c vitamiinit

C-Vitamiini – 17+ Uskomatonta terveyshyötyä

C-vitamiini eli askorbiinihappo, on vesiliukoinen vitamiini, joka ylläpitää luuston sekä hampaidenkasvua. C-vitamiini on yksi tunnetuimmista ja tutkituimmista vitamiineista. C-vitamiinin yksi tärkeistä tehtävistä on toimia antioksidanttina, eli suojata elimistöä hapettumiselta sekä edistää E-vitamiinin toimintaa.

C-vitamiinin käyttö lisäravinteena on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmenten aikana. Sillä on todettu olevan ennaltaehkäiseviä ja parantavia vaikutuksia eri sairauksiin.

 

C-vitamiini on hyvinvointia tukeva vitamiini (Kuvan lähde)

C-vitamiinin hyödyt ja vaikutukset elimistössä

 1. C-Vitamiini edistää immuunijärjestelmän toimintaa

C-vitamiinin antioksidanttisen vaikutuksen vuoksi se suojaa soluja hapettumiselta. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että alhaisilla C-vitamiinipitoisuuksilla on yhteys heikentyneeseen immuunijärjestelmään ja vastustuskykyyn. C-vitamiini ei suoraan estä flunssaan sairastumista, mutta sillä on havaittu olevan flunssaa lieventäviä ja flunssan pituutta lyhentäviä vaikutuksia.

 1. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä

C-vitamiinin ollessa suolistossa, se edistää raudan muuntautumista imeytymiskykyisempään muotoon ja siten elimistö hyödyntää rautaa tehokkaammin. Tästä syystä C-vitamiinia suositellaan otettavan raudan yhteydessä mikäli tämän imeytymistä halutaan tehostaa.

 1. C-vitamiini tehostaa normaalia kollageenien muodostumista

C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä edistäessään kollageenin muodostumisessa luissa, ihossa, verisuonissa, rustossa sekä hampaissa. Kollageeni on eräs proteiini, joka toimii useiden kudosten muodostumisessa. Kollageenin muodostuminen on kriittisen tärkeää hyvinvoivien nivelten toiminnassa.

 1. Mitokondrioiden terveys

C-vitamiinilla on kehon mitokondrioiden toimintaa edistäviä vaikutuksia. Tällä on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen positiivisia vaikutuksia ylläpitäen terveitä energiatasoja, fyysistä hyvinvointia sekä immuniteetin normaalia toimintaa.

 1. Aivojen hyvinvointi

Aivojen terveyden kannalta C-vitamiinilla on tärkeä rooli aivokudosten terveyden hyvinvoinnissa. Mekanismi perustuu uusien verisuonten kehittymiseen sekä reaktiivisten happilajien poistoon. 

 1. Luiden terveys

Riittävä C-vitamiinin saanti on välttämätöntä kestäville luille ja luiden kehittymiselle. Vuosikymmenten aikana on runsaasti tutkittu C-vitamiinin yhteyttä luiden hyvinvointiin, ja erityisesti C-vitamiinin puutos on yhdistetty heikentyneeseen luiden hyvinvointiin ja terveyteen. Myös eläinten kanssa tehdyt tutkimukset tukevat näitä havaintoja.

 1. Ihon hyvinvointi

C-vitamiini edistää ihon terveellistä toimintaa. Niin sisäisesti kuin ulkoisesti nautittu c-vitamiini on hyödyllinen ihon nuorekkuuden tavoittelemisen kannalta.

C-vitamiinin saantisuositus

C-vitamiinin saanti on hyvin yksilökohtaista riippuen esimerkiksi ruokavaliosta, elintavoista ja liikunnan määrästä. Tästä syystä tarkkoja saantisuosituksia ei osata antaa. Ruokaviraston suositus kuitenkin on aikuisilla 75 mg/vrk ja lapsilla 20-40 mg/vrk. Nämä suositukset ovat vain suuntaa antavia, joten etenkin urheilua harrastavien kannattaa varmistaa riittävä C-vitamiinin saanti monipuolisen ruokavalion sekä mahdollisten ravintolisien avulla.

C-vitamiinia tulee saada joka päivä, sillä se ei varastoidu elimistöön rasvaliukoisten vitamiinien tapaan. Flunssakausina useat lääkärit suosittelevat päivittäisen C-vitamiinin saannin olevan jopa 1 000mg, eli yhden gramman.

 

C-vitamiinin yliannostus

C-vitamiiini yliannostus on erittäin epätodennäköistä, ellei jopa mahdotonta. C-vitamiinin vesiliukoisuus on ominaisuus, jonka seurauksena kaikki ylimääräinen vitamiini erittyy virtsan mukana pois. Elimistö ei täten ota vastaan vesiliukoisia vitamiineja enempää kuin se tarvitsee.

Useiden grammojen annoksina C-vitamiini kuitenkin voi aiheuttaa vatsaoireita. Turvallinen käytön yläraja ilman mitään oireita on kuitenkin kaksi grammaa.

 

C-vitamiinin puutos

C-vitamiinin puutosoireet ovat vältettävissä hyvin vähäisilläkin C-vitamiinimäärillä. Jopa 10mg C-vitamiina vuorokaudessa on todettu riittävän ehkäisemään mahdolliset puutosoireet. Hyvinvoivan ja terveen elimistön ylläpitämiseen kuitenkin vaaditaan huomattavasti suurempia määriä.

C-vitamiinin puutos voi johtaa muun muassa lihasväsymykseen!

C-vitamiinin puutos ilmenee muutoksina rasvojen aineenvaihdunnassa sekä hermojen toiminnassa. Puutoksen edetessä tästä voi syntyä keripukki, jonka oireita ovat anemia, kipu säärissä, lihasheikkous ja lisääntynyt verenvuototaipumus. Keripukki kuitenkin pitkäaikaisen ja vakavan C-vitamiinin puutteen. Nykyään kuitenkin keripukin yleisyys on vähäistä johtuen monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta.

 

C-vitamiinin lähteet

C-vitamiinin erinomaisia lähteitä ovat erityisesti tuoreet hedelmät, marjat ja kasvikset. Erityisen hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat:

 •  Ruusunmarjat
 •  Tyrnimarjat
 •  Mustaviinimarjat
 •  Paprika
 •  Sitrushedelmät
 •  Persilja
 • Idut ja juurekset
 •  Peruna

 Erityisesti C-vitamiinin saantia tarkastellessa tulee ottaa huomioon kuumentamisen aiheuttama vitamiinihävikki, mikä tarkoittaa vitamiinin hajoamista sitä kuumentaessa. C-vitamiini tuhoutuu tyypillisesti normaalissa ruuanvalmistuksessa ja vääränlaisen säilytyksen vuoksi. Tästä syystä hedelmiä, kasviksia ja marjoja suositellaan syötävän mahdollisimman tuoreena.

C-vitamiinia voi saada myös lisäravinteena. Joko puhtaana c-vitamiinina tai muun ravintolisän, kuten VitaePro:n ainesosana.

C-vitamiini flunssan ehkäisijänä

Flunssan ehkäisijänä C-vitamiini on yhdessä sinkin kanssa laajasti käytetty ja suositelty tehokeino. Olemme koonneet kattavan artikkelin C-vitamiinista ja flunssasta, joka on äärimmäisen suositeltu luettavaksi jos haluat lukea lisää aiheesta.

C-vitamiinin vaikutus ihoon

C-vitamiinilla on lukuisia ihoon liittyviä terveysvaikutuksia kuten sen antioksidanttinen ja kosteuttava vaikutus iholla. Näiden lisäksi C-vitamiini tasoittaa ihon sävyä, vähetää juonteita ja estää ihon ennenaikaista ryppyyntymistä. 

Joidenkin tutkimusten mukaan C-vitamiini edistää ihon terveyttä vähentämällä myös niin kutsuttujen vapaiden radikaalien vaurioita iholla. 

Ihonhoitotuotteita valitessa suosituin C-vitamiinin muoto on askorbiinihappo, jota löytyy useimmista c-vitamiinia sisältävistä ihonhoitotuotteista.

C-vitamiinia edullisesti

C-vitamiinilisää suositellaan erityisesti flunssakausien varalta. C-vitamiinilisän käyttö on hyötyynsä nähden hyvin edullista kun on vältettävissä monet syys- ja kevätflunssat. C-vitamiinilisää valittaessa ei kannata katsoa vain hintaa. Vitamiinilisien laadulla on suuri merkitys, sillä tuotteiden vitamiinipitoisuudet eivät aina pidä paikkansa, etenkään ulkomailta tilattaessa.

Huomioi: Tämä on ravintolisä, ja sen ei tule korvata monipuolista ruokavaliota. Päiväannosta ei ole hyvä ylittää. Tämä ravintolisä tulee säilyttää pienten lasten ulottumattomissa.

Usein kysytyt kysymykset C-vitamiinista

Miten C-vitamiini ja sinkki toimivat yhdessä?

Sinkki ja C-vitamiini ovat yhdessä tehokas keino flunssan oireiden ehkäisyyn sekä flunssan selättämiseen. Tämän yhdistelmän nauttiminen kannattaa aloittaa välittömästi flunssan oireiden alettua. 

Mikä on paras C-vitamiini?

Paras C-vitamiini on puhdas c-vitamiinivalmiste, johon ei ole lisätty laktoosia, gluteenia tai muita lisäaineita. Parhaimmat C-vitamiinit voit ostaa apteekin verkkokaupasta tai hyvinvointialan liikkeistä kuten Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Valmistetta valitessasi on hyvä huomioida se, että valmisteella ei ole suurempaa merkitystä mikäli tuote on puhdas c-vitamiinivalmiste. Näin ollen varsinaisesti parasta C-vitamiinia ei ole olemassakaan.

Suosittelemme valitsemaan puhtaan C-vitamiinin joka on hinta-laatu suhteeltaan optimaalinen sinun tarpeellesi.

Missä lämpötilassa C-vitamiini tuhoutuu?

C-vitamiini on äärimmäisen epästabiili koostumukseltaan ja sen vaikuttavat ainesosat tuhoutuvat sen kuumetessa. Erityisesti pitkäaikainen kuumennus hajottaa c-vitamiinin vaikuttavinta ainesosaa, minkä vuoksi c-vitamiinin saantia optimoidessa kuumentamisen vaikutus on hyvä huomioida. Kasvikset sekä marjat suositellaan pitämään viileähkössä lämpötilassa suojassa auringonvalolta ja lämmöltä, jotta niiden terveelliset aineosat eivät menettäisi tehoaan.

C-vitamiinin säilyvyyttä voidaan tehostaa sokerin käyttämisellä, joka voi osittain vähentää vaikuttavan ainesosan hajoamista kuumennuksen yhteydessä.

Voiko C-vitamiinia syödä raskausaikana?

Raskausaikana on hyvä pitää huolta vitamiinien, kuten c-vitamiinin riittävästä saannista. Myös muita tärkeitä hivenaineita kuten rautaa on tärkeä saada riittävästi raskausaikana. 

Raudan imeytymiseen liittyy olennaisesti c-vitamiini, jolla on raudan imeytymiseen tehostava vaikutus. Näin ollen C-vitamiinia suositellaan nautittavaksi yhdessä rautalisän kanssa, mikäli se on lääkärin toimesta suositeltua.

Mihin C-vitamiini auttaa?

C-vitamiini auttaa kehon välittäjäaineiden sekä proteiinien aineenvaihduntaan. Sillä on myös tärkeä rooli vastustuskyvyn ylläpitämisessä sekä raudan imeytymisessä. C-vitamiini edistää myös kehon kollageenituotantoa edesauttaen nivelten hyvinvointia.

Leave a Comment

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista