Viime vuosien aikana luonnonmukaisten hoitokeinojen käyttö erilaisten sairauksien oireiden hoitamiseksi on lisääntynyt. Monet kääntyvät luonnollisiksi koettujen ja vaihtoehtoisten hoitotapojen puoleen tavoitteena lisätä omaa hyvinvointiaan. Inkivääriä lisätään yleisimmin ruokavalioon sen positiivisten terveysvaikutusten vuoksi.

Kyseessä on yksi maailman terveellisimpiin mausteisiin kuuluvista kasveista, mutta kyseessä ei suinkaan ole pelkkä lisämakua ruokiin tuova kasvi, vaikka inkivääri onkin sukua muille mausteille, kuten kardemummalle sekä kurkumalle. Inkivääristä käytetään yleensä kasvin juuri. (1, 3)
Tässä artikkelissa käydään läpi inkiväärin terveysvaikutuksia, miten se auttaa flunssan hoidossa ja ihon terveyden ylläpitämisessä sekä unen parantamisessa. Lisäksi selvennämme miten inkivääriä tulisi käyttää sekä mahdollisia haittoja, joita sen käyttöön voi liittyä.
Inkiväärin terveysvaikutukset
Inkiväärin lisääminen ruokavalioon tuo mukanaan useita erilaisia terveysvaikutuksia. Sitä on käytetty kautta historian luonnonmukaisena lääkkeenä monien sairauksien ja niiden vaihtelevien oireiden hoidossa.
Suurin osa inkiväärin terveysvaikutuksista juontuu sen sisältämästä gingerolista, joka muiden kyseisen kasvin sisältämien ainesosien kanssa saa aikaan myös inkiväärin ainutlaatuisen tuoksun ja maun. Gingerol on tulehduksia hoitava ja antioksidantteja sisältävä öljy. Inkivääri sisältääkin suuren määrän antioksidantteja; ainoastaan granaattiomena ja tietyt marjat menevät sen edelle. (1, 3)
Tulehdusten, turvotuksen ja kipujen hoito
Inkivääri on antimikrobinen ja se toimii virus- sekä sienitulehduksia vastaan. Sitä onkin käytetty vuosisatojen ajan hoitamaan muun muassa tulehdusta, turvotusta ja kipua. Inkiväärin sisältämä gingerol estää lisäksi monien bakteerien lisääntymisen vähentäen tulehdusriskiä. Nämä ominaisuudet tekevän inkivääristä potentiaalisen apukeinon ylempien hengitysteiden infektioiden, keuhkoputkentulehduksen sekä yskän hoidossa. Tavallista flunssaa sairastava henkilö voi saada runsaasti apua oireidensa helpottamiseksi esimerkiksi inkivääriteen juonnista. (1, 3, 5)
Suusairauksien, kuten ientulehduksen ja parodontiitin estossa inkivääri on todettu erittäin tehokkaaksi. (1)
Inkivääri voi tarjota apua niin ikään päänsäryn hoidossa aina jännityspäänsärystä migreeniin saakka. (3)
Astman ja allergiaoireiden hallintaan voi olla apua inkivääristä. Inkiväärin sisältämät yhdisteet ehkäisevät allergisia reaktioita estämällä ilmateiden supistumista; juuri tämä supistuminen on yksi astman pääoireista. (3)
Inkivääri on niin ikään tuonut apua muun muassa kuukautiskipuihin vuosisatojen ajan. 150 naista sisältäneen tutkimuksen aikana naiset nauttivat inkivääriä kuukautisten kolmen ensimmäisen päivän aikana, jolloin sen huomattiin lieventävän kuukautiskipuja yhtä hyvin kuin särkylääke, kuten esimerkiksi ibuprofeeni. Koska kyseessä oli pienen otoksen sisältävä tutkimus, ei vaikutusta ole mahdollista pitää yleispätevänä, mutta tutkimustuloksia voidaan pitää lupaavina. (1)
Nivelrikon oireina ilmenevä nivelkipu sekä jäykkyys voivat helpottua inkiväärin käytön avulla. Inkivääri auttaa mahdollisesti lisäksi reuman aikaansaamiin oireisiin. (1)
Erilaisten vatsaoireiden hoito epämukavista vaivoista sairauksiin asti
Inkivääri tarjoaa tehokkaan avun pahoinvointiin. Etenkin raskauden aikaisesta aamupahoinvoinnista kärsivät henkilöt, mutta myös sairauden oireena ilmenevää huonovointisuutta sekä matkapahoinvointia kokevat henkilöt voivat saada helpotusta esimerkiksi inkiväärikarkeista.
Inkiväärin vaikutukset syövän hoitoon kuuluvan kemoterapian aiheuttamaan pahoinvointiin vaativat vielä lisätutkimuksia ristiriitaisten tulosten vuoksi, mutta se saattaa tuoda apua myös kyseiseen tilanteeseen. (1, 3, 4)
Hitaan vatsan tyhjenemisen uskotaan olevan syynä toistuville ruoansulatusvaivoille, joiden oireina esiintyy kipua ja epämukavuutta vatsan alueella. Inkiväärin on huomattu kerääntyvän ruoansulatuskanavaan ja sen lisääminen ruokavalioon on tutkimusten mukaan nopeuttanut vatsan tyhjenemistä tarjoten näin apua ruoansulatusvaivojen aiheuttamiin oireisiin. (1, 3)
Myös ruoansulatuskanava sairauksista, kuten niin kutsutusta mahahaavasta sekä pohjukaissuolihaavasta kärsivät henkilöt saavat tukea sairauden hoitoon inkiväärin käytöstä. Inkiväärin tulehdusta estävät ominaisuudet suojaavat ruoansulatuskanavan limakalvoa haavaumien aiheuttajilta, joihin kuuluvat vatsan hapot, pepsiini sekä helikobakteerit. Kyseisten haavaumien aiheutumisen syynä on edellä mainittujen epätasapaino. (4)
Inkivääri saattaa tarjota helpotusta myös haavaista paksusuolentulehdusta sairastaville. Tutkimuksessa saatiin selville inkiväärin vähentävän sairauden oireita – tutkimus tosin on tehty vasta rotilla, mutta toivoa on. (3)
Mahdollinen apu 2-tyypin diabetekseen sekä sydäntauteihin
Inkivääri saattaa auttaa painon pudottamisessa ja veren insuliinimäärän tasoittamisessa ylipainoisilla henkilöillä. Myös verensokerin laskeminen ja sydäntautiin sairastumisen riskin laskeminen näillä henkilöillä kuuluvat inkiväärin aikaansaamiin positiivisiin muutoksiin. Näin ollen inkivääristä voi olla suurikin apu 2-tyypin diabetesta sairastaville henkilöille. Tutkimus tällä alueella on kuitenkin vielä vasta alussa, vaikkakin se on näyttänyt erittäin lupaavalta. (1)
Suurten inkivääriannosten on nähty vähentävän “huonon” kolesterolin (LDL) määrää, kun kyseistä annostusta on käytetty useamman kuukauden ajan. Samoja vaikutuksia on huomattu myös koko kolesterolimäärässä sekä veren triglyseriini- eli rasvapitoisuudessa. (1)
Inkivääristä apua syövän ehkäisyyn ja hoitoon
Useat tutkijat ovat selvittäneet inkiväärin sisältävän syöpää estäviä ominaisuuksia ja sen käyttämisestä sekä syövän estossa että hoidossa ollaan erittäin kiinnostuneita. Inkiväärin syöpää ehkäisevien ja hoitavien vaikutusten nähdään juontuvan sen antioksidanttiaktiivisuudesta, kyvystä saada aikaan apoptoosia eli ohjelmoitua solukuolemaa, vähentää proliferaatiota eli solujen lisääntymistä, solusyklin pysäyttämiskyvystä ja tiettyjen aktivaattoriproteiinien signaalien lähettämisen estämisestä. Inkiväärin uskotaan mahdollisesti auttavan seuraavien syöpien ennaltaehkäisemisessä ja hoidossa:
- lymfooma
- hepatoma
- paksusuolen syöpä
- rintasyöpä
- ihosyöpä
- maksasyöpä
- virtsarakon syöpä.
Inkiväärin käyttö & annostus
Inkivääriä voidaan käyttää tuoreena, kuivattuna, jauhettuna, öljynä sekä mehuna. Ehkäpä yleisin tapa nauttia inkivääriä on mausteen muodossa ruuissa. Sen lisäksi erilaisia inkiväärituotteita, joihin on lisätty inkivääriä jossakin edellä mainituista muodoista, on saatavilla muun muassa seuraavissa muodoissa:
- juomat ja shotit
- smoothiet
- kapselit
- teet
- kovat sekä pehmeät karkit.
Tyypillisin annos inkivääriä on yksi gramma. Yhdestä kolmeen grammaa auttaa erilaisiin pahoinvointioireisiin. Useasti inkiväärin hyödyt erilaisten sairauksien oirekuvien hoidossa ovat tulleet esiin vasta suuria annoksia käytettäessä ja monesti käyttöä on tällöinkin jatkettu pidemmän aikaa. Pieni määrä inkivääriä ruokavaliossa ei näin ollen välttämättä auta toivotulla tavalla, kuten ei myöskään yksittäinen suurempi kerta-annos. (2, 5, 6)
Inkiväärin haitat
Inkiväärin käyttäminen on turvallista yleisimmissä tapauksissa. Tosiasia kuitenkin on, että sen sisältämien ainesosien toimintaa ei vielä täysin ymmärretä. Tämän lisäksi tutkimustulokset ovat olleet monesti ristiriitaisia. Esimerkiksi nivelrikon oireiden hoidossa inkivääri on auttanut osaa tutkimukseen osallistuneista, kun taas toiset eivät ole saaneet helpotusta oireisiinsa. Ei ole selvää, mistä tämä johtuu. (1,3)
Potentiaaliset yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa
Monien muiden luonnonmukaisten hoitokeinojen tavoin myös inkiväärin yhteisvaikutuksista monien modernien lääkkeiden kanssa ei välttämättä ole saatavilla riittävästi tutkittua tietoa, minkä vuoksi inkiväärin käyttöönotto tulee suunnitella asiantuntevien lääkärien kanssa. Tällöin esimerkiksi potentiaalisten negatiivisten vaikutusten ilmentyminen huomataan hyvissä ajoin ja siihen voidaan reagoida tarpeen mukaan. Mikäli siis tavoitteena on hyödyntää inkiväärin aikaansaamia vaikutuksia esimerkiksi syöpähoitojen apuna tai lisänä muiden vakavien sairauksien hoidossa, tulisi sen käyttöönottamisesta ja annostuksesta keskustella aina etukäteen hoitavan lääkärin kanssa. (1, 3)
Inkiväärin käyttöä leikkauksen jälkeen tulee välttää, sillä sen on huomattu mahdollisesti lisäävän verenvuodon riskiä. Sama varoitus pätee henkilöille, jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä, kuten varfariinia. (3)
Inkiväärin käyttö raskauden aikana
Inkiväärin aamupahoinvointia helpottavan ominaisuuden vuoksi sen lisääminen ruokavalioon kuulostaa houkuttelevalta raskauden aikana, mutta tästä tulisi keskustella lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista. Lasketun ajan lähestyessä inkiväärin käyttöä myös suositellaan vältettävän. Niin ikään keskenmenon kokeneita henkilöitä neuvotaan välttämään inkiväärin käyttöä. (1)
Inkiväärin vaikutukset uneen
Yrttiteen muodossa oleva inkivääritee ei sisällä kofeiinia, joten sen nauttiminen ennen nukkumaanmenoa ei haittaa unensaantia. Esimerkiksi vihreään teehen tehty inkivääritee puolestaan varmasti pitää juojansa hereillä, sillä vihreässä teessä itsessään on kofeiinia. (7)
Inkiväärin vaikutukset ihoon
Inkiväärin tulehduksia hoitavat ominaisuudet voivat taistella myös aknen ihossa aiheuttamaa tulehdusta vastaan. Akne johtuu muutoksista talirauhasten ihorakenteissa, kuten karvatupissa ja niihin yhteydessä olevissa talirauhasissa. Nämä muutokset puolestaan aiheutuvat kehon hormonien muutoksissa, minkä vuoksi akne onkin tyypillistä juuri murrosiässä. Tulehdusten parantuessa aknesta johtuneet erilaiset näppylät sekä mustapäät ihossa vähenevät ja aknen aiheuttamat arvet voivat haalistua. Lopputuloksena iho näyttää sileämmältä ja terveemmältä. (8)
Inkiväärin käyttöä ihonhoidossa on tutkittu vasta vähän, joten sen toimivuudesta ei ole täyttä varmuutta. Onkin todettu, että aknen hoidossa modernin lääketieteen vaihtoehdot saattavat olla vielä varmempia ratkaisuja, kun halutaan takuuvarmoja tuloksia eli ihon kunnon paranemista. (8)
Lähteet
1: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger
2: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990
3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
4: https://academicjournals.org/journal/JPP/article-full-text-pdf/56E54E164970
5: https://www.scienceofcooking.com/science-and-health-benefits-of-ginger.html
6: https://examine.com/supplements/ginger/
7: https://www.livestrong.com/article/525525-can-ginger-tea-keep-you-awake/
8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740760/