d vitamiinin kaava

D-Vitamiini – 14+ Uskomatonta Terveyshyötyä

D-vitamiini on ihmiselle tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä kolekalsiferoli. D-vitamiinin tärkein tehtävä on edistää kalsiumin imeytymistä. Lapsilla D-vitamiini on todettu vaikuttavan kasvuun, mistä johtuen D-vitamiinin saanti tulee turvata ruokavaliossa.

Ihmisen elimistö kykenee itse tuottamaan D-vitamiinia auringonvalon UVB-säteilyn avulla , mutta tästä saatavat D-vitamiinimäärät ovat Suomessa hyvin pieniä, jopa kesällä. Talvella D-vitamiinin saanti tulee hankkia monipuolisen ravinnon ja d-vitamiinivalmisteiden avulla.

Osa tutkijoista haluaisi D-vitamiinin olevan kutsuttu ennemminkin hormonina kuin vitamiinina johtuen sen laajoista terveysvaikutuksista.

d-vitamiinin kaava
D-vitamiini on terveyden kannalta elintärkeä hormoni. (Lähde)

D-vitamiinin vaikutus elimistössä

D-vitamiini vaikuttaa elimistössä monella tapaa sen ollessa ”laajavaikutteinen esihormoni”, joka säätelee yli 229 geenin toimintaa ja näin ollen vaikuttaa eri solujen toimintaan. Erityisesti D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä.

Biokemian professori Anthony Norman on todennut, että meillä on kiistatonta näyttöä D-vitamiinin positiivisista vaikutuksista immuunijärjestelmässä, haimassa, sydämessä ja verisuonissa, lihaksissa ja aivoissa.

D-vitamiinin hyödyt

 • Ehkäisee osteoporoosia
 • Vähentää infektiosairauksien riskiä
 • Vaikuttaa insuliinin eritykseen vähentäen riskiä sairastua diabetekseen
 • Ehkäisee masennusta
 • Ylläpitää yleistä vireystilaa
 • Vähentää riskiä sairastua eri syöpäsairauksiin

D-vitamiinin lähteet 

Parhaita D-vitamiinin lähteitä ovat kala, kananmuna, maksa, sienet ja eri maitotuotteet, jotka tyypillisesti sisältävät lisättyä d-vitamiinia.

Luonnonmukaisia D-vitamiinin lähteitä ovat ruoka sekä aurinko. Ihmiselle luonnollisin D-vitamiinin lähde on auringonvalo. Ihmisen ihon altistuttua auringonsäteille, ultraviolettisäteily (uvb) syntetisoituu ihmisen ihossa D-vitamiiniksi. Erityisesti kesäaikaan Suomessa tämä on luonnollinen D-vitamiinin lähde, mutta talvisin ultraviolettisäteilyn jäädessä huomattavasti matalammalle tasolle D-vitamiinia tulisi hankkia muilla keinoin.

Ihon ei tarvitse varsinaisesti ruskettua, mikäli haluaa saada D-vitamiinia auringosta vaan tilapäinen altistuminen riittää. Iho voi tuottaa D-vitamiinia auringosta peräti 10,000-25,000 IU:n verran vain hieman ennen kuin iho alkaa palamaan.

D-vitamiinin syntyminen iholla riippuu seuraavista osatekijöistä:

 • Päivänaika
 • Maantieteellinen sijanti
 • Ihonväri
 • Auringolle altistuttaman ihon määrä

Eniten D-vitamiinia syntyy laajemmilla ihoalueilla, kuten selässä. Liiallinen UV-säteilylle altistuminen voi johtaa ihon palamiseen ja sitä kautta kohonneeseen melanooman todennäköisyyteen.

D-vitamiinin saantisuositus

D-vitamiinin saantisuositukset ovat olleet 2000-luvulla mediassa erityisen pinnalla. Uusia D-vitamiinitutkimuksia ilmestyy jatkuvasti lisää, ja näytöt D-vitamiinin kiistattomista terveysvaikutuksista on aiheuttanut laajan keskustelun mm. D-vitamiinin saantisuosituksista.

Tällä hetkellä Suomessa D-vitamiinin vähimmäissaantisuositus on 10 μg/vrk (10 mikrogrammaa), jota on julkisesti arvosteltu kovin sanoin sen vähäisyyden vuoksi. Yli 75-vuotiaiden osalta saantisuositus on nostettu 20 μg/vrk ympärivuotiseksi saantisuositukseksi. Ympärivuotista D-vitamiinilisää suositellaan myös alle 18 vuotiaille.

Suomen D-vitamiinisuositukset ovat saaneet kovaa kritiikkiä, sillä lukuisat tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinin puute on syy moniin eri sairauksiin ja terveydellisiin ongelmiin. Kritiikin yhteydessä on korostettu nykyisten suosituksien taustalla olevien tutkimusten vanhuutta ja uusien tutkimustulosten huomioimattomuutta. Etenkin Pohjoismaissa D-vitamiinin tarve korostuu entisestään, sillä auringosta D-vitamiinia saa lähinnä kesällä, ja silloinkin valtaosa ihmisistä on sisätiloissa otollisimpaan aikaan. Vielä 50-luvulla D-vitamiinisuositukset olivat 100-125 mikrogrammaa vuorokaudessa, eikä tällöin havaittu mitään haittavaikutuksia.

D-vitamiinisuositukset jakaa asiantuntijat kahteen leiriin. Nykyisten suositusten arvostelijoiden mukaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia ei riitä kaikkiin D-vitamiinin tehtäviin.  Lisäksi tutkijat ja asiantuntijat toteavat, että nykysuositusten mukaiset määrät riittävät kyllä kalsiumin imeytymisen edistämiseen, mutta ei riittävään immuunijärjestelmän ylläpitämiseen. Asiantuntijat perustelevat suosituksien nostoa myös sillä, että ihminen on kehittynyt trooppisissa olosuhteissa, missä veren D-vitamiinipitoisuus on keskimäärin 40-60 nanomoolia litrassa (Vastaa 50-100 mikrogrammaa D-vitamiinilisää päivittäin).

Usein keskusteluissa otetaan esiin pohjoismaissa tyypilliset syksyn ja talven flunssakaudet. Mistä nämä voisi johtua? Tutkijoiden epäilyt liittyvät D-vitamiinitasoihin, jotka notkahtavat alaspäin syksyn tullessa. Tätä ajatusta ei täysin ole tieteellisesti todistettu, mutta empiiriset kokemukset tukevat epäilyjä vahvasti. Lukuisat D-vitamiinilisien käyttäjät ovat todenneet D-vitamiinin edistävän vastustuskykyä.

Lukuisat asiantuntijat sekä lääkärit suosittelevat D-vitamiinilisiä käytettäväksi ympäri vuoden. Mikäli kesäkuukausina liikkuu paljon ulkona, voi D-vitamiinin saannin jättää ravintolisien osalta vähemmälle. Useat lääkärit suosittelevat ympärivuotisen D-vitamiinilisän olevan jopa 100 mikrogrammaa!

Usein kysytyt kysymykset D-vitamiinista

D-vitamiinin mittaus – Missä voin mitata D-vitamiinitasoni?

D-vitamiinin mittaus on mahdollista terveyskeskuksissa, yksityisillä lääkäriasemilla sekä erilaisia mittauspalveluja tuottavien yritysten toimesta. Julkisessa terveyskeskuksessa tarvitset lääkärin lähetteen mittauksen saamiseksi, joten mikäli ei ole syytä epäillä d-vitamiinin puutosta ja sen aiheuttamia oireita, jää vaihtoehdoiksi yksityiset mittaukset.

D-vitamiinitasot voit mitata luotettavasti esimerkiksi Synlabilla.

Mihin aikaan päivästä D-vitamiini otetaan?

D-vitamiinin ottoajalla ei ole suurempaa merkitystä. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini joka varastoituu kehoon. Tästä huolimatta on syytä huomioida, että rasvaliukoisuuden vuoksi d-vitamiini suositellaan otettavaksi rasvapitoisen ruokailun yhteydessä.

Kuinka nopeasti D-vitamiini imeytyy?

D-vitamiinin imeytyminen on täysin yksilöllinen ominaisuus. Tästä huolimatta sen imeytymiseen vaikuttaa eri asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon. D-vitamiinin ollessa rasvaliukoinen vitamiini, sitä suositellaan otettavaksi yhdessä ruoan kanssa. 

Imeytymisaikaan vaikuttaa suuresti elimistön vatsahapot, maksan sappineste, suolenseinämän terveys sekä haiman nestetasapaino. On kuitenkin huomioitavaa, että tuotteen muodolla ei ole imeytymisen kannalta merkitystä. Tablettina sekä suihkeena otettu d-vitamiini vaikuttaa sekä imeytyy elimistöön yhtä nopeasti.

Mikä on paras D-vitamiini?

Paras markkinoilta löytyvä D-vitamiini on valmiste, joka sisältää puhdasta d3-vitamiinia. Näitä valmisteita on saatavilla useissa eri luontaistuotekaupoissa sekä apteekeissa. Koska useat suomalaiset kärsivät d-vitamiinin puutteesta erityisesti syksyisin ja talvisin, suosittelemme valitsemaan suoraan vahvemman d-vitamiinivalmisteen.
Markkinoiden parhaita d-vitamiineja ovat

 • Devisol D-vitamiini – Tilaa apteekin verkkokaupasta
 • Minisun (20 mikrogrammaa) – Tilaa apteekin verkkokaupasta
 • Nordaid D-vitamiinisuihke (100 mikrogrammaa) – Tilaa Hyvinvoinnin Tavaratalosta
 • Puhdistamon Super D-vitamiini (100 mikrogrammaa) – Tilaa Hyvinvoinnin Tavaratalosta
 • D-vitamiinia voit saada myös monipuolisista ravintolisistä, kuten VitaePro-tuotteesta

D-vitamiini netistä 

D-vitamiinin tilaaminen netistä on äärimmäisen helppoa ja yksinkertaista. Tilaamalla tuotteet netistä säästät ajan lisäksi paljon rahaa. Tilaamalla tuotteet suoraan netistä, saat ne kätevästi kotiovellesi erittäin edulliseen hintaan. Tyypillisesti ruokakaupoista ja fyysisistä apteekeista tuotteet ostamalla päädyt ostamaan ne verkkokauppoja kalliimmilla hinnoilla. 

Tämän vuoksi suosittelemme aina tilaamaan D-vitamiinit netistä. 

Mikäli haluat hankkia D-vitamiinit netistä, voit ostaa niitä edullisesti

 • Apteekin verkkokaupasta
 • Hyvinvoinnin tavaratalosta
 • Tai jostakin muusta luontaistuotteiden verkkokaupasta.

D-vitamiinin puutosoireet

D-vitamiinin puutosoireita ovat

 • Lihasten sekä luiden heikkous
 • Masennus, uupumus ja alavireisyys
 • Turvotus ja kipu
 • Heikentynyt vastustuskyky
 • Hammasvaivat
 • Kohonnut verenpaine
 • Painonnousu
 • Astma
 • Korkeat kolesteroliarvot
 • Suoliston erilaiset ongelmat

D-vitamiinin puutos on luultua yleisempää. Kotimaassa tehtyjen tutkimusten mukaan D-vitamiinin puutteesta kärsii jopa 40% suomalaisista. Finravinto 2007:n mukaan ravinnosta on erittäin vaikeaa saada riittävä määrä D-vitamiinia normaalin kehon toiminnan ylläpitämiseksi. Historiallisesti merkittävä D-vitamiinin puutossairaus on riisitauti, joka oli yleinen luustosairaus pikkulapsilla. Nykyisin D-vitamiinilisä on kaikille alle 2-vuotiaille välttämätön.

Anatomian emeritusprofessori Pentti Tuohimaan mukaan lähes kaikilla kroonisilla sairauksilla ja veren alhaisilla D-vitamiinipitoisuuksilla näyttää olevan yhteys. Tuohimaa tarkentaa sairauksien olevan mm. monet syövät, skitsofrenia, masennus, verenpainetauti, osteoporoosi, kausiflunssat ja muut infektiosairaudet. Alhaisten D-vitamiinipitoisuuksien ja sairausten välistä yhteyttä miettiessä tulisikin miettiä miksi flunssakaudet kohdistuvat juuri pimeimmille ajankohdille, syynä voi olla alhaiset D-vitamiinitasot. Alhaisten D-vitamiinitasojen yhteydessä on havaittu olevan myös lihasheikkoutta ja kipua. Miehillä pitkäaikainen D-vitamiinin lisää riskiä sairastua esimerkiksi eturauhassyöpään.

D-vitamiinin yliannostus

D-vitamiinin yliannostustuvuutta, eli D-hypervitaminoosia, esiintyy erittäin harvoin. Luonnollisin keinoin, eli ruoan sekä auringon kautta nautittuna D-vitamiinista ei voi saada yliannostusta, vaan tyypillisesti tämä on lopputulos lisäravinteiden liiallisesta käytöstä. Yleisimmät syyt täten D-vitaminoosille löytyvät joko inhimillisestä erehdyksestä tai valmisteen valmistusvirheestä.

D-vitamiinin yliannostuksen oireita ovat heikko olo, sekavuuden tunne, oksentaminen, nestevajaus sekä ruokahaluttomuuden tunne.

D-vitamiinin tilaaminen edullisesti

D-vitamiinin tilaaminen on hyvin edullista. Mediassa on lähivuosina ollut pinnalla uutisia, joissa on kerrottu eri vitamiinien heikosta laadusta. On jopa todettu, ettei kaikissa tuotteissa ole ollenkaan D-vitamiinia. Ulkomailta tilattaessa vitamiinien laatu ja turvallisuus on ainoastaan omalla vastuulla, joten vitamiinien tilaaminen kannattaa tehdä kotimaisista lähteistä.

D-vitamiinia voit ostaa edullisesti monesta eri paikoista. Lukuisten vaihtoehtojen vuoksi olemme koonneet alle hinta-laatu -suhteeltaan parhaimman d-vitamiinivalmisteen sekä laadultaan kaikkein parhaimman d-vitamiinivalmisteen. 

Kaikkein luotettavin paikka ostaa D-vitamiinia on Apteekin virallinen verkkokauppa, www.apteekkituotteet.fi

Apteekin verkkokaupasta löydät tunnetut Devisolin sekä Minisunin d-vitamiinit, jotka ovat liki kaikkien d-vitamiinia käyttävien ihmisten tuntemia luotettavia brändejä.

Toinen vaihtoehto on tunnettu suomalainen Hyvinvoinnin Tavaratalo, josta löydät esimerkiksi Puhdistamon Super D-vitamiini, joka on vahva pitoinen D-vitamiinivalmiste. 

Puhdistamon Super D-vitamiini:

 • Erittäin nopeasti imeytyvä
 • Ei lisäaineita
 • Erittäin hyvä hinta-laatu -suhde

Tilaa Super D-vitamiini tästä

Leave a Comment

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista