
Biotiini eli B7-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien metaboliaan, eli aineenvaihduntaan. Biotiini on välttämätön vitamiini ihmisille sekä eläimille sen metabolisen eli aineenvaihdunnallisen vaikutuksen vuoksi.
Viime vuosikymmeninä biotiini on noussut otsikoihin ”unohdettuna vitamiinina” ja nykyisemmin sitä on ilmestynyt kauppojen hyllyihin myös lisäravinteiden muodossa.
Biotiinin terveysvaikutukset elimistössä
Biotiini vaikuttaa luustossa samaan tapaan kuin K-vitamiini ja välttämättömät rasvahapot muuttaen luuston verkostoproteiineja muotoon, jossa kalkki kiinnittyy niihin paremmin.
Biotiinilla on havaittu olevan hiuksia ja kynsiä vahvistavia vaikutuksia. Biotiinin käyttö lisäravinteena on vaikuttanut positiivisesti myös iho-ongelmiin. Sitä suositellaan erityisesti hiustenlähtöön ja hiusten kasvun edistämiseen.
B7-vitamiini aktivoi keratiinien tuotantoa. Keratiinit eli sarveisaineet ovat kuitumaisia, säiemäisiä sekä veteen liukenemattomia proteiineja, joita esiintyy erityisesti hiuksissa ja kynsissä. Syyt biotiinin aiheuttamaan keratiinituotannon aktivointiin eivät ole vielä täysin tunnettuja, mutta tutkijat uskovat tämän liittyvän kynsien ja hiusten vilkastuneeseen aineenvaihduntaan.
Tästä johtuen lisääntynyt biotiinin saanti vahvistaa kynsien ja hiusten kasvua ja terveyttä. Lisääntyneen biotiinin saannin vaikutukset alkavat ihmisestä riippuen näkyä jo 1-3 kuukaudessa riippuen annostuksen määrästä.

Hiusten kasvun ja kynsien hyvinvoinnin edistämisen tueksi biotiinin lisäksi suositellaan sinkkiä ravintolisänä, sillä myös sinkki edistää hiusten terveyttä. Yhdessä sinkki ja biotiini vaikuttavat myös ihon ja limakalvojen terveyteen ylläpitämällä näiden normaalia toimintaa.
Biotiinilla on maitohappobakteerien tavoin myös todettu olevan kolesteroliarvoja parantava vaikutus. Tutkimukset osoittavat sen laskevan etenkin LDL-kolesteroliarvoja (huono kolesteroli) ja näin ollen vähentää riskiä sairastua eri sydän- ja verisuonitauteihin.
Biotiinin saantisuositus
Biotiinin saantisuositukset vaihtelevat maakohtaisesti. Suomessa ei ole säädetty kuitenkaan tarkempia saantisuosituksia. Yhdysvalloissa arvioidaan terveen ihmisen saavan noin 25-30 mikrogrammaa biotiinia vuorokaudessa, imettävien naisten enemmän. Euroopassa keskimääräisen ihmisen saanti on n. 50-90 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Arvioinnit optimaalisista saantisuosituksista sekä päivittäisestä saannista vaihtelevat, sillä elimistössä muodostuvan biotiinin määrästä ei ole saatu riittävää varmuutta. Vaikka ihmisen elimistö kykenee myös itse tuottamaan osan päivittäisestä tarvittavasta biotiiniinista suolistossaan, hyviä luonnollisia biotiinin lähteitä ovat muun muassa seuraavat:
- Hiiva
- Viljatuotteet
- Munan keltuainen
- Munuainen
- Maksa
- Soijajauho
- Maito
Biotiinin puutos
Biotiinin puutosta voi esiintyä seuraavilla riskiryhmillä:
- Säännöllisesti urheilevat
- Yli 60-vuotiaat
- Leikkauspotilaat leikkauksen jälkeen
- Raskaana olevat sekä imettävät äidit
- Crohnin tautia sairastavat
Biotiinin puutos johtaa erilaisiin iho-ongelmiin kuten ihottumaan, akneen, psoriasikseen ihokeliakiaan ja ihon kutinaan. Pitkään jatkunut biotiinin puute voi pahimmillaan johtaa osteoporoosiin eli luukatoon, hiusten lähtöön tai muihin hiusongelmiin, hilseilyä, anoreksiaa, masennusta, pahoinvointia ja kolesteroliarvojen kohoamista.
Puutostilat Suomessa on harvinaista, sillä riittävän biotiinin saannista ei tarvitse huolehtia monipuolisen ja terveellisen ruokavalion avulla.
Biotiini – Empiirisiä tutkimustuloksia
Saksalaisella Karlsruhen ihotautiklinikalla suoritetussa kaksoissokkotutkimuksessa osoitettiin biotiinilla olevan vahvistavia vaikutuksia hauraisiin sekä lohkeileviin kynsiin.
Tutkimus suoritettiin 60 henkilön avulla, joilla oli ollut hauraat kynnet lähes 20 vuoden ajan. Puolelle koeryhmästä annettiin 2,5 milligrammaa biotiinia joka päivä puolen vuoden ajan. Toinen puolikas sai lumelääkettä (ei sisältänyt biotiinia). Tutkimuksen päätyttyä havaittiin, että biotiinia saaneiden henkilöiden kynsien laatu parani huomattavasti, vaikkei näillä ollut todettu biotiinin puutetta.
Biotiinin lähteet
Biotiinin luonnollisia lähteitä ovat liha, kananmunan keltuainen, erilaiset pähkinät, täysjyvävilja, banaanit, kukkakaali, sienet, soijapavut sekä muut palkokasvit.
Edellä mainittuja B7-vitamiinin lähteitä käytettäessä tulee kuitenkin huomioida se, että näiden ruoka-aineiden kuumentaminen voi vähentää sen vaikutusta.
Biotiini vaikutus ihoon
Biotiinilla on ihon hyvinvoinnin kannalta edistäviä vaikutuksia. Tutkimusten mukaan päivittäinen 2,5 mikrogramman biotiiniannos vähensi hilseilyä sekä paransi kynsien paksuutta biotiinin käyttämisen jälkeen.
Biotiinin ihon hyvinvointia edistävä vaikutus perustunee keratiiniin, jonka olennainen rakennusosa on biotiini. Keratiini on merkittävä rakennusaine kynsien, ihon ja hiuksien hyvinvoinnissa.
Biotiini hiusten kasvattajana
Biotiini on suosittu lisäravinne hiusten kasvattajien keskuudessa. Biotiinin käyttö hiusten kasvussa on jopa saanut tabumaisia piirteitä, sillä moni pitää erilaisten apukeinojen käyttöä kyseenalaisena tai vierastavat lisäravinteiden käyttöä.
Biotiini on yhdessä sinkin kanssa mahdollisesti käytetyin luonnollinen keino hiusten kasvun kiihdyttäjänä, ja useimmat hiusten hyvinvointiin liittyvät lisäravinteet pohjautuvat nimenomaan biotiinin ja sinkin vaikuttavuuteen.
Vaikka hiusten kasvattamisessa ei ole olemassa nopeita poppakonsteja, on biotiinilla tutkimusten mukaan ihon sekä hiusten terveyttä edistäviä vaikutuksia, jotka voivat myös näkyä nopeampana hiusten kasvuna sekä kynsien hyvinvoinnin paranemisena.
Lue myös kattavampi artikkelimme biotiinista hiusten kasvattajana.
Biotiinin sivuvaikutukset
Biotiinilla, kuten muillakin lisäravinteilla, on sivuvaikutuksia liian suurina määrinä nautittuna. Biotiinin nauttimisella voi olla sivuvaikutuksia, joita ovat mm.
- pahoinvointi
- kouristelu
- ripuli
Edellä mainittujen sivuvaikutusten välttäminen voi kuitenkin olla mahdollista mikäli biotiinin ottaminen tapahtuu ruokailun aikana. Suosittelemme kuitenkin ammattitaitoisen lääkärin konsultointia mikäli biotiinin käyttö herättää kysymyksiä. Luethan aina myös pakkausselosteen ennen käyttöä.
Biotiini hiustenlähtöön ja kaljuuntumiseen
Biotiinilla on epäilemättä hiusten kasvuun sekä hiusten hyvinvointiin liittyviä positiivisia vaikutuksia. Tästä huolimatta biotiini ei ole apu perinnöllisistä syistä johtuvaan kaljuuntumiseen tai hiustenlähtöön.
Biotiinin käyttö voi kuitenkin hillitä hiusten lähtöä ylläpitämällä kehon keratiinitasoja sekä pitämällä elinvoimaisia hiuksia terveempinä ja hyvinvoivampina.
Mikäli epäilet kaljuuntumista tai hiustenlähtöä, suosittelemme ensin keskustelemaan asiasta lääkärin kanssa. Tästä huolimatta, biotiini voi olla kokeilemisen arvoinen tuote hiusten elinvoimaisuuden ylläpitäjänä.
Usein kysytyt kysymykset biotiinista
Kuinka nopeasti biotiini vaikuttaa?
Tutkimustulosten mukaan biotiini alkaa vaikuttamaan noin 90 päivässä, eli kolmen kuukauden kohdalla. Tutkimuksen määrä aiheen tiimoilta on kuitenkin rajallinen, ja käyttäjät ympäri maan ovat raportoineet vaikutuksia jo lyhyemmissäkin ajoissa.
Sopiiko biotiini miehille?
Biotiini sopii myös miehille. Biotiinin vaikutukset eivät ole sukupuolisidonnaisia, eli myös miehet voivat parantaa ihon ja hiusten laatuaan käyttämällä biotiinia. Markkinoille on viime vuosina ilmaantunut erilaisia tuotteita, jotka ovat nimenomaan tarkoitettu miehille.
Näistä tuotteista ei kuitenkaan kannata hämääntyä, sillä jokainen biotiinia sisältävä tuote vaikuttaa käyttäjäänsä samalla tavalla, oli kyseessä mies tai nainen. Voit siis tilata edullisimman biotiinituotteen mielesi mukaisesti.
Auttaako biotiini hiuksiin?
Biotiinilla on tutkimusten mukaan hiusten kasvua ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Näin ollen biotiini soveltuu erityisen hyvin hiusten kasvun kiihdyttäjäksi sekä hiusten terveyden ylläpitäjäksi.
Biotiini kokemuksia
Kokosimme alle kokemuksia biotiinista kuvien muodossa:



Biotiini parran kasvun edistäjänä?
Biotiini edistää parran hyvinvointia ja voi tehostaa parran kasvua. Erityisesti biotiinin puute voi olla ongelma useilla ihmisillä heikentyneeseen hiusten, ihon sekä kynsien terveyteen. Biotiinin edistäessä hiusten elinvoimaisuutta, on sillä myös vaikutus parran hyvinvointiin sekä kasvojen ihon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
On kuitenkin huomioitavaa, että parrankasvu on hyvin suurelta osin geneettistä ja parran kasvuun vaikuttaa geeniperimän lisäksi esimerkiksi testosteronitasot. Testosteronitasot ovat hyvin pitkälti geneettisiä ominaisuuksia, mutta niihinkin voi vaikuttaa monipuolisella ruokavaliolla ja terveellisillä elintavoilla. Jos kuitenkin olet kiinnostunut luonnollisesta testosteronilisästä, olemme kirjoittaneet kokemuksia T-max ravintolisästä.
Biotiinin vaikutus kulmakarvoihin?
Biotiini edistää myös kulmakarvojen kasvua sekä niiden terveyttä.
Mikä on paras biotiini hiuksille?
Paras biotiini hiuksille on biotiinivalmiste, joka sisältää biotiinin lisäksi muita hiusten hyvinvointia edistäviä ainesosia. Näitä ovat muun muassa sinkki, C-vitamiini sekä l-metioniini. Yksittäistä parasta biotiinivalmistetta ei kuitenkaan ole olemassa.
Markkinoilla olevat “parhaat biotiinit” vaihtelevat suuresti. Osa tuotteista on puhtaasti biotiinia, kun taas toiset sisältävät muita hiusten elinvoimaa edistäviä ainesosia. Eri valmisteiden hinnat vaihtelevat suuresti, joten suosittelemme joko valitsemaan tuotteet (biotiini, sinkki ym.) joko erikseen tai valmisteen joka sisältää niitä kaikkia. Tee valintasi sen perusteella, haluatko tilata useamman eri tuotteen vai haluatko päästä helpommalla ja tilata yhden jossa saat kaikki ainesosat kerralla.
Mikä on biotiini suositeltu päiväannos
Biotiinin suositeltu päiväannos aikuiselle on noin 30 – 100 mikrogrammaa vuorokaudessa. Vaikka biotiini on vesiliukoinen vitamiini, ei tuoteohjeistuksen mukaisia päiväannoksia tule ylittää.
Biotiinin tilaaminen netistä
Paljon hyviä arvosteluita saanut Fitnesstukun Solgarin Biotiini -tuote sisältää laadukasta biotiinia ja sinkkiä, jotka yhdessä tehostavat hiusten ja kynsien hyvinvointia ja kasvua.