IBS – Ärtyneen suolen oireyhtymä – Näin kukistat sen!

Ärtyneen suolen oireyhtymä, eli IBS, on toiminnallinen suolistovaiva, jolla on monenlaisia vaikutuksia vatsan alueen ja suoliston toimintaan.

Ärtynyt suoli voi aiheuttaa runsasta turvotusta, kipua sekä suolen toiminnan ongelmia. Tutkimusten mukaan yli 10 % suomalaisista kärsii siitä jossain vaiheessa elämää.

Tässä artikkelissa käsittelemme ärtyneen suolen oireyhtymää kokonaisvaltaisesti paneutuen sen juurisyihin sekä tarjoamalla sinulle parhaat tiedolliset eväät tämän kiusallisen vaivan kanssa elämiseen.

Suosittelemme lukemaan koko artikkelin läpi, sillä tulet löytämään hyödyllisiä neuvoja, joiden avulla parhaimmillaan voit vähentää ärtyneen suolen oireita huomattavan paljon.

Mikä on IBS, eli ärtyneen suolen oireyhtymä?

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) tarkoittaa suolen oireilua, vaikka suoli olisi muuten terve ja kykenisi toimimaan normaalisti. 

Globaalisti IBS-oireyhtymää voi esiintyä jopa 25%:lla ihmisistä jossain vaiheessa elämää.

Naisilla IBS on tyypillisesti yleisempää kuin miehillä.

Suolessa ei ulkoisesti havaita tulehdustilaa tai muita poikkeavuuksia, mutta siihen liittyy vatsan seudun kipuilun lisäksi muita suolen toiminnan muutoksia.

Tyypillisesti oireiden kirjo voi vaihdella kevyestä turvotuksesta aina keliakian oireisiin, joten oikean diagnoosin löytäminen on tärkeää oikean hoitokeinon löytämiseksi. Pitkäkestoiset suoliston sekä vatsan seudun oireilut kannattaa aina selvittää lääkärin vastaanotolla juurisyiden löytämiseksi.

Ärtyneen suolen syyt

Syyt suolen ärtymiselle voivat olla hyvin yksilöllisiä ja toisinaan mahdotonta selvittää. 

Tyypillisiä syitä voivat olla:

  • Suolistolle sopimattomat ruoka-aineet
  • Epäsäännöllinen ateriarytmi
  • Pitkäaikainen stressi
  • Liian suuret annoskoot
  • Bakteerit tai virukset


Ärtyneen suolen oireet

Ärtynyt suoli voi oireilla monenlaisina tuntemuksina sekä kipuina vatsan alueella. Tyypillisesti suolen toiminnassa voidaan havaita selviä muutoksia joko ulostamisen tiheydessä tai ulosteen koostumuksessa.

Osa vaivasta kärsivistä kokee, ettei suoli tyhjene kokonaan kun taas toisilla oireet ilmenevät vatsakipuina ulostamisen yhteydessä.

Suurin osa oireilevista kokee lähinnä vatsanseudun turvotusta sekä normaalia suurempia määriä ilmavaivoja.

Yksilöiden välillä voi olla suuriakin oireiden vaihtelevuuksia, minkä vuoksi monilla oireiden tulkinta voi olla haastavaa ja hoitoon hakeutuminen voi pitkittyä.

Milloin huolestua IBS:stä?

IBS:stä on syytä huolestua silloin, kun vatsan sekä suoliston oireilut merkittävästi häiritsevät elämää. Oireiden monimuotoinen kirjo on tyypillisesti haastavaa diagnosoida, ja osa oireyhtymästä kärsivistä voi elää oireiden kanssa pitkäänkin ilman hoitoon hakeutumista.

IBS:ää ei kannata diagnosoida itse, vaan aina kannattaa tukeutua lääkärin ammattitaitoon oireiden jatkuessa yhtään normaalia pidempään. 

Oireiden monimuotoinen kirjo ei aina ole merkki ärtyneestä suolesta, vaan toisinaan taustalla voi olla laktoosi-intoleranssi, keliakia tai muu suolistosairaus. Vain lääkärin vastaanotolla ja jatkotutkimuksilla voidaan varmistua oireiden juurisyistä ja löytää oikea diagnoosi ja hoitokeinot ongelmiin.

Ruokavalion merkitys – FODMAP

Ruokavalion tiedetään olevan yksi parhaista keinoista helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymän oireita.

Oireileville tyypillisesti suositellaan niin kutsuttua FODMAP-ruokavaliota, jossa ruokavaliosta karsitaan fermentoituvia hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita joko osittain tai täysin kokonaan pois.

FODMAP-ruokavalio auttaa IBS oireisiin.

FODMAP-ruokavalion huonosti imeytyvät hiilihydraatit aiheuttavat paksusuolessa kaasun muodostumista sekä veden määrää ohutsuolessa. Nämä yhdessä aiheuttavat tyypillisesti vatsakipuja sekä turvotusta vatsan alueella.

Vältettäviä FODMAP-hiilihydraatteja ovat esimerkiksi:

  • Viljatuotteet: vehnä, ohra sekä ruis
  • Sienet
  • Palkokasvit: Pavut, herneet sekä linssit
  • Makeiset, ksylitoli, sekä sorbitoli
  • Fruktaanit, eli inuliini, frukto-oligosakkaridi, galakto-oligosakkaridi, fruktoosi sekä sokerialkoholit
  • Prebiootit
  • Laktoosi
  • Hunaja
  • Osa hedelmistä sekä vihanneksista: (omena, päärynä, vesimeloni, sipulit, parsa sekä kaalit)

Ruokavaliomuutokset suositellaan käytävän läpi aiheeseen perehtyneen ravitsemusterapeutin avustuksella. Ammattilaista konsultoimalla voidaan taata monipuolinen ruokavalio ja estää erilaiset puutostilat elimistössä.

Mitä ruokavaliolla voi syödä?

Monet ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivät kertovat uuden ruokavalion rajoittavan elämää varsin paljon. Sen vuoksi kokosimme paketin ruoka-aineista, joita todennäköisesti voi hyvillä mielin syödä ilman oireita:

  • 100% kaura, kvinoa, riisi, speltti, tattari, hirssi
  • Peruna, bataatti, sekä kesäkurpitsa
  • Salaatti, kurkku, tomaatti, paprika, porkkana pinaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, vihreät pavut
  • Marjat (pl. mustaherukat)
  • Sitrushedelmät
  • Babaani, appelsiini, ananas, viinirypäleet
  • Omega-3 sisältävä kala ja muut merenelävät,
  • Broileri, vähärasvainen liha ja kananmunat,
  • Tofu, soijajogurtti, quorn ja tempeh
  • Psyllium, kaurakuitu sekä pellavansiemenkuitu
  • Probiootit, eli maitohappobakteerit

Ärtyneen suolen itsehoito

Ärtyneen suolen (IBS) itsehoidossa on huomioitavaa, että kyseessä ei ole varsinaisesti sairaus johon olisi saatavilla parannusta tai selkeää hoitoa.

Erilaiset IBS:än hoitokeinot pyrkivät vähentämään oireita niin, etteivät oireet häiritse arjessa.

Itsehoidon osalta kriittisimmässä roolissa ovat yksilön elintavat, eli ruokavalio sekä liikunnan määrä. Tyypillisesti oireet saadaan kuriin yksilölle sopivan ruokavalion avulla sekä riittävällä määrällä kohtuullisesti rasittavaa liikuntaa.

Tyypillisesti parhaat itsehoidon menetelmät ovat pahimpien oireiden aiheuttavien ruokien karsiminen, liikunnan lisääminen sekä kofeiinin ja alkoholin välttäminen.

IBS Lääkehoito

Nykyään lääkäreillä on käytössään monipuolinen keinojen valikoima ärtyneen suolen hoitoon. 

Vaikka suurin osa oireilevista saa apua ilman lääkehoitoa, kaikkein vakavimmissa tapauksissa pelkkä ruokavalion muuttaminen ei ole riittävä keino oireiden kukistamiseen. 

Vaikka IBS-lääkkeistä ei ole pitkää ja kattavaa tutkimushistoriaa, on olemassa erilisia lääkkeitä erilaisiin pääoireisiin, kuten ripuliin, vatsakipuun sekä ummetukseen. 

Lääkehoidon selvittämisen osalta on kriittistä konsultoida asiaan perehtynyttä lääkäriä.

Yhteenveto 

Ärtyneen suolen oireyhtymän kanssa eläminen voi olla haastavaa. Lukuisat IBS:stä kärsivät kuitenkin ovat tyypillisesti äärimmäisen helpottuneita diagnoosin saadessaan, sillä oireisiin on voitu jo tottua vuosien saatossa.

Ruokavaliomuutoksien avulla voi saada helpotusta oireisiin hyvin nopeastikin, joten terveydenhuollon ammattilaisen konsultointi tai vähintään itsehoito on äärimmäisen suositeltavaa jos epäilet kärsiväsi IBS:stä.

Yli 10% suomalaisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä ärtyneen suolen oireyhtymästä, joten tämän vaivan kanssa ei tarvitse elää yksin. Oireisiin on tarjolla runsaasti apua ja netistä löytää todella kattavasti tietoa aina niin yksittäisiin kysymyksiin kuin valmiisiin kattaviin ruokavalioihin.