D-vitamiini

D-Vitamiini – Flunssan välttäminen on helppoa!

D-vitamiini on ihmiselle tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä kolekalsiferoli. D-vitamiinin tärkein tehtävä on edistää kalsiumin imeytymistä. Lapsilla D-vitamiini on todettu vaikuttavan kasvuun, mistä johtuen D-vitamiinin saanti tulee turvata ruokavaliossa. Ihmisen elimistö kykenee itse tuottamaan D-vitamiinia auringon valon UVB-säteilyn avulla , mutta tästä saatavat D-vitamiinimäärät ovat Suomessa hyvin pieniä, jopa kesällä. Talvella D-vitamiinin saanti tulee hankkia monipuolisen ravinnon ja d-vitamiinivalmisteiden avulla. Osa tutkijoista haluaisi D-vitamiinin olevan kutsuttu ennemminkin hormonina kuin vitamiinina johtuen sen laajoista terveysvaikutuksista.

➡️ Tilaa D-vitamiinisi kätevästi kotiin Fitnesstukusta!

D-vitamiinia saa auringosta

D-vitamiinin vaikutus elimistössä

D-vitamiini vaikuttaa elimistössä monella tapaa sen ollessa ”laajavaikutteinen esihormoni”, joka säätelee yli 229 geenin toimintaa ja näin ollen vaikuttaa eri solujen toimintaan. Erityisesti D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia sekä lyhellä että pidemmällä aikavälillä. Biokemian professori Anthony Norman on todennut, että meillä on kiistatonta näyttöä D-vitamiinin positiivisista vaikutuksista immuunijärjestelmässä, haimassa, sydämmessä ja verisuonissa, lihaksissa ja aivoissa.

 

D-vitamiinin terveysvaikutuksia

✅ Ehkäisee osteoporoosia

✅ Vähentää infektiosairauksien riskiä

✅ Vaikuttaa insuliinin eritykseen vähentäen riskiä sairastua diabetekseen

✅ Ehkäisee masennusta

✅ Ylläpitää yleistä vireystilaa

✅ Vähentää riskiä sairastua eri syöpäsairauksiin

 

D-vitamiinin lähteet luonnosta

Luonnonmukaisia D-vitamiinin lähteitä ovat ruoka sekä aurinko. Ihmiselle luonnollisin D-vitamiinin lähde on auringonvalo. Ihmisen ihon altistuttua auringonsäteille, ultraviolettisäteily (uvb) syntetisoituu ihmisen ihossa D-vitamiiniksi. Erityisesti kesäaikaan Suomessa tämä on luonnollinen D-vitamiinin lähde, mutta talvisin ultraviolettisäteilyn jäädessä huomattavasti matalammalle tasolle D-vitamiinia tulisi hankkia muilla keinoin. Ihon ei tarvitse varsinaisesti ruskettua, mikäli haluaa saada D-vitamiinia auringosta vaan tilapäinen altistuminen riittää. Iho voi tuottaa D-vitamiinia auringosta peräti 10,000-25,000 IU:n verran vain hieman ennen kuin iho alkaa palamaan.

D-vitamiinin syntyminen iholla riippuu seuraavista osatekijöistä:

  • Päivänaika
  • Maantieteellinen sijanti
  • Ihonväri
  • Auringolle altistuttaman ihon määrä

Eniten D-vitamiinia syntyy laajemmilla ihoalueilla, kuten selässä. Liiallinen UV-säteilylle altistuminen voi johtaa ihon palamiseen ja sitä kautta kohonneeseen melanooman todennäköisyyteen.

 

D-vitamiinin saantisuositus

D-vitamiinin saantisuositukset ovat olleet 2000-luvulla mediassa erityisen pinnalla. Uusia D-vitamiinitutkimuksia ilmestyy jatkuvasti lisää, ja näytöt D-vitamiinin kiistattomista terveysvaikutuksista on aiheuttanut laajan keskustelun mm. D-vitamiinin saantisuosituksista. Tällä hetkellä Suomessa D-vitamiinin vähimmäissaantisuositus on 10 μg/vrk (10 mikrogrammaa), jota on julkisesti arvosteltu kovin sanoin sen vähäisyyden vuoksi. Yli 75-vuotiaiden osalta saantisuositus on nostettu 20 μg/vrk ympärivuotiseksi saantisuositukseksi. Ympärivuotista D-vitamiinilisää suositellaan myös alle 18 vuotiaille.

Suomen D-vitamiinisuositukset ovat saaneet kovaa kritiikkiä, sillä lukuisat tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinin puute on syy moniin eri sairauksiin ja terveydellisiin ongelmiin. Kritiikin yhteydessä on korostettu nykyisten suosituksien taustalla olevien tutkimusten vanhuutta ja uusien tutkimustulosten huomioimattomuutta. Etenkin Pohjoismaissa D-vitamiinin tarve korostuu entisestään, sillä auringosta D-vitamiinia saa lähinnä kesällä, ja silloinkin valtaosa ihmisistä on sisätiloissa otollisimpaan aikaan. Vielä 50-luvulla D-vitamiinisuositukset olivat 100-125 mikrogrammaa vuorokaudessa, eikä tällöin havaittu mitään haittavaikutuksia.

D-vitamiinisuositukset jakaa asiantuntijat kahteen leiriin. Nykyisten suositusten arvostelijoiden mukaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia ei riitä kaikkiin D-vitamiinin tehtäviin.  Lisäksi tutkijat ja asiantuntijat toteavat, että nykysuositusten mukaiset määrät riittävät kyllä kalsiumin imeytymisen edistämiseen, mutta ei riittävään immuunijärjestelmän ylläpitämiseen. Asiantuntijat perustelevat suosituksien nostoa myös sillä, että ihminen on kehittynyt trooppisissa olosuhteissa, missä veren D-vitamiinipitoisuus on keskimäärin 40-60 nanomoolia litrassa (Vastaa 50-100 mikrogrammaa D-vitamiinilisää päivittäin).

Usein keskusteluissa otetaan esiin pohjoismaissa tyypilliset syksyn ja talven flunssakaudet. Mistä nämä voisi johtua? Tutkijoiden epäilyt liittyvät D-vitamiinitasoihin, jotka notkahtavat alaspäin syksyn tullessa. Tätä ajatusta ei täysin ole tieteellisesti todistettu, mutta empiiriset kokemukset tukevat epäilyjä vahvasti. Lukuisat D-vitamiinilisien käyttäjät ovat todenneet D-vitamiinin edistävän vastustuskykyä.

Lukuisat asiantuntijat sekä lääkärit suosittelevat D-vitamiinilisiä käytettäväksi ympäri vuoden. Mikäli kesäkuukausina liikkuu paljon ulkona, voi D-vitamiinin saannin jättää ravintolisien osalta vähemmälle. Useat lääkärit suosittelevat ympärivuotisen D-vitamiinilisän olevan jopa 100 mikrogrammaa!

D-vitamiinin puutos

D-vitamiinin puutos on luultua yleisempää. Kotimaassa tehtyjen tutkimusten mukaan D-vitamiinin puutteesta kärsii jopa 40% suomalaisista. Finravinto 2007:n mukaan ravinnosta on erittäin vaikeaa saada riittävä määrä D-vitamiinia normaalin kehon toiminnan ylläpitämiseksi. Historiallisesti merkittävä D-vitamiinin puutossairaus on riisitauti, joka oli yleinen luustosairaus pikkulapsilla. Nykyisin D-vitamiinilisä on kaikille alle 2-vuotiaille välttämätön.

Anatomian emeritusprofessori Pentti Tuohimaan mukaan lähes kaikilla kroonisilla sairauksilla ja veren alhaisilla D-vitamiinipitoisuuksilla näyttää olevan yhteys. Tuohimaa tarkentaa sairauksien olevan mm. monet syövät, skitsofrenia, masennus, verenpainetauti, osteoporoosi, kausiflunssat ja muut infektiosairaudet. Alhaisten D-vitamiinipitoisuuksien ja sairausten välistä yhteyttä miettiessä tulisikin miettiä miksi flunssakaudet kohdistuvat juuri pimeimmille ajankohdille, syynä voi olla alhaiset D-vitamiinitasot. Alhaisten D-vitamiinitasojen yhteydessä on havaittu olevan myös lihasheikkoutta ja kipua. Miehillä pitkäaikainen D-vitamiinin lisää riskiä sairastua esimerkiksi eturauhassyöpään.

 

D-vitamiinin yliannostus

D-vitamiinin yliannostustuvuutta, eli D-hypervitaminoosia, esiintyy erittäin harvoin. Luonnollisin keinoin, eli ruoan sekä auringon kautta nautittuna D-vitamiinista ei voi saada yliannostusta, vaan tyypillisesti tämä on lopputulos lisäravinteiden liiallisesta käytöstä. Yleisimmät syyt täten D-vitaminoosille löytyvätkin joko inhimillisestä erehdyksestä tai valmisteen valmistusvirheestä.

 

D-vitamiinin tilaaminen edullisesti

D-vitamiinin tilaaminen on hyvin edullista. Mediassa on lähivuosina ollut pinnalla uutisia, joissa on kerrottu eri vitamiinien heikosta laadusta. On jopa todettu, ettei kaikissa tuotteissa ole ollenkaan D-vitamiinia. Ulkomailta tilattaessa vitamiinien laatu ja turvallisuus on ainoastaan omalla vastuulla, joten vitamiinien tilaaminen kannattaa tehdä kotimaisista lähteistä.

Vitamiinit.info suosittelee Fitnesstukussa paljon myytyä VitaPranan D3-vitamiini -tuotetta. Klikkaa itsesi ostoksille alta!

Tästä ostoksille!

D-vitamiini, vitamiinit.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös: