C-vitamiini

C-Vitamiini – Sano ei flunssalle!

C-vitamiini eli askorbiinihappo, on vesiliukoinen vitamiini, joka ylläpitää luuston sekä hampaidenkasvua. C-vitamiini on yksi tunnetuimmista ja tutkituimmista vitamiineista. C-vitamiinin yksi tärkeistä tehtävistä on toimia antioksidanttina, eli suojata elimistöä hapettumiselta sekä edistää E-vitamiinin toimintaa. C-vitamiinin käyttö lisäravinteena on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmenten aikana. Sillä on todettu olevan ennaltaehkäiseviä ja parantavia vaikutuksia eri sairauksiin.

➡️ Voit tilata C-vitamiinia lisäravinteena kätevästi täältä!

 

C-vitamiini

C-vitamiini parantaa vastustuskykyä!

C-vitamiinin tärkeimmät vaikutukset elimistössä

C-Vitamiini edistää immuunijärjestelmän toimintaa

C-vitamiinin antioksidanttisen vaikutuksen vuoksi se suojaa soluja hapettumiselta. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että alhaisilla C-vitamiinipitoisuuksilla on yhteys heikentyneeseen immuunijärjestelmään ja vastustuskykyyn. C-vitamiini ei suoraan estä flunssaan sairastumista, mutta sillä on havaittu olevan flunssaa lieventäviä ja flunssan pituutta lyhentäviä vaikutuksia.

 

C-vitamiini edistää raudan imeytymistä

C-vitamiinin ollessa suolistossa, se edistää raudan muuntautumista imeytymiskykyisempään muotoon ja siten elimistö hyödyntää rautaa tehokkaammin. Tästä syystä C-vitamiinia suositellaan otettavan raudan yhteydessä mikäli tämän imeytymistä halutaan tehostaa.

 

C-vitamiini tehostaa normaalia kollageenien muodostumista

C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä edistäessään kollageenin muodostumisessa luissa, ihossa, verisuonissa, rustossa sekä hampaissa. Kollageeni on eräs proteiini, joka toimii useiden kudosten muodostumisessa. Kollageenin muodostuminen on kriittisen tärkeää hyvinvoivien nivelten toiminnassa.

C-vitamiini auttaa immuunijärjestelmän toimintaa!

C-vitamiinin saantisuositus

C-vitamiinin saanti on hyvin yksilökohtaista riippuen esimerkiksi ruokavaliosta, elintavoista ja liikunnan määrästä. Tästä syystä tarkkoja saantisuosituksia ei osata antaa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus kuitenkin on aikuisilla 75 mg/vrk ja lapsilla 20-40 mg/vrk. Nämä suositukset ovat vain suuntaa antavia, joten etenkin urheilua harrastavien kannattaa varmistaa riittävä C-vitamiinin saanti monipuolisen ruokavalion sekä mahdollisten ravintolisien avulla.

C-vitamiinia tulee saada joka päivä, sillä se ei varastoidu elimistöön rasvaliukoisten vitamiinien tapaan. Flunssakausina useat lääkärit suosittelevat päivittäisen C-vitamiinin saannin olevan jopa 1 000mg, eli yhden gramman.

 

C-vitamiinin yliannostus

C-vitamiiini yliannostus on erittäin epätodennäköistä, ellei jopa mahdotonta. C-vitamiinin vesiliukoisuus on ominaisuus, jonka seurauksena kaikki ylimääräinen vitamiini erittyy virtsan mukana pois. Elimistö ei täten ota vastaan vesiliukoisia vitamiineja enempää kuin se tarvitsee.

Useiden grammojen annoksina C-vitamiini kuitenkin voi aiheuttaa vatsaoireita. Turvallinen käytön yläraja ilman mitään oireita on kuitenkin kaksi grammaa.

 

C-vitamiinin puutos

C-vitamiinin puutosoireet ovat vältettävissä hyvin vähäisilläkin C-vitamiinimäärillä. Jopa 10mg C-vitamiina vuorokaudessa on todettu riittävän ehkäisemään mahdolliset puutosoireet. Hyvinvoivan ja terveen elimistön ylläpitämiseen kuitenkin vaaditaan huomattavasti suurempia määriä.

C-vitamiinin puutos voi johtaa muun muassa lihasväsymykseen!

C-vitamiinin puutos ilmenee muutoksina rasvojen aineenvaihdunnassa sekä hermojen toiminnassa. Puutoksen edetessä tästä voi syntyä keripukki, jonka oireita ovat anemia, kipu säärissä, lihasheikkous ja lisääntynyt verenvuototaipumus. Keripukki kuitenkin pitkäaikaisen ja vakavan C-vitamiinin puutteen. Nykyään kuitenkin keripukin yleisyys on vähäistä johtuen monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta.

 

C-vitamiinin lähteet

C-vitamiinin erinomaisia lähteitä ovat erityisesti tuoreet hedelmät, marjat ja kasvikset. Erityisen hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat:

✅ Ruusunmarjat
✅ Tyrnimarjat
✅ Mustaviinimarjat
✅ Paprika
✅ Sitrushedelmät
✅ Persilja
✅ Idut ja juurekset
✅ Peruna

 

Erityisesti C-vitamiinin saantia tarkastellessa tulee ottaa huomioon kuumentamisen aiheuttama vitamiinihävikki, mikä tarkoittaa vitamiinin hajoamista sitä kuumentaessa. C-vitamiini tuhoutuu tyypillisesti normaalissa ruuanvalmistuksessa ja vääränlaisen säilytyksen vuoksi. Tästä syystä hedelmiä, kasviksia ja marjoja suositellaan syötävän mahdollisimman tuoreena.

 

C-vitamiinia edullisesti

C-vitamiinilisää suositellaan erityisesti flunssakausien varalta. C-vitamiinilisän käyttö on hyötyynsä nähden hyvin edullista kun on vältettävissä monet syys- ja kevätflunssat. C-vitamiinilisää valittaessa ei kannata katsoa vain hintaa. Vitamiinilisien laadulla on suuri merkitys, sillä tuotteiden vitamiinipitoisuudet eivät aina pidä paikkansa, etenkään ulkomailta tilattaessa.

Talven saapuessa Vitamiinit.info suosittelee hyvin suosittua Vitapranan C-Vitamiini -tuotetta.

Voit tilata C-vitamiinisi Fitnesstukusta kätevästi klikkaamalla alta!

 

Tästä ostoksille!

Vitapranan C-Vitamiini sisältää 500 mg C-vitamiinia (625% RDA:sta) kapselia kohden. C-vitamiini osallistuu immuunijärjestelmän normaaliin toimintaan ja edistää raudan imeytymistä.

Annostus: 1 tabletti päivässä. Tabletti on laktoositon, makeuttamaton, hiivaton ja gluteeniton. Ei sisällä liivatetta.

1 tabletti sisältää: C-vitamiinia: 500 mg

Huomioi: Tämä on ravintolisä, ja sen ei tule korvata monipuolista ruokavaliota. Päiväannosta ei ole hyvä ylittää. Tämä ravintolisä tulee säilyttää pienten lasten ulottumattomissa.

c-vitamiini, vitamiinit.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös: