pakurikääpä-superfood

Pakurikääpä – Totuus hyödyistä, haitoista ja käytöstä

Pakurikääpä on yleinen koivun sekä muiden lehtipuiden hajottaja, jota esiintyy koko maassa. Pakurikääpä esiintyy usein hies- sekä rauduskoivuissa, joiden lisäksi sitä voidaan usein nähdä myös leppien kyljissä. Kääpä näyttää ulkonäöltään varsin epämääräiseltä tummalta tai mustalta pahkalta.

Puun kyljessä oleva kääpä ei kehitä vielä itiöitä, sillä itiöemät kehittyvät vasta puun kuoltua. Puun kuollessa itiöemät kehittyvät rungon myötäisesti puun kuori- ja puukerroksen väliin. Pakurikäävälle tyypilliseen tapaan se tarttuu kaikenlaisiin lehtipuiden kuoren vahingoittumiin ja vaurioihin. Pakurikääpä on metsänhoidossa todellinen riesa, sillä se tappaa puun n. 5-8 vuoden kuluttua tartunnasta.

Pakurikäävällä on lukuisia terveysvaikutuksia.

Pakurikäävän käyttö luontaistuotteena

Luontaistuotteena pakurikääpä on voimakas adaptogeeni, joka sisältää lukuisia terveyttä edistäviä ainesosia, mm. betuliini flanosteroleja, beetaglukaaneita, lanostanoidi tripenoideja, melaniinia ja germaniumia. Pakurikäävästä voidaan mm. keittää teetä tai käyttää sitä alkoholiuutteiden eli tinktuuroiden valmistamiseen.

Sillä on pitkä käyttöhistoria perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sekä venäläisessä kansanparannuksessa. Venäjällä pakuria on käytetty vatsa- ja keuhkosyövän hoitoon. Pakurin ainesosia on pidetty tulehdusta hillitsevinä, ja tutkimuksissa ne ovat tuhonneet influenssa A- ja B-viruksia sekä erilaisia syöpäsoluja.

Suomessa pakurista on sota-aikana keitetty korvikkeeksi ns. tikka-teetä. Pakurijauheesta keitetty juoma muistuttaa kahvia tarjoten samalla runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Pakurikääpä on voimakas adaptogeeni, joka kansankielellä ilmaistuna tarkoittaa yrttiä, joka tasapainottaa elimistömme toimintaa ilman haittavaikutuksia. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä pakurikäävän käyttöä suositellaankin päivittäin, koska suurempienkaan käyttömäärien ei ole havaittu aiheuttavan epätasapainottavia vaikutuksia. Pakurikäävällä voidaan vahvistaa elimistön immuunipuolustusta.

Pakurikääpä tunnetaan kansanlääkinnässä voimakkaana lääkkeenä varsinkin erilaisiin vatsavaivoihin. Tieteellisesti pakurikääpää on tutkittu myös Suomessa ja esimerkiksi Kirsti Kahloksen johtama tutkimusryhmä löysi pakurista betuliini-nimisen yhdisteen, joka on peräisin koivusta (betuliinihappo), ja tiivistyy pakurissa elimistöllemme käyttökelpoiseen muotoon. Tällä yhdisteellä on todettu koeputkessa voimakkaita syövältä ehkäiseviä ominaisuuksia. Muissa tutkimuksissa pakurista on löydetty aktiivisia polysakkarideja, jotka tukevat voimakkaasti immuunijärjestelmän toimintaa eli parantavat vastuskykyä. Pakurikäävän ORAC-luku  (>40 000) on korkeampi kuin millään tutkitulla marjalla, yrtillä tai mausteella. ORAC-luvulla kuvataan antioksidanttien tehoa.

Pakurikäävän suositeltava päiväannos

2-4 kupillista (ylläpito) tai enemmän (terapeuttinen käyttö). Pakurikäävän ylennauttiminen on erittäin harvinaista, tosin liikakäyttö voi johtaa pienimuotoisiin vatsaongelmiin tai aiheuttaa ripulia. Muutoin tieteellistä näyttöä pakurikäävän liikakäytöstä ei ole.

Pakurikäävän Käyttö

Pakurikääpäteen valmistusohje:

1. Lisää 1 rkl jauhettua pakuria 1 litraan vettä

2. Anna kiehua 15-120 minuuttia.

3. Siivilöi valmis pakurikääpäjuoma kuppiin. 

Huomioitavaa pakurikäävän käytöstä

Pakurikääpää ei sovi käyttää samanaikaisesti antibioottien tai suonensisäisesti annettavan glukoosin (diabeetikot) kanssa, koska ne toimivat pakurikäävän vastavaikuttajina (antagonisteina). Myös sieniallergikkojen tulee välttää pakurikäävän käyttöä. Saattaa vahvistaa antikoagulanttien vaikutusta.

Muutoin pakurikääpä on turvallista käyttää.

Pakurikäävän haitat

Pakurikäävän nauttimisessa ei ole havaittu olevan haittavaikutuksia. Kuitenkin pakuria ei tulisi nauttia samanaikaisesti antibioottikuurin ja / tai veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa. Pakuria ei kannata kerätä läheltä asutusalueita, kuten kaupungista, tienvarsien läheisyydestä tai teollisuusalueilta. Drugsfort -nettiapteekki ei suosittele pakurikäävästä valmistettua Befungin -lääkeainetta alle 2 -vuotiaille, mikäli olet raskaana, imetät, sairastat maksa- tai munuaistautia tai verenkiertohäiriöitä.

Pakuria on mainostettu ns. ”ihmelääkkeenä” vaivaan kuin vaivaan, ja koeputkitutkimuksia lukuun ottamatta kliinisiä lääketieteellisiä tutkimuksia ei pakurikäävän nauttimisen terveysvaikutuksista ei ole näytetty toteen.

Leave a Comment

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista