Kombucha – Täydellinen opas kombuchan käyttäjälle

kombucha juomaa
Valmista kombucha juomaa (Lähde: Insider.com)

Kombucha (kombutsa) on yleinen nimitys käyneelle (fermentoituneelle) teelle. Kombucha on viime vuosien aikana noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi ja hittiterveysjuomaksi suomalaistenkin keskuudessa. Kombucha on erityisen terveellinen juoma sen sisältämien maitohappobakteerien ja vähäisen sokeripitoisuuden vuoksi. Näin ollen kombutsa-juoma on terveellisempi vaihtoehto esimerkiksi virvoitusjuomille ja muille lisäaineita sisältäville juomille.

Kombucha on tyypiltään hapan ja kupliva juoma, joka soveltuu erinomaisesti aamupalaksi tai terveelliseksi välipalajuomaksi.

Tämän artikkelin luettuasi sinulla on kaikki tarvittava tieto kombuchasta mitä sinun tulee tietää. Käsittelemme kombuchan terveysvaikutuksia, historiaa, valmistusohjeita ja yleisesti muuta tietoa mitä sinun täytyy tietää kombutsasta.

Kombuchan historia

Kombuchalla on pitkä historia Aasiassa ja Venäjällä. Varhaisimmat kombuchaa muistuttavat löydökset ovat lähes 10 000 vuoden takaa. Tarkkaa dokumentaatiota tietenkään ei ole, mutta tutkijoiden mukaan ensimmäiset kirjalliset lähteet kombuchaa käytöstä on yli 200 vuotta ennen ajan laskun alkua Kiinassa.

Kombuchan alkuperä lienee näin ollen Kiinassa ja tarinoiden mukaan Kiinan keisari joi elämän eliksiiriksikin kutsuttua kombutsaa ollakseen terve ja hyvinvoiva.

Kombuchan terveysvaikutukset

Julkisessa keskustelussa kombutsaa pidetään lähes tulkoon terveellisimpänä juomana jonka voit löytää. Tästä huolimatta kombuchaa on tutkittu jonkin verran, ja tutkimukset osoittavat kombuchalla olevan mahdollisia terveyshyötyjä.


Havaittuja terveyshyötyjä ovat:

  • Elimistöä suojaava vaikutus
  • Kehon immuniteetin ylläpitäminen
  • Suoliston tervettä toimintaa edistävä vaikutus
  • Suoliston mikrobitasapainon ylläpitäminen

Kombuchan terveysvaikutuksista on kuitenkin ollut tutkijoiden piireissä erimielisyyksiä sen suorista terveyshyödyistä. Skeptikot pitävät kombutsaa yhtä lailla terveellisenä, joskin sen sisältämän vihreän teen (tai mustan teen) omista terveyshyödyistä. Tämän lisäksi on epäselvyyttä kuinka paljon kombuchan sisältämät probiootit päätyvät sellaisinaan tehokkaassa muodossa ihmisen suolistoon.

Yksi kombuchan tutkittu terveyshyöty on kuitenkin myös sen sisältämät antioksidantit sekä muun muassa sen sisältämä C-vitamiini. Antioksidanteilla on tutkitusti elimistön aineenvaihdunnan kannalta erittäin positiivisia vaikutuksia. Antioksidantit myös suojaavat elimötön vaurioilta sekä sairauksilta.

Kombutsan suurimmat terveyshyödyt johtuvat sen sisältämistä maitohappobakteereista ja antioksidanteista, joilla on tutkimusten mukaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta positiivisia vaikutuksia.


Kombucha juoma

Kombucha on tee-pohjainen fermentoitu juoma, jota voi valmistaa joko itse kotona tai ostaa valmista juomaa. Kombutsa on juomana hiilihapollinen ja jokseenkin hapan juoma, jota voidaan nauttia sellaisenaan tai ruoan kanssa.

Seuraavasta kappaleesta löydät ohjeen kuinka valmistaa kombutsa-juomaa kotikonstein.

Ohje kombuchan valmistukseen

Voit valmistaa juomaa kaupoista löytyvin tarvikkein. Tarvitset valmistukseen vihreää tai mustaa teetä, sokeria (valkoinen, ruoko tai kookossokeri), sekä scoby-nimisen kombucha-sienen (voit hankkia luontaistuotekaupoista).

kombucha-ohje
Kombuchan valmistaminen on yksinkertaista ohjeiden avulla (Lähde: Rawkombucha.in)

Kombucha-ohje:

  1. Keitä litra vettä kattilassa ja lisää kiehuvaan veteen 2 – 2,5  teelusikallista valitsemaasi teetä sekä 60-80 grammaa valitsemaasi sokeria
  2. Hauduta tee ja anna sokerin liueta teen sekaan noin 15 minuutin ajan
  3. Siivilöi kattilasta teen lehdet ja anna teen jäähtyä viileäksi
  4. Kaada teelius sekä 2dl kombucha-sientä (scoby) puhtaaseen lasipurkkiin tai lasiastiaan ja peitä astia kangasliinalla
  5. Aseta astia kangasliinalla peitettynä lämpimään paikkaan. Mitä lämpimämmän paikan löydät, sen parempi. Pidä astia lämpimässä paikassa vähintään viikon ajan
  6. Koemaista kombuchaasi tasaisin väliajoin esimerkiksi pillin avulla.

Fermentoitumisprosessi voi kestää 5 päivästä jopa kahteen viikkoon. Lämpötilalla on suuri rooli valmistumisnopeuden kanssa. Nyrkkisääntö on, että pidempi fermentoitumisaika tuo hapokkaamman luonteen terveysjuomallesi. Voit antaa kombuchasi käydä astiassa vaikkapa useamman viikon niin halutessasi.

Voit halutessasi maustaa kombucha-juomaasi esimerkiksi sitruunalla, inkiväärillä, marjoilla ja yrteillä. Maustamisen suhteen on haastava antaa ohjeita, sillä mieltymyksiä on monia. Mikäli säilytät kombucha-juomaasi lasipulloissa, älä täytä pulloja aivan täyteen. On myös suositeltavaa avata suljetut pullot säännöllisin väliajoin.

Tärkeää: Käytä valmistusprosessin aikana ainoastaan lasipurkkeja, ei muovia tai keraamisia astioita. Kombuchan alhaisen pH-arvon vuoksi muovista voi liueta vaarallisia aineita juomaasi, mitä et todellakaan halua tapahtuvan.

Toinen huomio: Fermentoitumisprosessin aikana tuoreen kombuchajuomasi pinnalle muodostuu ns. uusi kombucha scoby (sieni), jota voit käyttää seuraavalla kerralla taas ainesosana valmistusprosessissa.

Kombuchan tilaaminen netistä

Kombuchan valmistaminen kotona voi olla hidasta, aikaa vievää sekä vaivalloista. Sen vuoksi kombuchaa myydään valmiina juomina lukuisissa hyvinvointialan kaupoissa sekä aivan tavallisissa ruokakaupoissa.

Ostaessa kombuchaa verkkokaupoista voit kuitenkin säästää hurjan paljon rahaa, sillä kombucha-juomat ovat tyypillisesti erittäin kalliita tavallisista ruokakaupoista ostettuna.

Kokosimme alle listauksen verkkokaupoista, joista voit tilata kätevästi kombuchaa hyvin edullisin hinnoin:

Usein kysyttyjä kysymyksiä kombutsasta

Mihin kombuchan terveysvaikutukset perustuvat?

Kombuchan terveysvaikutukset perustuvat sen runsaasti sisältämiin maitohappobakteereihin, probiootteihin sekä antioksidantteihin. Näillä on avainrooli kehon ja suoliston hyvinvoinnin tasapainottamisessa.

Onko kombucha turvallista?

Oikein valmistettuna kombuchan käyttö on turvallista. On kuitenkin huomioitavaa, että kombuchaa ei suositella raskaana oleville, imettäville tai mikäli sinulla on todettu ns. “perussairauksia” joihin tarvitset lääkitystä. Kombucha voi sisältää alkoholia, minkä vuoksi alle 18-vuotiaat eikä raskaana olevat saa käyttää kombuchaa. Varmistathan kuitenkin aina lääkäriltä näkemyksesi soveltuuko kombucha sinulle, mikäli epäilet asiaa.

Mistä voin ostaa valmista kombuchaa?

Valmista kombucha-juomaa voi ostaa sekä hyvinvointialan liikkeistä. Kombuchaa on saatavilla myös lukuisista verkkokaupoista, mikä on erinomainen vaihtoehto heille jotka haluavat ostaa kombuchaa edullisemmin.

Voit tilata kombuchaa kaikkein edullisimmin Hyvinvoinnin tavaratalosta.

Miksi kombucha on K-18 -tuote kaupoissa?

Kombucha voi sisältää alkoholia, mikä on syy miksi kyseessä on K-18 tuote. Tämän vuoksi alle 18-vuotiaat eivät voi ostaa kombuchaa ruokakaupoista.

Saako kombuchaa juoda raskaana tai imetysvaiheessa?

Kombuchan sisältämän alkoholin vuoksi kombuchaa ei tule juoda raskaana ollessa tai imetysvaiheessa.

Leave a Comment

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista