rohtokoisio auttaa ahdistukseen

Ashwagandha – Tiesitkö tämän rohtokoisiosta?

Onko ashwagandha sinulle jo entuudestaan tuttu juttu? Se ei olisi mikään ihme, sillä tämä ayurveda-perinteestä tuttu rohtokasvi on viime vuosina nauttinut suurta suosiota ympäri maailmaa.

Netti pursuaa ashwagandha-kokemuksia laidasta laitaan, samalla kun moni vielä ihmettelee, mitkä  ovat tämän lääkekasvin hyödyt, käyttötavat ja sivuvaikutukset. Onko ashwagandha hyvä  luontaistuote ahdistukseen? Kenelle se sopii? 

Vaikka tämä artikkeli ei ole terveydenhoitoalan ammattilaisen kirjoittama, olemme perehtyneet  tämän perinteisen rohdon käyttötarkoituksiin ja -tapoihin, ja tässä artikkelissa vastaamme  yleisimpiin kysymyksiin, tarjoten sinulle ashwagandhan aakkoset kätevässä paketissa!  

Mikä on ashwagandha?  

Ashwagandhaa käytetään erityisesti ahdistuksen lievitykseen lisäravinteena.

Ashwagandha – eli meikäläisittäin rohtokoisio – on lääkekasvi, jota on käytetty erityisesti  intialaisessa Ayurveda-perinteessä jo tuhansien vuosien ajan. Rohtokoision latinankielinen nimi on Withania somnifera, jossa lajinimi somnifera tarkoittaa “unta tuovaa”. Rohtokoisiosta käytetään  toisinaan myös nimeä Intian ginseng

Ashwagandha on pensaskasvi, joka kasvaa noin puolesta metristä aina jopa parin metrin  korkuiseksi. Sen luonnolliset esiintymisalueet löytyvät erityisesti Intiasta, Afrikasta sekä Aasiasta,  mutta onpa kasvia tavattu myös Etelä-Euroopan lämpimiltä ja kuivilta alueilta.  

Vaikka ashwagandhan vartta peittää tiheä karva, ovat pensaan soikeat lehdet sileitä ja  karvattomia. Pensaan kukinnot ovat keltaisia, ja oranssinpunaisia marjoja pensas tuottaa  sydäntalven aikaan, marras-helmikuussa. Ayurveda-perinteessä rohtokoisiosta käytetään  pääasiassa vain juurta sekä lehtiä.  

Sanskritinkielinen sana ashwagandha tarkoittaa hevosesta lähtevää hajua, millä voidaan viitata  sekä yrtin vahvaan tuoksuun, että sen tehokkaisiin, “hevosen voimia” tarjoaviin vaikutuksiin.  

Ashwagandha on saanut huomiota myös länsimaisen lääketieteen parissa, ja sen terveydelle  hyödyllisiä vaikutuksia on tutkittu viime vuosina lisääntyvässä määrin. Tutkimuksissa on todettu  esimerkiksi se, että ashwagandhalla voi olla ihmisen hermostoa tukevia ominaisuuksia.  

Ashwagandhan terveysvaikutukset  

Ashwagandhalla uskotaan olevan monenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten:

• stressin lievitys  

• aivotoiminnan ja muistin parantaminen 

• hermoston tukeminen

• ahdistuksen hoito  

• parempi uni 

• miesten hedelmällisyyden tukeminen 

lihasmassan ja voiman lisääminen 

• parempi fyysinen ja henkinen suorituskyky 

Tärkeimpiä ashwagandha-kokemuksia ja tutkimuksia on saatu sen aivotoimintaa sekä hermostoa vahvistavista vaikutuksista. Se saattaa tukea kognitiivisia toimintoja ja muistia, sekä  auttaa ehkäisemään hermoston rappeutumista esimerkiksi muistisairauksista kärsivillä. Lisäksi  rohtokoision lehdillä on antioksidanttisia ja antibakteerisia ominaisuuksia.  

Kyseessä on siis todellinen superfood, joka voi edistää aktiiviliikkujan palautumista ja jaksamista,  sekä tukea ikääntyneiden henkistä suorituskykyä. Sen uskotaan olevan myös libidoa ja  hedelmällisyyttä tukeva “lemmenrohto”.  

Ashwagandha ja stressin hallinta 

Ashwagandha on anksiolyytti, ja tutkimusten mukaan siitä voi olla apua stressin hallintaan ja kortisolitasojen madaltamiseen.  

Kortisoli on stressihormoni, jota lisämunuaiset erittävät erityisesti fyysisen tai henkisen rasituksen  yhteydessä. Liiallinen ja pitkään jatkunut kortisolin tuotanto voi aiheuttaa kehossa monenlaisia  oireita, kuten esimerkiksi:  

• aineenvaihdunnan hidastuminen  

• kohonnut verenpaine  

• rasvan kerääntyminen elimistöön  

• lihasheikkous  

• sukuhormonien lasku  

Krooninen stressi ja kohonneet kortisolitasot ovat monelle tuttuja asioita kiireisen arjen keskellä, ja  niiden haitallisiin vaikutuksiin saatetaan suhtautua yliolkaisesti – kunnes elimistö on jo aivan piipussa. Ashwagandha voi osaltaan tuoda helpotusta stressin hallintaan. 

Apua ahdistukseen 

Ahdistuneisuushäiriö ja ahdistuksen tunteet ovat nykymaailmassa aivan liian yleisiä ilmiöitä.  Ahdistus voi esimerkiksi aiheuttaa unettomuutta ja heikentää yleistä jaksamista – eikä uupunut  olo ainakaan helpota ahdistusta!  

Jotkut päättävät ottaa lasillisen tai pari lievittääkseen hankalaa oloa, mutta itse asiassa tämä voi nopeasti johtaa ikävään noidankehään, sillä päihteiden käyttö heikentää yöunien laatua, ja voi entisestään voimistaa ahdistavia tunteita.  

Ashwagandhan on osoitettu lievittävän ahdistuksen oireita sekä eläimillä että ihmisillä.  Esimerkiksi eräs kuuden viikon pituinen tutkimus osoitti, että ahdistuneisuus lievittyi 88:lla  prosentilla ashwagandhaa käyttäneistä osallistujista, kun taas lumelääkettä käyttäneistä vain 50% ilmoitti ahdistuneisuuden tunteiden vähentyneen viikkojen aikana.  

Ahdistuksen hoito vaatii joissakin tapauksissa ammattiapua, mutta myös itsehoidolla voi saada  aikaan positiivisia tuloksia. Kotihoito voi ravintolisän ohella sisältää vaikka kehoa rentouttavia hengitys- tai meditaatioharjoituksia, säännöllistä liikuntaa ja hankalan olon jakamista läheisten ihmisten kanssa. Jos ahdistus ei helpota, kannattaa lähteä lääkärin puheille.  

Ashwagandha muistin tueksi 

Ashwagandhan kognitiivisia toimintoja sekä muistia parantavia ominaisuuksia on tutkittu  laajasti eläinkokeilla. Ayurvedisen lääketieteen mukaan ashwagandha on tehokas muistin tuki, mutta virallisia tutkimuksia aiheesta löytyy toistaiseksi vähänlaisesti.  

Eräs kahdeksan viikkoa kestänyt tutkimus osoitti, että ashwagandha-uutetta päivittäin käyttäneiden osallistujien yleismuisti ja huomiokyky paranivat huomattavasti verrokkiryhmään verrattuna.  

Ashwagandhan haittavaikutukset ja käyttö 

Rohtokoision eli ashwagandhan käyttöön ei ole olemassa virallisia annossuosituksia. Eri tutkimuksissa on käytetty vaihtelevia määriä ashwagandhaa, joten yhtä ja oikeaa vastausta on mahdoton antaa. Määrät riippuvat lisäksi myös hoidettavasta oireesta, sekä sen vakavuudesta. Yhdessä tutkimuksessa todettiin, että 250 – 600 mg päivittäinen annos auttoi lievittämään stressiä, mutta monet muut tutkijat ovat käyttäneet korkeampia annoksia.  

Liian suurina annoksina ashwagandha saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia. Suuria annoksia käyttäneet ovat ilmoittaneet joutuneensa kärsimään epämiellyttävistä oireista, kuten  

• ripuli  

• suolistovaivat 

• pahoinvointi  

• oksentelu 

Ashwagandha-lisäravinteet 

Lisäravinteet sisältävät tavallisesti 250 – 1500 mg ashwagandhaa, ja niitä on saatavilla kapselimuodossa sekä tehokkaana nestemäisenä uutteena. Myös ashwagandha-jauhe on suosittu valinta. Useimmille ihmisille kohtuullinen käyttö suositeltujen annosmäärien puitteissa ei aiheuta minkäänlaisia sivuvaikutuksia.  

Kuten muidenkin lisäravinteiden kohdalla, myös rohtokoision käyttöönotto kannattaa varmistaa  lääkäriltä. Ashwagandhaa ei suositella raskaana oleville naisille, eikä myöskään imettäville äideille  tai rauhoittavia lääkkeitä (tai muita anksiolyyttejä sisältäviä valmisteita) käyttäville. Myös  autoimmuunisairauksista tai kilpirauhasen toimintahäiriöistä kärsivien kannattaa varmistaa  ashwagandhaa sisältävien tuotteiden käyttö terveydenhoitoalan ammattilaiselta.  

Myös ravintolisän laatu voi vaikuttaa valmisteen tehokkuuteen tai mahdollisiin sivuvaikutukseen. Huonolaatuiset lisäravinteet saattavat pahimmillaan sisältää raskasmetalleja tai muita  epäpuhtauksia, ja tehdä käyttäjälleen karhunpalveluksen.

Olitpa siis hankkimassa mitä tahansa lisäravinnetta, kannattaa sinun tehdä hieman taustatutkimusta ennen lopullista valintaa.  

Ashwagandhan aakkoset – kerrataan vielä 

Ashwagandha on Ayurveda-perinteestä tuttu lääkekasvi, jolla uskotaan olevan lukuisia terveydelle  hyödyllisiä vaikutuksia, kuten:  

• stressin lievittäminen  

• ahdistuksen hoito  

• kognitiivisten toimintojen ja muistin tukeminen  

• parempi uni 

• lihasten kasvun ja fyysisen suorituskyvyn tukeminen  

• tehokkaampi palautuminen liikunnan jälkeen  

• henkisen suorituskyvyn tukeminen  

• libidon nostaminen 

Kohtuullisina annoksina nautittuna ashwagandhan ei ole todettu aiheuttavan sivuvaikutuksia  perusterveissä yksilöissä. Suositeltujen annosmäärien ylittäminen voi aiheuttaa mm. vatsavaivoja,  ripulia ja pahoinvointia.  

Ravintolisän käyttöönotto tulee aina varmistaa terveydenhoitoalan ammattilaisen kanssa. Jos koet, että ashwagandha voisi hyödyttää sinua, muista valita ravintolisä luotettavalta valmistajalta.  

Älä käytä ashwagandhaa sisältäviä valmisteita ilman lääkärin lupaa, jos:  

• olet raskaana  

• imetät 

• käytät rauhoittavia lääkkeitä tai anksiolyyttejä sisältäviä valmisteita 

• kärsit autoimmuunisairaudesta  

• sinulla on kilpirauhasen toimintahäiriö  

Ashwagandha eli rohtokoisio on ainutlaatuinen superfood, jota voisi kutsua oikeaksi luonnon  moniottelijaksi. Ei ole siis mikään ihme, että sitä on käytetty sekä monenlaisten vaivojen hoidossa,  että kokonaisvaltaisen terveyden tukena jo yli 3000 vuoden ajan. 

Leave a Comment

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista