Biotiini

Biotiini eli H- tai B-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien metaboliaan, eli aineenvaihduntaan. Biotiini on välttämätön vitamiini ihmisille sekä eläimille sen metabolisen eli aineenvaihdunnallisen vaikutuksen vuoksi.

Viime vuosikymmeninä biotiini on noussut otsikoihin ”unohdettuna vitamiinina” ja nykyisemmin biotiini on ilmestynyt kauppojen hyllyihin myös lisäravinteiden muodossa.

Biotiinin vaikutus elimistössä

Biotiini vaikuttaa luustossa samaan tapaan kuin K-vitamiini ja välttämättömät rasvahapot muuttaen luuston verkostoproteiineja muotoon, jossa kalkki kiinnittyy niihin paremmin.

biotiini vitamiini

Biotiinilla on havaittu olevan hiuksia ja kynsiä vahvistavia vaikutuksia. Biotiinin käyttö lisäravinteena on vaikuttanut positiivisesti myös iho-ongelmiin. Biotiinilisää suositellaan erityisesti hiustenlähtöön ja hiusten kasvun edistämiseen.

Biotiini aktivoi keratiinien tuotantoa. Keratiinit eli sarveisaineet ovat kuitumaisia, säiemäisiä sekä veteen liukenemattomia proteiineja, joita esiintyy erityisesti hiuksissa ja kynsissä. Syyt biotiinin aiheuttamaan keratiinituotannon aktivointiin eivät ole vielä täysin tunnettuja, mutta tutkijat uskovat tämän liittyvän kynsien ja hiusten vilkastuneeseen aineenvaihduntaan. Tästä johtuen lisääntynyt biotiinin saanti vahvistaa kynsien ja hiusten kasvua ja terveyttä. Lisääntyneen biotiinin saannin vaikutukset alkavat ihmisestä riippuen näkyä jo 1-3 kuukaudessa riippuen biotiinin saannista.

Hiusten kasvun ja kynsien hyvinvoinnin edistämisen tueksi biotiinin lisäksi suositellaan sinkkiä ravintolisänä, sillä myös sinkki edistää hiusten terveyttä. Yhdessä sinkki ja biotiini vaikuttavat myös ihon ja limakalvojen terveyteen ylläpitämällä näiden normaalia toimintaa.

Biotiinilla on myös todettu olevan kolesteroliarvoja parantava vaikutus. Tutkimukset osoittavat biotiinin laskevan etenkin LDL-kolesteroliarvoja (huono kolesteroli) ja näin ollen vähentää riskiä sairastua eri sydän- ja verisuonitauteihin.

Biotiinin saantisuositus

Biotiinin saantisuositukset vaihtelevat maakohtaisesti. Suomessa ei ole säädetty kuitenkaan tarkempia saantisuosituksia. Yhdysvalloissa arvioidaan terveen ihmisen saavan noin 25-30 mikrogrammaa biotiinia vuorokaudessa, imettävien naisten enemmän. Euroopassa keskimääräisen ihmisen saanti on n. 50-90 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Arvioinnit biotiinin saantisuosituksista sekä päivittäisestä saannista vaihtelevat, sillä elimistössä muodostuvan biotiinin määrästä ei ole saatu riittävää varmuutta.

 

Biotiinin puutos

 

Biotiinin puutosta voi esiintyä seuraavilla riskiryhmillä:

  • Säännöllisesti urheilevat
  • Yli 60-vuotiaat
  • Leikkauspotilaat leikkauksen jälkeen
  • Raskaana olevat sekä imettävät äidit
  • Crohnin tautia sairastavat

 

Biotiinin puutos johtaa erilaisiin iho-ongelmiin kuten ihottumaan, akneen, psoriasikseen ihokeliakiaan ja ihon kutinaan. Pitkään jatkunut biotiinin puute voi pahimmillaan johtaa osteoporoosiin eli luukatoon, hiusten lähtöön tai muihin hiusongelmiin, hilseilyä, anoreksiaa, masennusta, pahoinvointia ja kolesteroliarvojen kohoamista.

Saksalaisella Karlsruhenin ihotautiklinikalla suoritetussa kaksoissokkotutkimuksessa osoitettiin biotiinilla olevan vahvistavia vaikutuksia hauraisiin sekä lohkeileviin kynsiin. Tutkimus suoritettiin 60 henkilön avulla, joilla oli ollut hauraat kynnet lähes 20 vuoden ajan. Puolelle koeryhmästä annettiin 2,5 milligrammaa biotiinia joka päivä puolen vuoden ajan. Toinen puolikas sai lumelääkettä (ei sisältänyt biotiinia). Tutkimuksen päätyttyä havaittiin, että biotiinia saaneiden henkilöiden kynsien laatu parani huomattavasti, vaikkei näillä ollut todettu biotiinin puutetta.

Biotiinin puutos Suomessa on harvinaista, sillä riittävän biotiinin saannista ei tarvitse huolehtia monipuolisen ja terveellisen ruokavalion avulla. Hyviä biotiinin lähteitä ovat: hiiva, viljatuotteet, munan keltuainen, munuainen, maksa, soijajauho ja maito. Ihmisen elimistö kykenee myös itse tuottamaan osan päivittäisestä tarvittavasta biotiiniinista suolistossaan.

 

 

VITAMIINIT.INFO SUOSITTELEE:

 

Paljon hyviä arvosteluita saanut Biotiini Strong Hair & Nail sisältää laadukasta biotiinia, sinkkiä ja metioniinia, jotka yhdessä tehostavat hiusten ja kynsien hyvinvointia ja kasvua. Hyvinvoinnin Tavaratalo tarjoaa tuotteen hyvin edulliseen hintaan.

 

Tilaa tuote klikkaamalla tästä.

Biotiini-hiuksilleLue myös:Hiusten kasvatus ja biotiini

Lue myös: