a-vitamiinin lähteitä

A-Vitamiini – Tutkitun tiedon opas (2020)

A-vitamiini eli retinoli, on ihmisen näölle ja luuston kasvulle tarpeellinen rasvaliukoinen vitamiini. A-vitamiini on myös tärkeä osa immuunivasteen ja lisääntymiskyvyn kannalta.

A vitamiinilla on moninaisia terveysvaikutuksia

A-vitamiinin vaikutus elimistössä

A-vitamiinin tärkeimmät roolit ovat:

✅ Näkökyvyn ylläpito, etenkin pimeässä
✅ Luuston kasvu
✅ Pitää limakalvot kunnossa
✅ Immuunijärjestelmän ylläpito
✅ Anemian ja luukadon ehkäisy

A-vitamiinin saantisuositus

Valmista A-vitamiinia on mahdollista saada eläinkunnan tuotteista. Paras A-vitamiinin lähde onkin rasvainen kala tai kalanmaksaöljy. Muita mainittavia lähteitä ovat muun muassa maksa, kesävoi, rasvainen maito sekä munankeltuainen. Yleisesti suositellut A-vitamiinin saantisuositukset ovat; miehillä 900 mikrogrammaa vuorokaudessa ja naisilla ja odottavilla äideillä 800 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Odottavilla äideillä turvallinen päivittäinen annos on enintään 3000 mikrogrammaa. Raskaana oleva äiti voisi nauttia näin ollen esimerkiksi Hig Epa kapseleita 13 kpl/vrk, joten suositeltu neljä kapselia päivässä on turvallinen annos myös odottaville äideille. Suositus imettäville äideille on 1200 mcg/vrk, sekä miehille 900 mcg/vrk.

A-vitamiinin liilalliseen saantiin ei ole tieteellistä perustelua, sillä saadakseen A-vitamiinimyrkytyksen esimerkiksi kalanmaksaöljyä tulisi käyttää monikymmenkertaisesti suhteessa yleisiin saantikehoituksiin. Aikuisilla tämä teoreettinen A-vitamiinimäärä vastaa vielä 15 000 mikrogramman päiväannosta, jolloin esim Hig Epa kapseleita voi nauttia vielä yli 60 päivässä ilman erityisiä seurauksia.

A-vitamiinin puutos

A-vitamiinin puute on osoitettu olevan tutkimusten mukaan yhteydessä lukuisiin eri oireisiin. Matala A-vitamiinin taso veressä on osoitettu altistavan sydän- ja verisuonisairauksille, eri syöpätaudeille, tulehduksille, kaihille sekä reumalle. A-vitamiinin puutosoireita raskauden aikana voivat olla sikiölle aiheutuneet keskushermostovauriot, huulihalkiot sekä luuston kehityksen hidastuminen ja anemia. A-vitamiinin puutos voi ilmetä hämäränäön heikkenemisenä, ihon kuivumisena, silmin valoherkkyytenä ja silmien kuivumisena. Vakava puutos voi johtaa pahimmassa tapauksessa jopa sokeuteen.

Lapsilla A-vitamiinin puutteen on osoitettu aiheuttavan vastustuskyvyn heikkoutta, henkisen ja ruumiillisen kasvun puutetta sekä yleistä alakuloisuutta. Lapsilla puutos on ollut myös yhteydessä vakavammanlaatuiseen tuhkarokkoon ja muihin tartuntatauteihin. Aikuisilla miehillä A-vitamiinin puute voi vähentää siittiöiden määrää ja näin ollen johtaa steriliteettiin. A-vitamiinin puutos ja immuunijärjestelmän relaatio on osoitettu suhteellisen selväksi, sillä puutostilat johtaa lapsilla soluvälitteisen vastustuskyvyn puutoksiin. Lapsilla kalanmaksaöljyn nauttiminen on erityisen tärkeää, sillä immuunimuistille olennaisten t-solujen aktivoituminen vaatii 14-hydroxy-retro-retanolia, jota puolestaan saa kalanmaksaöljystä. Huomioitavaa on, että eri rokotteet voivat johtaa elimistössä A-vitamiinitasojen vähenemiseen, ja näin ollen autismiin. Kalanmaksaöljyn on osoitettu vähentävän autismin oireita sekä parantavan immuunijärjestelmän toimintaa yleisellä tasolla.

Suomessa puutos on kuitenkin harvinaista, sillä ruokavalio Suomessa on monipuolista ja ravintorikasta.

A-vitamiinin lähteet

Yleisimmät A-vitamiinin lähteet ovat hedelmät, porkkana, keltaiset ja vihreät kasvikset, maksa, munankeltuainen sekä maitovalmisteet. A-vitamiinin saannissa on suurta vaihtelua riippuen tarkasteltavan ihmisen ruokavaliosta. Raa’at vihannekset sisältävät vähemmän A-vitamiinia kuin kypsennetyt. Lisäksi erilaisten öljyjen sisältämät vitamiinit päätyvät tehokkaammin kehon käyttöön.

Liika tuotteiden kuumennus ja kypsentäminen voi hajottaa A-vitamiinin. Liian pitkä tuotteiden säilyttäminen voi myös heikentää vitamiinin vaikutusta, sillä A-vitamiineissa on huono säilyvyys niiden altistuessa valolle ja ilmalle. Antioksidantit mahdollistavat A-vitamiinin tehokkaan vaikutuksen.

A-vitamiinin tilaaminen netistä

Tilaa A-vitamiinisi vaivattomasti internetistä. Vitamiinit.info suosittelee erityisesti Bioteekin Super A-vitamiini -tuotetta. Klikkaa alta päästäksesi ostoksille

Leave a Comment

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista