probiootit

Maitohappobakteerit – 7+ uskomatonta terveyshyötyä

Maitohappobakteerit ovat probiootteja, jotka edistävät ihmisen kehon ja  suoliston tervettä toimintaa ja hyvinvointia. Maitohappobakteerit ovat olennainen osa elimistön normaalia bakteerikantaa, joilla on suoliston terveyden sekä vastustuskyvyn ylläpidon kannalta kriittisen tärkeä rooli elimistössämme.

Probiootteja ja maitohappobakteereja käytetään usein synonyymeinä, vaikka ne eivät varsinaisesti tarkoita samaa asiaa. Lukuisat probiootit ovat maitohappobakteereita, mutta maitohappobakteereita taas voidaan kutsua probiooteiksi vasta, kun niiden positiivisista vaikutuksista on vahvaa tieteellistä näyttöä.

Maitohappobakteerit hellivät suolistoa ja vastustuskykyä

Maitohappobakteerien hyödyt

Maitohappobakteerit vaikuttavat elimistön immuunipuolustuksen sekä suoliston toimintaan positiivisella tavalla, muun muassa vähentäen tulehdustiloja sekä ylläpitäen suoliston hyviä bakteerikantoja.

Probioottiset maitohappobakteerit kuvainnollisesti auttavat elimistön hyviä mikrobeja taistelussa haitallisia mikrobeja vastaan. Tämä vastustuskykyä tehostava ja sairauksia ehkäisevä vaikutus on niiden kaikkein merkittävin rooli, vaikka niitä ei luokitellakaan lääkkeiksi.

Suoliston terveen toiminnan kannalta ihmisen suoliston mikrobikanta vaikuttaa merkittävästi yleiseen terveyden tilaasi, minkä vuoksi terveen bakteerikannan ylläpito kuuluisi olla jokaisen ihmisen tavoitteena muiden terveellisten elintapojen ohella. 

Maitohappobakteerien tieteellisesti todistetut terveysvaikutukset:

Terveiden kolesteroliarvojen ylläpitäminen

Korkeat kolesterolitasot nostavat merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskejä. Erityisesti tärkein kolesteroliarvo, LDL vaikuttaa terveyden tilaan merkittävällä tavalla.

Maitohappobakteerit tutkimusten mukaan vähentävät LDL-kolesteroliarvoja ja erityisesti Lactobacillus acidophilus:lla on LDL-arvojen kannalta erityisen positiivisia terveysvaikutuksia.

Ehkäisee ripulia ja vatsaongelmia

Kuten monesti suositellaan, matkustaessa ulkomaille suositellaan maitohappobakteereja syötäväksi jo ennen matkustamista välttääkseen vatsan toimintaan liittyviä ongelmia. 

Tätä vaikutusta on myös tutkittu tieteellisesti. Lukuisissa tutkimuksissa eri probiooteilla, kuten yllä mainitulla Lactobacillus acidophilus:lla on todettu vaikutuksia, joilla voidaan mahdollisesti e

Auttaa ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireisiin

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on yleinen suomalaisten vaiva, josta kärsii yli arvioiden mukaan 10-15% suomalaisista. Ärtyneesee suolentoimintaan ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sen aiheuttamiin oireisiin voi vaikuttaa elintavoilla. 

Merkittävin vaikutus IBS:än oireiden vähentämisessä on niin kutsuttu FODMAP-ruokavalio, jossa vähennetään tiettyjä hiilihydraatteja jotka eivät kykene imeytymään kunnolla elimistössä.

Tämän lisäksi tutkimuksissa on havaittu maitohappobakteerien helpottavan ärtyneen suole oireyhtymän oireita. Eräässä tutkimuksessa Lactobacillus acidophilus:lla havaittiin olevan vatsakipuja vähentäviä vaikutuksia. Toisaalta toisessa tutkimuksessa tällä ei havaittu olevan merkittäviä oireisiin liittyviä vaikutuksia.

Flunssan ehkäisy

Flunssan ehkäisemiseksi usein suositellaan sinkkiä ja c-vitamiinia. Näiden lisäksi suoliston hyvillä bakteereilla on elimistön immuunijärjestelmän kannalta erityisen terveellisiä vaikutuksia vähentäen infektioiden riskiä.

Joidenkin tutkimusten mukaan probiootit voivat olla avainroolissa flunssan oireiden ehkäisyssä ja niistä paranemisessa. Näissä tieteellisissä kokeissa tutkittiin yli 300 henkilöä, jossa koehenkilöt söivät kuuden kuukauden ajan probiootteja. Niillä havaittiin olevan merkittävän positiivisia vaikutuksia terveenä pysymisen kannalta.

Samassa tutkimuksessa havaittiin myös, että yhdistämällä useampia eri probiootteja terveysvaikutukset olivat entistäkin voimakkaampia.

Allergiaoireiden vähentäminen

Moni suomalainen on äärimmäisen tottunut allergioihin ja niiden oireisiin. Vuotava nenä ja kutiavat silmät voivat olla allergiakauden aikaan äärimmäisen ärsyttäviä. Allergialääkkeiden lisäksi myös probiooteilla on tutkittu olevan allergiaoireita vähentäviä vaikutuksia.

Yhdessä tutkimuksessa fermentoidun maitojuoman sisältämällä Lactobacillus acidophilus:lla havaittiin olevan siitepölyallergian oireita lieventäviä vaikutuksia. Vastaavasti probiootin neljän kuukauden aikainen käyttö havaittiin vähentävän säännöllisinä koettuja vuotavan nenän, nenän tukkeutumisen sekä heinänuhan oireita.

Vähentää atooppisen ihottuman oireita

Atooppinen ihottuma eli ekseema on yksi yleisimpiä ihosairauksia, jonka oireita ovat ihon kuivuus sekä ihon kutiaminen. Atooppisen ihottuman oireet johtuvat iholla vallitsevasta tulehdustilasta.

Joidenkin tutkimusten mukaan probiooteilla voi olla iholla olevien tulehdustilojen lieventäviä vaikutuksia niin aikuisilla kuin lapsilla.

Positiiviset vaikutukset suoliston toiminnalle

Suolistomme sisältää miljardeja eri bakteereita, joilla kaikilla on suuri vaikutus terveyteen. Viimeisimpien tutkimusten mukaan ravintolisinä nautitut maitohappobakteerit voivat lisätä muidenkin terveellisten bakteerien määrää suolistossa. 

Tehtyjen tutkimusten perusteella havaittiin lukuisten probioottien auttavan suoliston monimuotoisen bakteerikannan ylläpitämisessä sekä vastustuskyvyn kehittämisessä. Probiootit sekä maitohappobakteerit lisäsivät muun muassa laktobasillien sekä haaraketjuisten rasvahappojen määrää suolistossa, jolilla on merkittävä vaikutus terveen suoliston hyvinvoinnissa.

Maitohappobakteerien haittavaikutukset

Maitohappobakteerien haittavaikutuksia on tutkittu tiedemaailmassa jonkin verran. Viimeisimpien tutkimusnäyttöjen mukaan probiooteilla voi olla joidenkin kohdalla haittavaikutuksia, mikäli ihmisen immuunipuolustusjärjestelmä on heikentynyt esimerkiksi jonkin perussairauden vuoksi. Nämä probioottien haittavaikutukset ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia, eikä perusterveellä ihmisellä tutkimusnäytön mukaan ole vaaraa tai juurikaan todennäköisyyksiä kohdata mitään haittavaikutuksia.

Koiran maitohappobakteeri

Maitohappobakteerit toimivat samalla tavalla myös koirien käytössä. Nämä hyvät bakteerit auttavat koiran terveen vatsan toiminnan sekä vastustuskyvyn ylläpitämisessä niiden positiivisten vaikutustensa vuoksi.

Koirille on saatavilla omia eläimille valmistettuja koirien maitohappobakteereita, joita voi ostaa eläinliikkeistä ilman reseptiä.

Koirille ja eläimille valmistetut probiootit soveltuvat erinomaisen hyvin esimerkiksi ripulin, oksennuksen tai ilmavaivojen ehkäisyyn. Osa suosittelee niitä myös ruokavaliomuutoksien aikana välttääkseen ei toivottuja vatsaongelmia.

Koirien maitohappobakteereja suositellaan käytettäväksi myös:

  • Antibioottikuurien aikana
  • Tiineyden ja imetyksen aikana
  • Tiettyjen lääkitysten aikana
  • Stressaavissa olosuhteissa, mikäli ne voivat aiheuttaa vatsan ja suoliston ongelmia
  • Ruoansulatusongelmissa
  • Ripulin hoidossa sekä ehkäisyssä

Koirille valmistettuja maitohappobakteereja voit löytää esimerkiksi Mustista ja Mirristä sekä Peten Koiratarvikkeesta.

Usein kysytyt kysymykset maitohappobakteereista

Probiootit ja niiden toiminta herättää paljon kysymyksiä. Sen vuoksi olemme vastanneet yleisimpiin kysymyksiin joita olemme kohdanneet. Voit myös jättää oman kysymyksesi tämän artikkelin alla olevaan kommenttikenttään.


Milloin maitohappobakteeri otetaan?

Maitohappobakteeri otetaan vähintään tunti ennen tai jälkeen lääkkeiden ottamisesta. Kaikkein parhaimman vaikutuksen saat ottamalla sen tyhjään mahaan, esimerkiksi aamulla. Nämä ohjeistukset kuitenkin voivat vaihdella valmisteiden kesken, joten varmistathan jokaisen tuotteen kohdalla erikseen miten pakkausselosteessa asia neuvotaan.

Mikä on paras maitohappobakteeri?

Paras maitohappobakteeri on monipuolinen maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää useita erilaisia sen muotoja. Tällä hetkellä markkinoilla on lukuisia tuotteita saatavilla, ja niiden suuri määrä voi hämmentää monia.

Tämän vuoksi suosittelemme Suomessa valmistettua Bioteekin Probiootti Compia, jonka yhdessä päiväannoksessa on lähes 6 miljardia aktiivista ja vahvaa maitohappobakteeria, biotiinia sekä glutamiinia. Nämä ainesosat yhdessä auttavat monipuolisesti suoliston sekä vastustuskyvyn toiminnan ylläpidossa. 

Bioteekin Probiootti Comp on valittu vuoden terveystuotteeksi sen erittäin laajan kuluttajapalautteen, korkean laadukkuuden sekä tehokkuutensa vuoksi. Tämä vahva maitohappobakteeri on saatavilla Hyvinvoinnin Tavaratalosta. 

Leave a Comment

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista