omega-rasvahappo

Omega-3: Hyödyt, haitat ja annostus [2024]

Omega-3-rasvahapot ovat elintärkeitä jokaiselle ihmiselle. Tässä artikkelissa kerromme kattavasti kaiken tarpeellisen Omega-3 hyödyistä, haitoista ja annostuksesta.


Mitä on Omega-3-rasvahapot?

Omega-3 koostuu alfa-linoleenihaposta (ALA), dokosaheksaeenihaposta (DHA) ja eikosapentaeenihaposta (EPA). Alfa-linoleenihappoa esiintyy tietyissä kasveissa, kun taas suurin dokosaheksaeenihapon ja eikosapentaeenihapon lähde on rasvainen kala. Noin 30% kalaöljystä on Omega-3-rasvahappoja, minkä lisäksi öljy sisältää usein muun muassa A-vitamiinia ja D-vitamiinia.

Monesti Omega-3 muistetaan juuri sydän- ja verisairauksien synnyn ehkäisemiin liittyvänä apukeinona, mutta kyseinen yhdiste on paljon muutakin. Rasvahapot auttavat kokonaisvaltaisesti kehoa ja mieltä voimaan paremmin monilla erilaisilla tavoilla ja ovatkin erittäin tärkeä osa terveellistä ruokavaliota sekä aikuisilla että lapsilla. Omega-3 auttaa niin ikään koirien terveyden ylläpidossa sekä erilaisten sairauksien hoidossa.

Omega-3 rasvahappojen hyödyt

Omega-3-rasvahappojen lisääminen ruokavalioon tuo mukanaan useita terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Ne ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksien syntymistä terveillä henkilöillä ja auttavat niiden hoidossa henkilöillä, joilla kyseisiä sairauksia on jo diagnosoitu.

Listasimme merkittävimmät tunnetut omega-3 hyödyt alle.

Sydänterveyden edistäminen

Omega-3-rasvahappojen hyödyt sydänterveydelle ovat merkittäviä ja monipuolisia, vaikuttamalla positiivisesti useisiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Ensinnäkin, omega-3:n on osoitettu alentavan korkeaa verenpainetta, mikä on yksi tärkeimmistä sydäntautien riskitekijöistä. Lisäksi ne voivat vähentää veren triglyseriditasoja, jotka ovat tyyppiä rasvaa, jonka kohoaminen liittyy sydänsairauksien kasvaneeseen riskiin.

Omega-3-rasvahapot voivat myös hidastaa ateroskleroosin kehitystä, joka on tila, jossa valtimoiden seinämät kovettuvat ja kapenevat, mikä voi johtaa verenkierron heikkenemiseen ja lopulta sydänkohtauksiin tai aivohalvauksiin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen omega-3-rasvahappojen saanti voi auttaa vähentämään sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä, tarjoten kattavan suojan sydämen terveydelle.

Nämä rasvahapot tukevat sydänterveyttä parantamalla verisuonten toimintaa, vähentämällä tulehdusta ja edistämällä terveellisempiä veren lipidiprofiileja, mikä kaikki yhdessä auttaa suojelemaan sydäntä ja edistämään yleistä hyvinvointia.

Aivojen terveyden ja toiminnan tukeminen

Omega-3-rasvahapot ovat keskeisiä aivojen terveydelle ja toiminnalle, tarjoten monia etuja, jotka ulottuvat kognitiivisesta kehityksestä mielenterveyden tukemiseen. Ne ovat elintärkeitä aivojen kehitykselle lapsuudessa sekä aivojen normaalille toiminnalle kaikenikäisillä ihmisillä.

Omega-3-rasvahapot, erityisesti DHA, ovat tärkeä komponentti aivosolujen kalvoissa, mikä edistää hermosolujen välistä viestintää ja voi parantaa kognitiivisia toimintoja, kuten muistia, oppimista ja päättelykykyä.

Lisäksi on todisteita siitä, että omega-3-rasvahapot voivat tarjota suojaa mielenterveyden häiriöitä vastaan; niiden säännöllinen saanti on yhdistetty pienempään riskiin kehittää masennusta ja ahdistusta. Tämä suojaava vaikutus mielenterveyteen voi johtua omega-3:n tulehdusta vähentävistä ominaisuuksista ja sen kyvystä edistää aivojen neurotransmitterien, kuten serotoniinin ja dopamiinin, tasapainoa.

Kokonaisuudessaan omega-3-rasvahapot ovat olennainen tekijä aivojen terveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa läpi elämän, mikä korostaa tasapainoisen ja ravinteikkaan ruokavalion merkitystä.

Tulehduksen vähentäminen

Omega-3-rasvahappojen rooli tulehduksen vähentämisessä on merkittävä terveyden ylläpidossa, erityisesti kun kyseessä ovat krooniset sairaudet, kuten reuma. Nämä rasvahapot auttavat vähentämään kehon tulehdusreaktioita, mikä näkyy alentuneina tulehduksen biomarkkereina veressä.

Tämän seurauksena omega-3-rasvahapot voivat tarjota helpotusta kroonisten sairauksien oireisiin, lievittäen esimerkiksi nivelkipuja ja jäykkyyttä, jotka ovat tyypillisiä reuman oireita.

Tämä vaikutus ei ainoastaan paranna elämänlaatua kroonisista sairauksista kärsiville, vaan voi myös vähentää tarvetta tulehduskipulääkkeiden käytölle, jotka voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia pitkäaikaisessa käytössä. Omega-3:n tulehdusta vähentävä vaikutus tukee näin kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia, mikä korostaa tasapainoisen ja omega-3-rasvahappopitoisen ruokavalion merkitystä.

Silmien terveyden ylläpitäminen

DHA, eli dokosaheksaeenihappo, on omega-3-rasvahappojen ryhmään kuuluva tärkeä yhdiste, jolla on merkittävä rooli silmien terveyden ylläpidossa. Se on olennainen osa silmän verkkokalvoa, joka on vastuussa keskeisestä näkökyvystä ja auttaa havaitsemaan valoa ja väriä.

Riittävä DHA:n saanti voi auttaa suojelemaan ikääntymiseen liittyvältä näön heikentymiseltä, kuten ikärappeumalta. Tämä suojaava vaikutus johtuu DHA:n kyvystä ylläpitää verkkokalvon rakennetta ja toimintaa sekä sen anti-inflammatorisista ja neuroprotektiivisista ominaisuuksista, jotka tukevat silmien terveyttä pitkällä aikavälillä.

Siksi omega-3-rasvahappojen, erityisesti DHA:n, saannin varmistaminen ravinnosta tai lisäravinteista voi olla tärkeää näön terveyden kannalta.

Raskauden ja lapsuuden kehityksen tukeminen:

Omega-3-rasvahapot ovat erittäin tärkeitä raskauden ja varhaislapsuuden aikana, sillä ne ovat avainasemassa sikiön aivojen ja silmien kehityksessä. Riittävä omega-3:n saanti raskauden ja imetyksen aikana voi tukea lapsen kognitiivista kehitystä ja auttaa parantamaan oppimiskykyä sekä käyttäytymistä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahapot, erityisesti DHA, edistävät hermoston ja näkökyvyn kehittymistä, mikä voi vaikuttaa positiivisesti lapsen älylliseen kehitykseen ja oppimistuloksiin myöhemmässä elämässä. Tämän vuoksi terveydenhuollon ammattilaiset suosittelevat usein omega-3-lisäravinteiden käyttöä raskauden ja imetyksen aikana, varmistamaan että sekä äiti että lapsi saavat riittävästi näitä kriittisiä ravintoaineita.

Luuston terveyden edistäminen

Omega-3-rasvahapot ovat osoittautuneet hyödyllisiksi myös luuston terveyden edistämisessä. Tutkimusten mukaan ne voivat auttaa lisäämään kalsiumin määrää luissa, mikä on keskeistä luuston vahvistamisessa ja luun tiheyden parantamisessa.

ämä vaikutus ei ainoastaan paranna luun lujuutta vaan voi myös vähentää osteoporoosin kehittymisen riskiä, mikä on erityisen tärkeää iäkkäille henkilöille ja postmenopausaalisille naisille, jotka ovat suuremmassa riskissä kyseisen sairauden osalta. Omega-3-rasvahappojen kyky edistää luuston terveyttä liittyy niiden tulehdusta ehkäiseviin ominaisuuksiin ja mahdollisesti niiden kykyyn vaikuttaa positiivisesti luuston aineenvaihduntaan.

Näin ollen omega-3-rasvahappojen säännöllinen saanti ruokavaliosta tai lisäravinteista voi olla tärkeä osa kokonaisvaltaista luuston terveyden ylläpitoa.

Lihasmassan ylläpitäminen

Omega-3-rasvahapot ovat hyödyllisiä lihasmassan ylläpitämisessä ja lihasvoiman parantamisessa, erityisesti iäkkäillä ihmisillä. Nämä rasvahapot voivat edistää lihasten kasvua ja vähentää lihasmassan menetystä, mikä on tärkeää fyysisen toimintakyvyn ja itsenäisyyden säilyttämiseksi vanhetessa. Omega-3:n anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat myös auttaa vähentämään lihasten väsymystä ja kipua harjoituksen jälkeen, mikä mahdollistaa tehokkaamman ja säännöllisemmän liikunnan.

Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahappojen saanti voi parantaa lihasvoimaa ja fyysistä suorituskykyä, mikä on erityisen merkittävää ikääntyneille, joilla on suurempi riski lihaskatoa (sarkopeniaa) ja lihasvoiman heikkenemistä kohtaan.

Tämän seurauksena omega-3-lisäravinteiden käyttö voi olla hyödyllinen strategia lihasmassan ja -voiman ylläpitämiseksi ja parantamiseksi, mikä tukee terveellistä ikääntymistä.

Autoimmuunisairauksien ehkäisy

Omega-3-rasvahappojen rooli autoimmuunisairauksien hallinnassa on merkittävä, sillä niiden on havaittu auttavan vähentämään tulehdusta ja immuunijärjestelmän ylireagointia.

Autoimmuunisairaudet, kuten tyypin 1 diabetes, reuma ja psoriasis, johtuvat osittain immuunijärjestelmän virheellisestä hyökkäyksestä omia kudoksia vastaan, mikä aiheuttaa kroonista tulehdusta ja muita oireita.

Omega-3-rasvahapot voivat auttaa modifioimaan immuunijärjestelmän toimintaa ja vähentämään näin tulehdusta, mikä voi lievittää autoimmuunisairauksien oireita ja edistää parempaa elämänlaatua sairastuneille.

Lisäksi omega-3:n anti-inflammatoriset vaikutukset voivat auttaa suojaamaan muita kroonisia sairauksia vastaan, jotka voivat liittyä autoimmuunisairauksiin tai niiden hoidon sivuvaikutuksiin. Tämän vuoksi omega-3-rasvahappojen, erityisesti EPA:n ja DHA:n, sisällyttäminen ruokavalioon tai niiden käyttö lisäravinteina voi olla arvokas osa autoimmuunisairauksien hoitosuunnitelmaa.

Ihon terveyden parantaminen

Omega-3-rasvahapot tarjoavat merkittäviä etuja ihon terveydelle, auttamalla vahvistamaan ihon suojabarriääriä, mikä on ensiarvoisen tärkeää ihon kosteustasapainon ja yleisen terveyden kannalta. Ne auttavat vähentämään ihon kuivuutta, joka on yleinen ongelma monille ihmisille ja voi johtaa kutinaan, hilseilyyn ja epämukavuuteen.

Lisäksi omega-3-rasvahapot ovat hyödyllisiä ihon vanhenemisen merkkien, kuten ryppyjen ja hienojen viivojen, ehkäisyssä ja hoidossa. Ne edistävät terveen ja joustavan ihon ylläpitämistä tukemalla kollageenin tuotantoa ja vähentämällä tulehdusta, mikä voi hidastaa ikääntymisen merkkejä. Omega-3-rasvahapot voivat myös tarjota suojaa auringon UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta, mikä on tärkeää ihosyövän riskin vähentämiseksi ja ihon terveen ulkonäön säilyttämiseksi.

Näiden hyötyjen vuoksi omega-3:n sisällyttäminen ruokavalioon tai sen käyttö ihonhoitotuotteissa voi olla arvokas osa ihon terveyden ja kauneuden ylläpitämistä.

Omega-3 Haitat ja liikasaanti

Omega-3-rasvahappojen nauttimisen sivuvaikutuksina voi ilmetä kalan makua suussa, kalalle haisevaa hengitystä, vatsan ärtymistä, löysiä ulosteita sekä pahoinvointia. Yliannostus voi lisätä näitä oireita. Mikäli päivittäinen Omega-3-annostus ylittää suositellun kolmen gramman vuorokausisaannin, verenvuodon riski kasvaa.

Sydän- ja verisuonisairauksia sairastavat henkilöt saattavat tarvita suuremman annostuksen osaksi sairauden hoitoa, mutta tästä tulisi keskustella aina ensin hoitavan lääkärin kanssa. Normaalia suurempaa annostusta ei tulisi koskaan ottaa ilman lääkärin määräystä.

Omega-3 puutosoireet

Omega-3:n sisältämän dokosaheksaeenihapon (DHA) aiheuttamat puutosoireet näkyvät unen laadun ja keston heikkenemisenä, nukahtamisvaikeuksina sekä uniapneana. Myös ongelmat näkökyvyssä voivat kertoa DHA:n puutoksesta.

Omega-3 rasvahappojen lähteet

Kalan syöntiä suositellaan kahdesti viikossa, sillä etenkin rasvainen kala sisältää ihmiselle tärkeitä Omega-3-rasvahappoja. Näitä yhdisteitä löytyy eniten lohesta, taimenesta, turskasta, sillistä, makrillista ja sardiinista sekä tonnikalasta. Mikäli kalan syöminen ei ole mahdollista esimerkiksi vegaaniruokavalion noudattamisen vuoksi, Omega-3-rasvahappoja on saatavilla myös lisäravinteina sekä öljy- että tablettimuodossa.

Valmiista lisäravinteista suomalaisten rakastama VitaePro sisältää omega-3-rasvahappoja.

Soveltuuko Omega-3 koirille?

Omega-3 ei pelkästään sovellu koirille vaan siitä on suuri apu etenkin iho-ongelmien ja turkin hoidossa, minkä lisäksi rasvahappojen lisääminen koiran ravintoon auttaa tukemaan myös kroonisten sairauksien hoitoa. Koirat saavat usein Omega-6-rasvahappoja runsaasti jo tavanomaisesta ruuasta, joten lisäravinteeksi suositellaan valitsemaan tarkasti vain Omega-3-rasvahappoja sisältävä vaihtoehto.

Lisäksi kasvien sisältämä Omega-3-rasvahappo alfa-linoleeni (ALA) imeytyy koirien elimistöön heikommin kuin kalaöljyssä esiintyvät dokosaheksaeenihappo (DHA) ja eikosapentaeenihappo (EPA). Koirille tulisikin antaa näitä helpommin imeytyviä Omega-3-rasvahappoja, jotta käytöstä saataisiin paras mahdollinen hyöty.

Omega-3 ylläpitää koiran terveyttä seuraavilla tavoilla:

  • kosteuttaa kuivaa ihoa, mikä on tarpeen etenkin kuivassa talvisäässä
  • vähentää karvanlähtöä sekä hilsettä, sillä kosteutusta ihosta karvaa ei irtoa yhtä paljon kuin kuivuudesta kärsivästä ihosta eikä kosteutettu iho myöskään hilseile runsaasti
  • kiiltävämpi turkki
  • vähentää kuivasta, lohkeilevasta ihosta johtuvaa raapimista
  • vähentää hot spottien eli raapimisesta ärtyneiden ja sen seurauksena tulehtuneiden alueiden syntymistä
  • vähentää korvatulehdusten määrää
  • auttaa hoitamaan kroonisia sairauksia, kuten nivelrikko, tulehduksellinen suolistosairaus, munuaissairaus, sydänsairaus sekä atooppinen dermatiitti.

Omega-3 merkitys vegaaneille

Omega-3 on oleellinen rakennusaine ihmisen keholle ja näin ollen vegaanienkin tulisi varmistaa riittävä rasvahappojen saanti. Vegaaniruokavaliota noudattavat voivat nauttia Omega-3-rasvahappoja kalan sijaan lisäravinteena, minkä lisäksi niitä on mahdollista saada myös tietyistä kasveista.

Kala ei ole kuitenkaan ainoa ravinto, joka sisältää Omega-3-rasvahappoja, sillä tiettyä rasvahappoa löytyy myös kasveista. Tämä kasvien tuottama Omega-3 on nimeltään alfa-linoleeni (ALA). Sitä sisältävät muun muassa pellavansiemenet ja pellavansiemenöljy, saksanpähkinät, soijapavut, soijaöljy, rypsiöljy, chia-siemenet, vihreät lehtivihannekset, levät ja leväöljy, vilja ja pasta. Alfa-linoleenin päivittäiselle saannille ei ole asetettu ylärajaa.

Omega-3 raskauden aikana ja lapsuudessa

Omega-3 on olennainen osa aikuisen ihmisen ruokavaliota, mutta sen saanti on tärkeää etenkin raskauden aikana kehittyvälle sikiölle, sekä kasvavalle lapselle.

Sikiöaikana saadut rasvahapot edesauttavat lapsen aivojen normaalia kehitystä useilla tavoilla. Niiden on huomattu vaikuttavan positiivisesti älykkyyden, kommunikointikykyjen sekä sosiaalisten taitojen kehittymiseen ja vähentävän ADHD:n, autismin ja cp-oireyhtymän riskiä.

Sen lisäksi, että sikiöaikana Omega-3-rasvahappojen käyttö vähentää lapsen mahdollisuutta sairastua ADHD:hen, helpottaa se myös lapsuudessa todetun ADHD:n oireita. Omega-3:n saanti lisää tarkkaavaisuutta ja tehtävien loppuunsuorittamista, jotka ovat usein vaikeuksia tuottavia osa-alueita ADHD-diagnoosin saaneilla.

Kyseinen yhdiste niin ikään tuo helpotusta vähentämällä hyperaktiivisuutta, impulsiivisuutta sekä levottomuutta ja aggressiivisuutta. Yleisesti sanottuna Omega-3 auttaa tasapainottamaan ADHD:n oireistoa.

Tutkimuksissa on todettu, että Omega-3-rasvahappoja saaneille lapsille kehittyi parempi näkökyky kuin verrokkiryhmälle. Tämän johtuu rasvahapoista löytyvästä dokosaheksaeenihaposta eli DHA:sta. Tämän saman rasvahapon saanti auttaa lapsia myös nukahtamaan paremmin.

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista