Chia Siemenet – Näin Chian siemenet tukevat terveyttäsi!

Chia siemenet ovat ehkä eräs maailman terveellisimmistä ruoka-aineista maailmassa. Näissä on valtava määrä ravinteita, joilla on merkittäviä terveysvaikutuksia kehollesi sekä aivoillesi. 

Chia siemenet, chia siemenet terveys, chia siemenet vatsa, chia siemenet raskaus, chia siemenet imetys, vitamiinit.info

Chia siementen terveysvaikutukset

Chia siementen on tutkimuksien mukaan osoitettu olevan yhteydessä kakkostyypin diabetekseen. Chia siementen on osoitettu myös parantavan verenpainetta ja lisäävän terveellisen kolesterolin määrää. Yhdessä chia siemenannoksessa on noin viidennes päivittäisestä kalsiumtarpeesta. Nauttimalla chia siemeniä voit edistää huomattavasti hampaidesi sekä luustosi terveyttä ja näin ollen ehkäisemään osteoporoosia.

Chia siemenet vatsan toiminta 

Chia siemenien nauttimisella on myös yhteys parantuneeseen vatsan toimintaan, sillä 28 grammassa chia siemeniä on 11 grammaa ravintokuitua. Tämä määrä vastaa suunnilleen noin kolmannesta aikuisten päivittäisestä kuidun saantisuosituksesta.

Chia siementen on osoitettu omaavan suotuisia vaikutuksia kyvyssä hidastaa ruoansulatusta. Verensokerikäyrän nousujen ja laskujen sijaan chia siemenet auttavat muuttamaan ruoan tasaiseksi energiaksi.

Chia siemenet raskaus

Chia siemenillä on valtavia etuja raskaana olevalle naiselle. Chia siemenissä on valtava määrä antioksidantteja, vitamiineja, ja mineraaleja, jotka ovat erittäin tärkeitä kehittyvälle lapselle estäen tautien kehittymistä. Olennaista olisi myös pohtia kalan – joka sisältää usein elohopeaa tai sen jäämiä – vähentämistä ruokavaliosta raskauden aikana. 

Chia siementen on osoitettu olevan positiivisesti yhteydessä kehittyvällä lapsella seuraavissa terveyteen liittyvässä kehityksessä:

 • Aivojen kehittyminen
 • Astman kehittymisen ennaltaehkäiseminen
 • Ennenaikaisen synnytyksen esiintyvyys
 • Verensokerin tasaus
 • Lapsuusajan ylipainon välttäminen
Chia siemenet, chia siemenet terveys, chia siemenet vatsa, chia siemenet raskaus, chia siemenet imetys, vitamiinit.info

Raskaana olevan naisen tulisi huomioida kuitenkin muutamia asioita. Vaikka chia siementen nauttiminen raskausaikana on osoitettu erittäin suositeltavaksi, jokainen raskaus on aina yksilöllinen ja henkilökohtainen. Näin ollen raskaana olevan naisen tulisi aina viime kädessä tiedustella lääkärin mielipidettä ja suosituksia chia siementen nauttimiseen.
Seuraavissa tapauksissa raskausajan chia siementen nauttimista ei kuitenkaan suositella:

 • Raskaana olevat naiset, joilla on poikkeuksellisen matala verenpaine
 •  Raskaana olevat naiset, joilla on munuaisongelmia

Kalan tilapäinen vaihtaminen chia siemeniin voi olla kehittyvän lapsen terveyden kannalta erittäin pitkäjänteinen ja kannattava päätös.

Chia siemenet imetysaikana

Chia siementen nauttiminen imettävällä naisella on suositeltavaa samoin kuin raskauden aikanakin – mutta suositusten rajoissa! Imettävällä naisella chia siementen hyödyt ovat samankaltaisia, kuin myös raskauden aikana. 

Chia siemenet parantavat tuotetun rintamaidon laatua ja määrää. Chia siemenillä on myös muita seuraavia terveysvaikutuksia:

 • Proteiini: vaurioituneiden solujen paraneminen, ei-haluttujen toksiinien poistuminen elimistöstä, sisäelimien ja solujen terve kehitys
 • Tärkeät rasvahapot: omega3 -rasvahapot ovat välttämättömiä vauvan immuuni- sekä hermostonkehityksen kehittymisessä, positiivinen aivojen kehitys
 • Kuitu: ruoansulatus ja vatsan toiminnan paraneminen
 • Kalsium: elintärkeää hampaiden ja luustonterveydelle
 • Mineraalit: rintaruokkivalla äidillä mineraalit vähentävät korkean verenpaineen riskiä ja ehkäisee äidin raskauden ajan ja raskauden jälkeistä ylipainoa

Suosittelemme kuitenkin keskustelemaan lääkärin kanssa enemmän, mikäli aiot ottaa chia siemenet aktiiviseksi osaksi raskauden tai imetyksen ajan ruokavaliotasi.

Chia siemenet ummetusta vastaan

Chia siementen kuidut auttavat vatsan toimintaa. Ummetus on monilla ihmisillä yleinen vaiva, johon chia siemenet voivat tuoda yllättävän helpotuksen. Vaikka ummetusta voidaankin hoitaa monin eri konstein, ovat chia siemenet kaiken muun positiivisen terveysvaikutuksen lisäksi erittäin relevantti vaihtoehto ummetuksen ehkäisemisessä. Kannattaa muistaa, ettei ylitä chia siementen päiväannoksen suosituksia.

Chia siementen käyttö

Chia siemeniä voi käyttää ruokavaliossa eri tavoin. Chia imee itseensä noin 9-kertaisen määrän nestettä. Chia siemenistä voi tehdä esimerkiksi chia -hyytelön laittamalla desin verran siemeniä veteen likoamaan 30-60 minuutiksi. Tämän jälkeen chia -hyytelöä voi käyttää sellaisenaan lisäämällä sen esimerkiksi puuron, myslin, pirtelön tai vaikka jugurtin joukkoon. 

Chia siementen käyttösuositus on: 1 rkl / 1 msk (15 g)

Chia siemenet tilaaminen netistä

Voit tilata chia siemeniä vaivatta Hyvinvoinnin Tavaratalosta sekä Apteekin verkkokaupasta.

Leave a Comment

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista