Antioksidantit

Antioksidantit ylläpitävät elimistön omia puolustus- ja suojausmekanismia estäen elimistön vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapettumista. Antioksidantit ovat suurin osa elimistön itsensä tuottamia ainesosia, mutta niitä saadaan myös ravinnosta.

 

Antioksidanttien tehtävät elimistössä

Antioksidanttien pääasiallinen tehtävä on puhdistaa elimistö haitallisista happiradikaaleista, joita muodostuu hengittämisen lisäksi myös muun muassa saasteiden, tupakan savun, säteilyn ja auringon valon seurauksena.

Usein elimistö ei kykene tuottamaan riittävästi antioksidantteja itse, jolloin on syytä lisätä antioksidanttien saantia esimerkiksi ravintolisien avulla.

 

Antioksidanttien lähteet

Antioksidanttien kehon luontainen tuotanto on hyvin yksilöllistä. Tästä syystä riittävä saanti kannattaa maksimoida syömällä vihanneksia, marjoja, ja hedelmiä. Myös viinissä ja teessä on antioksidantteja.

Antioksidantteja ei voi saada ravinnosta liikaa, tämän vuoksi ravintolisät sekä runsaasti antioksidantteja sisältävä ruokavalio ei voi olla terveydelle haitallista.

 Parhaimpia antioksidanttien lähteitä ovat mm.porkkana, pinaatti, ruusunmarja, maissi, kasviöljyt, karpalo, virheät lehtivihannekset.

Ravinnosta saatavia antioksidantteja ovat mm. E-vitamiini, lykopeeni, beetakaroteeni sekä seleeni.

 

Antioksidanttien vaikutus terveyteen

Lukuisat tutkimukset osoittavat antioksidanttien positiivisen vaikutuksen terveyteen esimerkiksi syövän, sydän- ja verisuonitautien sekä kuolleisuuden osalta.

Lisäksi tutkimukset viittaavat siihen, että antioksidantit vähentävät tulehdusta mm. astman ja ihosairauksien osalta.

Tutkimuksissa on havaittu, että elintavat vaikuttavat antioksidanttien toimintaan joko positiivisella tai negatiivisella tavalla. Liikunta, vähäinen alkoholin käyttö, hyvien rasvojen syöminen, riittävä uni sekä muut terveelliset elintavat on todettu maksimoivan antioksidanttien terveellistä vaikutusta.

Runsas tupakointi ja muut päinvastaiset epäterveelliset valinnat heikentävät antioksidanttien tehoa runsaasti.

Antioksidantit ja liikunta

Antioksidanttien tarve lisääntyy liikunnan seurauksena, koska liikunnan aikaansaama aineenvaihdunnan kiihtyminen aiheuttaa elimistössä enemmän hapettumista. Urheilua ja liikuntaa harrastavien tulee pitää tästä syystä huolta riittävästä antioksidanttien saannista joko ruokavalion tai lisäravinteiden avulla. Ravintolisiä harkitsevien kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ylimääräiset rasvaliukoiset antioksidantit saattavat olla terveydelle liiallisissa määrin  haitallisia.

 

Tarpeelliset antioksidantit:

✅ Alfalipoiinihappo
✅ Astaksantiini
✅ Beetakaroteeni
✅ Berberiini
✅ Betaiini
✅ Havupuu-uutejuoma
✅ Karnosiini
✅ Kurkumiini
✅ Luteiini
✅ Lykopeeni
✅ Resveratroli
✅ Seleeni
✅ Ubikinoni
✅ Valkoinen tee
✅ Siipikarjassa
✅ Vihreä tee
✅ Zeaksantiini