C-vitamiini flunssan ehkäisijänä – Täydellinen opas käyttäjälle!

Tämä artikkeli käsittelee C-vitamiinia flunssan torjujana sekä ehkäisijänä. Tässä oppaassa käsitellään tieteellistä tutkimusta hyväksi käyttäen C-vitamiinin vaikutusmekanismit flunssan oireiden kanssa, auttaako c-vitamiini todellakin flunssan ehkäisyyn, mikä on optimaalinen annos flunssan torjuntaan sekä edullisimmat ja parhaimmat c-vitamiinivalmisteet.

C-vitamiini vähentää flunssan kestoa tutkitusti. (Lähde: express.co.uk)

Olemme käsitelleet C-vitamiinia kattavammin toisessa artikkelissa.

Miten C-vitamiini ehkäisee flunssaa?

C-VITAMIINILLA on erittäin tärkeä osatekijä ihmisen immuniteetin ylläpitämisessä. C-vitamiini, eli askorbiinihappo, on antioksidantti joka edesauttaa solujen suojaamista happistressiltä, minkä aiheuttaa reaktiivisen happiyhdisteet. Elimistömme kuluttaessa happea aineenvaihdunnan yhteydessä syntyy sivutuotteena reaktiivisia happiyhdisteitä, kuten vapaat radikaalit. Nämä vahingoittavat soluja, perimää sekä kehon proteiineja.

C-vitamiini on täten tärkeä antioksidantti, joka neutralisoi näitä vapaita radikaaleja elimistössämme, ehkäisten systemaattisesti näin flunssan puhkeamista. C-vitamiini edistää myös kalsiumin, sekä kasviksista että maitotuotteista saatavan raudan imeytymistä ehkäisten raudan hapettumista elimistössä.

KOLLAGEENIN muodostuminen on ensisijaista elimistössämme. C-vitamiinin rooli tässä on erittäin olennainen. Kollageeni nimittäin on luonnollinen proteiini, jolla on olennainen tehtävä kehon eri kudosten muodostumisprosessissa. Kollageenia esiintyy ihossa, hampaissa, luustossa, rustoissa sekä verisuonissa. Jotta nivelet voivat toimia kitkattomasti, tarvitsee rusto riittävän määrän kollageenia. Sekä miehille että naisille suositeltu c-vitamiinin saantisuositus on 75 mg päivässä. C-vitamiini säilyy kehossamme noin 2-3 kuukautta. Erityisesti tupakoitsijoiden tulisi nauttia c-vitamiinia säännöllisesti, sillä tupakoitsijoilla c-vitamiini kuluu elimistöstä nopeammin.

C-VITAMIININ lähteitä on useita. Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan itse c-vitamiinia elimistössään, sillä c-vitamiini on  vesiliukoinen vitamiini. Tämän faktan vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että suojaa immuniteettinsa esimerkiksi flunssaepidemioita vastaan itsenäisesti! Tänä päivänä moni huolehtii kehonsa immuniteetin toimintavarmuudesta proaktiivisesti nauttien päivittäin c-vitamiinia lisäravinteena. 

Vitamiinit.info suosittelee Bioteekin SUPER C-Vitamiinia Hyvinvoinnin Tavaratalosta! On myös luonnollisia keinoja pitää huolta kehon immuniteetista, esimerkiksi eri hedelmiä tai vihanneksia säännöllisesti nauttimalla. Raudan imeytymisen optimoimiseksi tulisi c-vitamiini nauttia aina ruoan yhteydessä, sillä rauta imeytyy ruoansulatuskanavasta verenkiertoon.

C-vitamiinin määrä flunssan ehkäisyssä

IMMUNITEETIN kannalta c-vitamiini näyttäytyy myös muutoin positiivisessa valossa. Mikäli harrastaa raskaammin urheilua/muuta liikuntaa, päivittäisen c-vitamiinin saanti tulee olla n. 200 mg + normaalipäiväsaanti (75 mg/pv, THL 2014) kehon optimaalisen immuniteetin mahdollistamisessa. C-vitamiini edistää myös raudan muuntautumista suolistossa sellaiseen muotoon, jota elimistö kykenee hyödyntämään tehokkaammin. C-vitamiinin nauttiminen voi lyhentää myös flunssan kestoa, mikäli sitä ei saa runsaan c-vitamiinin nauttimisen johdosta vältettyä. Immuniteetin tehostamiseksi c-vitamiini ehkäisee myös rasvahappojen, sekä A-vitamiinin että E-vitamiinin hapettumista. C-vitamiini on välttämätön myös B12-vitamiinin sekä foolihapon imeytymisessä.

TUTKIMUKSET osoittavat säännöllisen c-vitamiinin nauttimisen vaikuttavan ensisijaisesti flunssan keston pituuteen. Luontaistuotealan Keskusliiton asiantuntija Timo Lehto toteaa c-vitamiinin tarpeen vaihtelevan yksilökohtaisesti, riippuen perimästä, elämäntilanteesta sekä ympäristötekijöistä. Lehdon mukaan flunssassa elimistö tuntuu tarvitsevan c-vitamiinia erityisen runsaasti. Asiantuntija suositteleekin kunnon c-vitamiiniannosta silloin, kun orastavan flunssan oireet alkavat jo ilmaantua. Tässä tilanteessa kannattaisi myös nauttia sinkkiä, maitohappobakteereita, oliivinlehtiuutetta sekä auringonhattuvalmistetta. Flunssan iskiessä hän nauttii c-vitamiinia omien sanojensa mukaan 500 mg kolme tai neljä kertaa päivässä. Normaalisti vatsa reagoisi näihin määriin, mutta flunssassa ei juurikaan, toteaa Lehto.

HARVARD yliopiston tutkimuksen mukaan 200 mg c-vitamiinia päivässä johti 8% flunssan kestoajan lyhenemiseen aikuisilla ja 14% lapsilla. Tämä vastasi käytännössä flunssan kestoaikaa noin vuorokauden verran. Vaikka luontaisesti c-vitamiinin saaminen on helppoa hedelmien ja kasvisten säännöllisen nauttimisen kautta, olisi tärkeää nauttia säännöllisesti myös c-vitamiinia lisäravinteen muodossa. Mikäli päivittäinen c-vitamiinin saanti ylittää keskimäärin 400 milligramman, tämä ylimääräinen vitamiiniaines poistuu elimistöstä itsestään. Näin ollen c-vitamiinista on suhteellisen vaikea saada yliannostusta, sillä ylimääräinen c-vitamiini tyypillisesti poistuu kehosta virtsan mukana.

Luonnollisia lähteitä c-vitamiinille ovat muun muassa seuraavat (100g kohden):

  • Punainen ja keltainen paprika: 200mg
  • Mustaviinimarja: 120mg
  • Kiivihedelmä: 65mg
  • Appelsiini: 50mg
  • Lanttu: 40mg

Muut ravintolisät flunssan ehkäisemiseen

Muita erinomaisia ravintolisiä flunssan ehkäisyyn C-vitamiinin lisäksi ovat sinkki ja D-vitamiini. Näillä molemmilla on tutkitusti vastustuskykyyn ja kehon hyvinvointiin tärkeitä positiivisia vaikutuksia.

Erityisesti sinkin ja D-vitamiinin puutteella voi olla merkittäviä vastustuskykyyn liittyviä negatiivisia vaikutuksia, minkä vuoksi on äärimmäisen tärkeää huolehtia monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä vitamiinien ja hivenaineiden päivittäisestä saannista.

Yhteenveto C-vitamiinista ja flunssasta

C-vitamiini auttaa flunssaan ja flunssan oireisiin erityisesti silloin kun sitä nautitaan heti ensioireiden alkamisen aikaan. C-vitamiinin vaikutuksia flunssan ehkäisyyn on tutkittu jonkin verran ja sen vaikutuksista vallitsee kaksijakoisia tulkintoja voiko tällä olla nimenomaan ehkäiseviä vaikutuksia. Tästä huolimatta tiedemaailmassa vallitsee vankka yhtenäinen käsitys, että flunssan oireiden sekä flunssan keston kannalta niin c-vitamiinilla kuin sinkillä on sen kestoon liittyviä positiivisia vaikutuksia.

Kaikkein edullisimmat ja laadukkaimmat c-vitamiinivalmisteet löydät Apteekkituotteiden Verkkokaupasta sekä Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Leave a Comment

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista