Sinkki

Sinkki on ihmisen terveydelle tärkeä hivenaine, joka säätelee yli 200 entsyymin toimintaa elimistössä. Eri arvioiden perusteella sinkki on noin 3000 proteiinin rakennusaine. Sinkillä on lukuisia elintärkeitä tehtäviä kehossamme.  Ihmisen terveydelle on välttämätöntä saada sinkkiä joka päivä, sillä elimistö ei kykene normaaliin toimintaan ilman sitä.

Sinkillä on uskomattomia vaikutuksia kehon immuniteettiin!

 

Viimeisen 15 vuoden aikana sinkin tutkimus on edistynyt huimasti. Sinkistä on julkaistu tuhansia tutkimuksia.

 

 

 

➡️ Sinkin tilaaminen netistä on nopeaa ja vaivatonta, ja Vitamiinit.info suositteleekin suosittua Vidan Vahvaa Sinkkiä. Tilaa omasi heti täältä!

 

Sinkin terveysvaikutukset

➡️ Parantaa vastustuskykyä
➡️ Tehostaa elimistön kykyä hyödyntää D-vitamiinia
➡️ Ylläpitää ja tehostaa testosteronin tuotantoa
➡️ Parantaa unenlaatua
➡️ Edistää hiusten ja kynsien terveyttä
➡️ Pitää ylläpitää maku- ja hajuaistia
➡️ Ylläpitää tervettä ja hyvinvoivaa ihoa

 

Sinkillä on havaittu olevan merkittäviä vaikutuksia hyvän vastustuskyvyn ylläpidossa. Lukuisissa tutkimuksissa on vahvistettu sinkin puutoksen olevan yhteydessä alentuneeseen vastustuskykyyn sekä allergioihin. Ravintolisänä nautittu sinkki on tutkimuksissa osoittanut erinomaisen tehonsa etenkin ikääntyvien ihmisten vastustuskyvyssä. Sinkkilisällä on todettu olevan hyvää näyttöä myös erityisesti hengitystieinfektioiden ehkäisyssä.

Tieteellisten tutkimusten lisäksi sinkin vastustuskykyä vahvistavien vaikutusten puolesta puhuu erityisesti sinkkilisän käyttäjät itse. Etenkin flunssan alkuoireiden aikana nautittu ravintolisä helpottaa flunssan aiheuttamia oireita huomattavasti samalla parantaen vastustuskykyä, ja näin ollen flunssa paranee tavallista nopeammin. Sinkin käyttö ravintolisänä suositellaan olevan säännöllistä ja pitkäaikaista. Sinkkiä suositellaan ympärivuotiseksi ravintolisäksi etenkin vastustuskyvyn kannalta, sillä sen vaikutukset tulevat esiin mahdollisesti vasta muutaman kuukauden säännöllisellä käytöllä. Flunssan ennaltaehkäisemiseen suositellaan saatavan vähintään n. 15 mg sinkkiä joka päivä.

 

Sinkki on suuressa roolissa testosteronin tuotannon ylläpitämisessä. Alentunut sinkin saanti voi aiheuttaa testosteronin tuotannossa laskua. Tutkimustuloksissa on havaittu, että jopa 30% 24-80 vuotiaista miehistä kärsi alentuneesta testosteronista, joka olisi voitu ehkäistä riittävällä sinkin saannilla.

Sinkillä on havaittu olevan ihon terveyttä parantavia vaikutuksia. Sinkki on ratkaisevassa asemassa esimerkiksi haavojen parantumisessa, kollageenin muodostumisessa sekä a-vitamiinin imeytymisessä. Sinkkiä on lisätty myös moniin meikkeihin johtuen  sen ihoa suojaavasta vaikutuksesta. Sinkin ihoa parantavan vaikutuksen vuoksi sitä käytetään myös aknen hoidossa. Tutkimuksissa on havaittu yhteyksiä sinkin puutoksella ja aknella.

Sinkillä on ihoa puhdistavia vaikutuksia. Erityisesti aknen aiheuttamien tulehdustilojen vuoksi elimistön sinkin kulutus lisääntyy. Tutkimuksissa on havaittu, että jo vähäinenkin (30-50 mg) päivittäinen sinkkilisä voi vähentää tulehdusta ja lievittää aknea. Sinkki tuottaa ihoon erityisen paljon antioksidantteja, jotka vähentävät vapaiden radikaalien aiheuttamia ihon vaurioita ja pitävät yllä ihon terveyttäviä korjaamistoimintoja.

Muutamissa tutkimuksissa on havaittu päivittäisen 100 mg sinkkilisän parantaneen huomattavasti aknen aiheuttamia oireita. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan sinkki parantaisi aknen oireita jopa paremmin kuin erityisesti aknen hoitoon yleisesti käytetty antibiootti (tetrasykliini).

Sinkki pitää huolta myös hiusten terveydestä. Hiusten kasvussa ja kehittymisessä sinkillä on erityisen tärkeä tehtävä. Lähes 10% elimistössä olevasta sinkistä sijaitsee ihmisen hiuksissa. Sinkin ollessa tärkeä hiusten terveydelle, on alentunut sinkin saanti aiheuttanut tutkimuspotilailla hauraita hiuksia, jopa hiusten lähtöä (Mikäli hiusten lähtö ei ole peräisin sinkin puutteesta, ei lisääntyneestä sinkin saannista ole tähän hyötyä). Sinkki ehkäisee myös päänahan kuivumista (hilseilyä), mistä johtuen sinkkiä on lisätty joihinkin shampoisiin. Sinkki tehostaa hiusten kasvua (ks. myös biotiini).

 

Sinkin puutos

Sinkinpuute voi näyttäytyä monin eri tavoin!

Johtuen sinkin moninaisista rooleista elimistössämme, ovat sinkin puutteesta aiheutuneet oireetkin monipuolisia. Eräissä tutkimuksissa on osoitettu, että useimmat meistä elävät jonkinasteisessa sinkin puutostilassa. Arvioiden mukaan noin kaksi miljardia ihmistä elää sinkin puutteessa.

 

 

Vakavaa sinkin puutosta havaitaan Suomessa vain hyvin harvoin. Lievä sinkin puutos on kuitenkin suomalaisillakin yleisempää, etenkin riskiryhmiin kuuluvilla.

 

Sinkin puutosoireita

➡️ Kasvuhäiriöt
➡️ Hiusten heikentynyt kunto tai hiusten lähtö
➡️ Ruokahaluttomuus (jopa anoreksia)
➡️ Ripuli tai vatsavaivat
➡️ Impotenssi
➡️ Heikentynyt hämäränäkö ja silmävauriot
➡️ Akne tai huono iho
➡️ Haavojen hidastunut paraneminen
➡️ Haurastuneet kynnet
➡️ Infektioherkkyys
➡️ Haju- ja makuaistin heikentyminen

Edellä mainitut puutosoireet ovat kuitenkin yhdistettävissä muihinkin sairauksiin, joten yksiselitteistä johtopäätöstä sinkin puutteesta näiden oireiden perusteella ei kannata tehdä.

 

Sinkin puutteen riskiryhmiä

❌ Lapset ja nuoret
❌ Vanhukset
❌ Vegaanit (kasvissyöjät)
❌ Reumaatikot
❌ Diabeetikot
❌ Raskaana olevat ja imettävät naiset
❌ Syöpäpotilaat
❌ Alkoholistit
❌ Yksipuolista ruokavaliota noudattavat

 

Sinkin lähteet

Eniten sinkkiä on eläinkunnan tuotteissa, kuten lihassa, kalassa, merenelävissä ja sisäelimissä. Sinkkiä esiintyy myös kasvikunnan tuotteissa, mutta niissä sinkin määrä on vähäisempää ja sen imeytyvyys on heikompaa.

Erinomaisia sinkin lähteitä ovatkin seuraavat:

✅  Lihatuotteet
✅  Äyriäiset
✅  Kala
✅  Maitotuotteet
✅  Täysjyvävilja
✅  Siemenet ja pähkinät
✅  Tumma suklaa
✅  Vihreät vihannekset

Vain noin 20-40% ravinnossa esiintyvästä sinkistä imeytyy elimistöön. Siitä johtuen sinkin saannista on erityisen tärkeää huolehtia mikäli ruokavalio ei sisällä esimerkiksi lihatuotteita. Lisäksi runsaskuituinen ruokavalio mahdollisesti estää sinkin imeytymistä, mistä johtuen kasvisruokavalio on ongelmallinen asia sinkin saannin kannalta.

 

Sinkin annostus ja yliannostus

Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeistuksen mukaan ihmisen tulisi saada sinkkiä noin 1,1mg energiana saatuun megajouleen nähden, mikä naisilla tarkoittaa n. 7 mg/vrk ja miehillä 9 mg/vrk. Viralliset suositukset suosittelevat vegaaniruokavaliota noudattaville 20-30% enemmän sinkkiä.

Pitkäaikaisella ja huomattavan suurella sinkkiannostuksella on havaittu olevan haittavaikutuksia. Sinkillä ei kuitenkaan ole yhtä myrkyllisiä vaikutuksia elimistöön liiallisella annostuksella verrattuna muihin kivennäis- ja hivenaineisiin. Ylimääräinen kehoon imeytynyt sinkki erittyy nopeasti pois. Turvallisena annostuksena on pidetty vielä 90mg vuorokausiannostusta, jota on yleisesti käytetty lääkärinmääräyksenä eri sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn.

Säännöllisellä yli 150mg päivittäisellä sinkin saannilla on todettu olevan negatiivisia vaikutuksia, jotka on ilmennyt mm. anemiana ja HDL-kolesterolin (hyvä kolesteroli) arvojen laskuna. Pitkään jatkunut sinkin yliannostus altistaa myös luuston heikkenemiselle, mikä johtuu heikentyneestä kuparin ja raudan imeytymisestä. Äkillinen sinkin yliannostuksen oireet ovat pahoinvointi, ruokahaluttomuus, päänsärky, ripuli, oksentaminen, vatsakrampit.

Päivittäisenä lisäravinteena sinkkiä voi käyttää turvallisesti 30-50 mg. Oheisessa taulukossa on viitteellisesti päivittäinen sinkintarve eri ikä ja demografisessa ryhmässä. (The National Academies Press, 2017)

Ikä

Mies Nainen Raskaus

Imetys

0-6 kuukautta

2 mg*

2 mg*

   

7-12 kuukautta

3 mg 3 mg    
1-3 vuotta 3 mg

3 mg

   

4-8 vuotta

5 mg

5 mg

   

9-13 vuotta

8 mg

8 mg

   

14-18 vuotta

11 mg 9 mg 12 mg

13 mg

19+ vuotta

11 mg 8 mg 11mg

12 mg

* Riittävä saanti (AI)
Olennaista on ymmärtää, että sikiö ja lapsi kasvaessaan tarvitsevat sinkkiä. Raskaana olevan äidin tulee täten pitää huoli siitä, että tämä nauttii riittävän suuria määriä sinkkiä, jotta lapsen terveys ei tule kärsimään sinkin puutteen vuoksi.

 

Sinkin tilaaminen netistä

Lisäravinteiden markkinat ovat räjähtäneet käsistä. Tästä johtuen markkinoilla saatavilla olevia tuotteita on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eri lisäravinteiden laatu vaihtelee paljon, eikä purkkien etiketteihin aina edes voi luottaa. Halvin ei aina ole huonoin, eikä kallein ole laadukkain.

Sinkin kohdalla tärkeintä on sen imeytyvyys. Sinkkiä on tarjolla monessa eri muodossa, joiden imeytymisessä on hyvin suuria eroja. Sinkkipikolinaatti on kaikkein parhaiten imeytyvää sinkkiä, joten sinkkilisää valittaessa kannattaa suosia pikolinaatti-muodossa olevaa sinkkiä. Heikommin imeytyviä sinkin muotoja ovat sinkkisitraatti ja sinkkiglukonaatti.

Vitamiinit.info suosittelee erittäin suosittua Fitnesstukun Great Earth Super Sinkkitabletteja, jotka ovat hinnalta ja laadultaan varmasti markkinoiden laadukkain sinkkilisä.

 

Klikkaa alta päästäksesi ostoksille!

Yksi Great Earth Super Sinkkitabletti sisältää 25 mg sinkkiä ja kurkumauutetta 10,5 mg. Purkki kestää yhden ihmisen käytössä noin kolme kuukautta, ja hintaa tällä on vain 9,80€.

Tästä ostoksille!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös: Sinkkiä koiralle? Nämä faktat kannattaa ottaa huomioon!