Melatoniini

Melatoniini – Panosta unenlaatuusi!

melatoniini uni

 

 

Melatoniini (N-asetyyli-5-metoksitryptamiini) on ihmisen elimistössä luonnostaan esiintyvä ”yöhormoni”, jota erittyy aivojen käpyrauhasessa. Melatoniini tunnetaan erityisesti unen saantia ja sen laatua parantavana ravintolisänä ja luontaistuotteena, mutta sillä on näiden lisäksi myös muita terveyshyötyjä.

 

Melatoniinin vaikutukset elimistössä

Melatoniinivalmisteita on myynnissä sekä lyhyt- että pitkävaikutteisessa muodossa. Molemmat eri valmistetyypit sisältävät melatoniinia, mutta ne vaikuttavat elimistössä hieman eri tavoin, ja niitä käytetään hieman eri ongelmien hoitoon.

Lyhytvaikutteinen malatoniini on saatavilla ilman reseptiä. Lyhytvaikutteinen melatoniini vaikuttaa ennen nukahtamista sekä vielä muutaman tunnin nukahtamisen jälkeen. Se on soveltuvainen lähinnä nukahtamisvaikeuksien sekä aikaeroväsymyksen hoitoon.

Pitkävaikutteinen melatoniini on Suomessa saatavilla ainoastaan lääkärin määräämällä reseptillä. Pitkävaikutteisessa valmisteessa melatoniinia vapautuu kehoon huomattavasti hitaammin ja tästä johtuen veren melatoniinipitoisuus pysyy pidempään tasaisena. Pitkävaikutteinen melatoniini jäljittelee kehon omaa melatoniinituotantoa, minkä vuoksi se sopii erityisesti palauttamaan uni-valverytmiä sekä parantamaan unen laatua.

 

Melatoniinin käyttö

Melatoniinivalmisteet otetaan usein iltaisin ennen nukkumaanmenoa 1 – 6 mikrogramman kerta-annoksena. Tutkimuksissa on havaittu ettei yli 6 mg annoksilla ole saatavissa lisähyötyjä, mutta lukuisat empiiriset käyttäjäkokemukset ovat kuitenkin eri mieltä. Melatoniinin tehoon liittyy olennaisesti sen imeytyminen, jossa voi olla yksilökohtaisia eroja paljon. Melatoniinia ei välttämättä suositella nauttivan ruoan kanssa tai heti sen jälkeen, sillä ruoka voi heikentää melatoniinin imeytymistä. Melatoniinilisä kannattaa nauttia noin 1-2 tuntia syömisen jälkeen. Melatoniinivalmisteiden tehokkuuden takaamiseksi suositellaan sitä nauttivan säännöllisesti samaan aikaan.

➡️ Melatoniinin tilaaminen netistä on erittäin kätevää ja nopeaa, tilaa Bioteekin suosittu Teho Melatoniini Nova -tuote tästä!

Melatoniinin vaikutus alkaa yleensä noin tunnin kuluttua valmisteen nauttimisesta. Säännöllisellä käytöllä valmiste aikaistaa nukkumaanmenoa. Melatoniinin ei ole todettu aiheuttavan riippuvuutta, toleranssia tai muita haittavaikutuksia perinteisten unilääkkeiden tapaan. Melatoniini on hormoni, jae täten tahdittaa muiden hormonien eritystä. Melatoniini kannattaa nauttia joko suun kautta otettuna (lyhytaikainen käyttö) tai ihovoiteen muodossa.

 

Muut uneen liittymättömät vaikutukset

Melatoniinin ollessa elimistön luontainen hormoni, on sillä myös muita unensaantiin liittymättömiä vaikutuksia. Tutkimuksissa on havaittu melatoniinin tehostavan laajasti kehon immuunijärjestelmää sekä yleistä hyvinvointia. Melatoniinilla on myös todettu olevan ehkäisevä vaikutus tulehdustilojen sekä eri syöpien osalta (Campos Costa ym. 2013, Polimeni ym. 2014).

Melatoniinin on havaittu toisinaan myös aiheuttavan joitakin haittavaikutuksia, vaikkakin oireilut ovat hyvin tapauskohtaisia. Havaittuja haittavaikutuksia ovat päiväväsymys, päänsärky, huimaus, lyhytaikainen masentuneisuus, ärtyneisyys sekä vatsakrampit. Melatoniinia ei tule käyttää raskauden aikana, imetyksen aikaista melatoniinin käyttöä taas ei ole tutkittu. Tulee huomioida, että masennusta sairastavilla henkilöillä masennuksen oireet voivat lisääntyä melatoniinin nauttimisen seurauksena. Myös autolla ajoa tai raskaiden koneiden käyttöä tulisi välttää noin 4-5 tuntia melatoniinin nauttimisen jälkeen. Verenpainelääkkeitä käyttävien tulee huomioida, että melatoniini saattaa joidenkin tapauksissa nostaa verenpainetta, sekä diabeetikoilla veren sokerin määrää.

 

Melatoniinivalmisteet

Mietoja 1-2 mikrogramman melatoniinivalmisteita on saatavilla ilman reseptiä sekä luontaistuotteita myyvistä kaupoista että apteekeista. Edullisimmin saat melatoniinivalmisteet tilaamalla ne suoraan netistä.

 

Melatoniinin tilaaminen

Melatoniinia voi tilata kätevästi internetistä, mutta tulee varmistaa, että tilaa luontaistuotteensa luotettavasta lähteestä. Vitamiinit.info suositteleekin Bioteekin Teho Melatoniini Nova-tuotetta.

Klikkaa alta heti ostoksille!

Tästä ostoksille!

 

melatoniini

Melatoniini – Tilaa kätevästi netistä!