L-teaniini – Täysin luontainen apu ahdistukseen?

Vihreän teen maku on monen mieleen, mutta tiesitkö, että teen sisältämä L-teaniini voi tarjota monenlaisia hyötyjä hyvinvoinnillesi? Teaniinia sisältävät lisäravinteet ovat nousseet suureen suosioon, sillä vaikka kupillinen vihreää teetä lämmittää ihanasti, täytyy sitä litkiä litratolkulla, jotta L-teaniinin vaikutukset tuntuisivat kehossa. 

Kukapa meistä ei tahtoisi elää rauhallisin mielin myös silloin, kun työputki painaa päälle, ja elämän mullistaa muutto, ero, tai jännittävä esiintymistilaisuus? 

Lue lisää L-teaniinista ja sen hyvää tekevistä vaikutuksista niin tiedät, kannattaisiko sinunkin harkita ravintolisän tai vihreän teen säännöllistä nauttimista. 

L-teaniini voi auttaa myös keskittymisvaikeuksissa.

Mitä on L-teaniini? 

Camellia Sinensis on teepensas, jonka kuivatuista lehdistä valmistetaan kaikki teelaadut, kuten vihreä tee, sekä musta ja valkoinen tee. Se on jalostettu luonnonpensaasta hyötykäyttöön noin 5000 vuotta sitten.

Luonnossa teepensas voi kasvaa jopa 30 metrin korkeuteen, mutta teeviljelmillä pensaat leikataan 1 – 2 metrin korkuisiksi, jotta sadon kerääminen helpottuisi. Nykyisin maailman suurimmat teen tuottajat ovat Kiina, Intia, Kenia ja Sri Lanka.

Teaniini tai L-teaniini on Camellia Sinensis –teepensaan lehdistä uutetusta teestä löytyvä aminohappo, jolla on todettu olevan rentouttavia vaikutuksia. Teaniini ei ole sama asia kuin teiini, joka on kofeiinia vastaava, teen sisältämä molekyyli. 

Ihmisen elimistö pilkkoo ravinnosta saamaansa proteiinia aminohapoiksi, joita se sitten käyttää esimerkiksi lihasten kasvu- ja palautumisprosesseja varten.

Vihreän teen sisältämä L-teaniini on ei-välttämätön aminohappo, jota löytyy myös joistakin sienilajeista. Teaniini on rakenteeltaan aivoille tärkeiden välittäjäaineiden, kuten gamma-aminovoihapon (GABA) sekä glutamaatin kaltainen.  

Teaniini kulkeutuu verenkierrosta aivosoluihin, eli se läpäisee keskushermostoa haitallisilta aineilta suojaavan veri-aivoesteen, ja sillä on todettu olevan psykoaktiivisia ominaisuuksia

L-teaniinin vaikutukset 

L-teaniinilla on todettu olevan rauhoittavia, stressiä lievittäviä sekä keskittymiskykyä parantavia ominaisuuksia. Lisäksi se saattaa auttaa tukemaan unen laatua. L-teaniini ei kuitenkaan ole väsymystä aiheuttava sedatiivi eli rauhoittava aine. Erään tutkimuksen mukaan teaniinilla voi olla myös immuunijärjestelmän toimintaa edistäviä vaikutuksia. 

Tutkimustuloksia L-teaniinin vaikutuksista löytyy toistaiseksi kuitenkin vain pienessä määrin. Lisätutkimukset ovat tarpeen, jotta voitaisiin olla täysin varmoja teaniinin tarjoamista terveyshyödyistä. 

L-teaniinin yleisimpiä ja tärkeimpinä pidettyjä vaikutuksia ovat: 

Ahdistuksen hoito 

Miten lievittää ahdistusta? Jos etsit apua ahdistukseen, saattaa L-teaniini auttaa ratkaisemaan tätä aina lisääntyvässä määrin yleisempää vaivaa. Ahdistus on monelle tuttu riesa, joka voi heikentää elämänlaatua esimerkiksi huonosti nukuttujen öiden muodossa.

Monella on tähtäimessä löytää luontaistuote ahdistukseen, ennen tehokkaisiin – ja mahdollisesti riippuvuutta aiheuttaviin – reseptilääkkeisiin turvautumista. On olemassa tutkimuksia, joiden mukaan riittävä määrä L-teaniinia voi auttaa ahdistuneisuuden tunteisiin. 

Stressin hallinta 

Stressi hallitsee yhä useamman arkea, ja pitkittyneestä stressistä sekä ylikierroksilla käymisestä voi olla hankala hankkiutua eroon. Stressiä voivat aiheuttaa mm. työn sekä perhe-elämän asettamat vaatimukset, tai äkilliset elämänmuutokset, joista selviytyminen vaatii veronsa.

Stressin oireita ovat esimerkiksi ahdistuneisuus, huonontunut muisti, unihäiriöt ja ärtyisä olo. Pahimmillaan krooninen eli pitkittynyt stressi voi johtaa masennukseen tai uupumukseen. Stressin lievitys voi joidenkin tutkimusten mukaan helpottua L-teaniinin avulla. 

Muisti ja keskittymiskyky 

Eräs tutkimus kertoo, että keskittymiskyvyn parantaminen saattaa onnistua teaniinin sekä vihreästä teestä valmistetun uutteen avulla. Myös L-teaniini ja kofeiini yhdessä voivat tukea kogniitivisia toimintoja. 

L-teaniinin haittavaikutukset

Teaniinilla ei ole tunnettuja haittavaikutuksia. L-teaniinia löytyy erityisen runsaasti teepensaan vihreistä lehdistä, ja juuri L-teaniinin vuoksi tee voi tarjota jopa enemmän virkistäviä vaikutuksia kuin kahvi. 

L-teaniini hidastaa kofeiinin imeytymistä elimistöön, joten sen piristävät vaikutukset voivat ilmaantua pienellä viiveellä, ja ilman ylenpalttisen kahvin juomisen aiheuttamia äkillisiä sydämentykytyksen, hermostuneisuuden tai vapinan kaltaisia oireita. 

Erityisesti vihreä tee on kahvia terveellisempi valinta, sillä se tarjoaa elimistölle riittävän määrän kofeiinia, eikä aiheuta närästystä.

L-teaniinin annostus 

Jos L-teaniinia halutaan käyttää stressin hallintaan tai ahdistuksen lievittämiseen, kannattaa sen lähteeksi valita laadukas lisäravinne, sillä muussa tapauksessa riittävän määrän takaamiseksi vaadittaisiin valtavien teevadillisten juomista. L-teaniini ei aiheuta riippuvuutta, joten sitä voi käyttää turvallisin mielin, kohtuullisissa annosmäärissä pysytellen. 

Toinen, lievempiä vaikutuksia tarjoava vaihtoehto voi olla muutaman päivittäisen teekupillisen lisääminen arkirutiiniin säännöllisesti, tai jopa kahvin vaihtaminen vihreään teehen. 

L-teaniini aamulla vai illalla? 

Kannattaako L-teaniinia sisältävää ravintolisää käyttää aamulla vai illalla? 

Vastaus riippuu täysin kysyjän tarkoitusperistä – jos tavoitteena on saada lisäpotkua päivään, kannattaa L-teaniinia nauttia jo aamutuimaan. Jos tähtäimessä ovat sen sijaan makoisat ja levolliset yöunet, kannattaa ravintolisä jättää iltaan, ja ottaa noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. 

L-teaniini ja paniikkihäiriö

Ahdistuneisuus voi toisinaan johtaa paniikkihäiriöön, ja toistuviin paniikkikohtauksiin. Paniikkikohtaus on monelle pelottava tapahtuma, ja saattaa johtaa ikävään kierteeseen sekä elämän rajoittamiseen uusien kohtausten pelossa. 

Paniikkikohtauksen oireet voivat ilmetä esimerkiksi huimauksen tai pyörtymisen tunteena, hengenahdistuksena, hikoiluna, puutumisena, kihelmöintinä tai sydämentykytyksenä.

Pelkoa lisää ajatus siitä, ettei hallitse omaa kehoaan, tai tuntee sen ikään kuin vieraana. Paniikkikohtaus voi ilmetä muutamassa minuutissa, ja se kestää tavallisesti enintään puolisen tuntia. 

Paniikkihäiriö voi aiheutua suurten elämänmuutosten tai stressin myötä, ja lisäksi siihen liittyy myös perinnöllistä alttiutta. Naiset kärsivät paniikkihäiriöstä useammin – jopa kaksinkertaisesti miehiin verrattuna.

Paniikkikohtauksen hoito voi vaatia ammattilaisen ymmärrystä ja apua, sillä vaikka kohtaukset ovat yleensä vaarattomia, on tärkeää purkaa syitä niiden taustalla ja katkaista pelon ja ahdistuksen tunteita aiheuttava noidankehä. 

Paniikkihäiriön oireet saattavat lievittyä myös itsehoidon avulla, esimerkiksi läheisille puhumisen, rentoutusharjoitusten, kuntoilun sekä itsehoito-oppaiden avulla. Kahvi, alkoholi ja muut kofeiinipitoiset juomat voivat lisätä alttiutta paniikkikohtauksille, joten niiden käyttöä kannattaa rajoittaa. Monet L-teaniinia kokeilleet ovat kertoneet sen jännitystä ja ahdistuskohtauksia helpottaneista vaikutuksista. 

L-teaniini – kokemuksia 

Useat L-teaniinin käytöstä kertovat kokemukset liittyvät mm. esiintymistilanteisiin, lentomatkoihin, tai muihin hetkellisesti vaativiin ja ahdistaviin elämänvaiheisiin. L-teaniini on helpottanut monen oireilua ja tarjonnut tarpeellista lisätukea. Teaniinia tankataan niin nukkumista varten, kuin stressaaviin tilanteisiin päivän aikana. 

Jotkut ovat rajoittaneet L-teaniinin käytön vain erityistilanteisiin, kun taas toiset puolestaan ottavat sitä säännöllisesti vaikkapa unen tueksi, pms-päivien aiheuttamaan ahdistuksen loitolla pitämiseen, tai stressaavan työn ohella. 

Yhteenveto

L-teaniini on teepensaan lehdistä uuttamalla saatu ei-välttämätön aminohappo, joka soveltuu jokapäiväiseen käyttöön. Sitä saa esimerkiksi vihreästä teestä, tai vaihtoehtoisesti lisäravinteen muodossa. 

L-teaniinilla on todettu olevan psykoaktiivisia vaikutuksia, ja sen tunnetuimpia hyötyjä ovat: 

  • Ahdistuksen lievitys 
  • Stressin hoito 
  • Keskittymiskyvyn tukeminen 
  • Parempi uni 

Jos tahdot kokeilla L-teaniinin vaikutuksia omakohtaisesti, voit tehdä sen joko nauttimalla päivittäin vihreää teetä, tai kätevästi lisäravinteen avulla. Muista kuitenkin, ettei ravintolisä ole lääke, eikä se korvaa terveitä elämäntapoja. Jokaisen ravintolisän käyttöönotto kannattaa varmistaa etukäteen yhdessä terveydenhoitoalan ammattilaisen kanssa.

Summary
VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista