Sinkki koiralle – Nämä asiat on huomioitava!

Nautitko säännöllisesti sinkkiä? Tämän luettuasi tiedät enemmän ja harkitset samaa myös karvakaverillesi! Ihmisillä sinkin säännöllistä nauttimista suositellaan siksi, että sinkki parantaa vastustuskykyä, parantaa unenlaatua, edistää hiusten ja kynsien terveyttä, parantaa elimistön kykyä hyödyntää D-vitamiinia elimistössä sekä yleisesti kohentaa ihon hyvinvointia.

Lähde: Dogs Naturally Magazine

Samaan tapaan kuin ihmisillekin, sinkki on koirille yksi olennaisimmista mineraaleista, joita koirien tulisi nauttia ravintoaineena jossain muodossa. Sinkin tarpeellisuus ja hyödyllisyys riippuvat hieman koirarodusta.

Sinkki on rakenneosana elimistön entsyymeissä vaikuttaen merkittävästi ihoon, haimaan sekä sukupuolielimiin uroskoirilla. Elimistön sinkkitaso on yhteydessä koiran testosteronin muodostuksessa, varastoinnissa sekä erittymisessä.

Oheisessa taulukossa on esitetty sinkin minimi- sekä maksimimäärät koiralle eri kasvutilanteissa.

KasvuvaiheMinimi suositeltu sinkin päiväannos mg/kg nautitusta ruoastaMaksimi määrä (mg), jota tulisi syöttää
Kasvava pentu1201000
Aikuinen koira1201000
Kilpaileva rekikoira150 (Optimi)300

Ruokavalion merkitys on erittäin olennainen, sillä sinkinpuute voi johtaa dramaattisiin seurauksiin ”pohjoisemmilla” koiraroduilla, kuten malamuuttien sekä husky-rotujen kohdalla. Tämä sinkinpuute esiintyykin sinkin imeytymishäiriönä. Toisaalta, sinkin yliannostus koiralla voi johtaa taas kalsiumin imeytymishäiriöihin.

Nuorilla koiranpennuilla, kilpakoirilla sekä tiineenä olevilla koirilla, joilla herkimmiten saattaa esiintyä iho-ongelmia, tulisi nauttia sinkkiä ikään kuin luonnollisena lisäravinteena osana päivittäistä ruokavaliota. Sinkin tarve normaalisti koirilla on n. 0,6-1,5 mg/kg, ja pentuikäisillä enemmän.

Oheisessa taulukossa on esitelty eri ruoan ainesosat ja niiden sinkkimäärät.

AinesosaSinkkiä (mg/kg)
Ohra44.4
Maissi13
Kaura39.2
Riisi24.4
Vehnä20
Soijapapuateria57.9
Kala-ateria157
Liha- & luuateria101

Sinkin puutteen voi havainnoida tietyistä koiran terveydentilan ulkoisista muutosmerkeistä. Yksi selkeimmistä koiran terveydentilan muutoksista on turkissa. Koiralta saattaa lähteä normaalia enemmän karvaa, tai karva muuttuu muutoin vain heikoksi. Toinen merkki ovat koiran käpälien anturat. Koiran anturat voivat halkeilla tai tulehtua, mitkä ovat usein sinkinpuutteen selkeitä ulkoisia merkkejä.

Kuidun korkea määrä koiran ruokavaliossa voi myös heikentää sinkin imeytymistä koiran elimistössä. Sinkkipuutokset ovatkin tulleet raakaruokkijoiden riesaksi. Koiran stressi ja rasitus voivat myös lisätä merkittävästi sinkintarvetta.

Useimmiten hiven- ja lisäravinteisiin on lisätty myös sinkkiä, ja tutkimus ei osoita erityistä mahdollisuutta sinkin yliannostukseen koirilla lisäravinnemuodossa. Aina, kun koiralla on sinkinpuutteen oireita, kannattaisi lisätä sinkinsaantia ravinnossa tai lisäravinteena. Normaalisti tarvittavaa päivittäistä sinkkimäärää koiralla on vaikea saavuttaa tavan kotiruoan avulla.

Sinkin yliannostus koirilla

Sinkin yliannostus koirilla on suhteellisen harvinaista, mutta siihen on silti aina todennäköisyys. Sinkin yliannostuksen myrkyllisyys voi tulla eri tavoin ja sillä voi olla erilaisia vaikutuksia erikokoisiin koiriin. Ohessa on eri oireita sinkin yliannostuksesta

  • Ruokahalunpuute
  • Oksentelu
  • Ripuli
  • Uupumus
  • Masennus
  • Kasvanut veren hemoglobiinitaso
  • Kasvanut virtsan hemoglobiinitaso
  • Keltatauti
  • Ulosteen oranssius

Sinkin vaikutukset koirilla

Empiirisissä tutkimuksissa (Robertson & Burns, 1963) annettiin koiranpennuille ruokaa, jossa oli 0,3% kalsiumia sekä 2% kalsiumkarbonaattia, ja joko 33 mg tai 200 mg sinkkiä per ruokakilo. Koirien roduista ei ole varmuutta, mutta luultavimmin sekarotuisia tai beagleja. Kymmenennen kuukauden aikana vähemmällä sinkillä ruokitut koirat kasvoivat vain noin kolmasosan siitä, mitä suuremmalla sinkkimäärällä ruokitut.

Toisessa tutkimuksessa Englannissa (Sanecki et al. 1982) pointtereille annettiin soijaan ja maissiin perustuvaa, sinkitöntä koiranruokaa. Myöhemmin kuitenkin koirille syntyi tulehduksia sekä iholeesioita. Koirien sinkkimäärää lisätiin sinkkikarbonaattina 200 milligrammaan per ruokakilo.

Koirat toipuivatkin jo kuudessa viikossa oireistaan. Näin ollen, mikäli korkean kalsiumin kuivaruoassa sinkin määrä putoaa alle 90mg per ruokakilo, koirille alkaa esiintyä sinkinpuutosta. Näyttääkin empiiristen tutkimusten perusteella siltä, että mikäli kalsium ei kohoa huomattavasti, 60mg/KAkg on riittävä määrä.

Yliannostuksen diagnosointi on suhteellisen helppoa. Eläinlääkärilläsi tulisi olla koirasi yksityiskohtainen terveyshistoria, mukaan lukien tapaukset ravintoaineiden nauttimisesta johtuneista terveysoireista. Eläinlääkärin on helppo tehdä kokonaisvaltainen tutkimus koirallesi perustuen oireisiin.

Nämä yliannostusten testaaminen, esimerkiksi sinkin, tapahtuu laboratoriatutkimuksin, joihin kuuluvat muun muassa koirasi biokemiallinen profilointi, elektrolyytit, virtsan tutkimus sekä verikokeet. Verikokeet voivat paljastaa anemian, jonka voi aiheuttaa sinkkiin liittyvä punasolujen tuhoutuminen (Red Blood Cells, RBC). Biokemiallinen profilointi taas paljastaa koiran hemoglobiinin tason veressä.

Varmista aina viimekädessä eläinlääkärisi kautta mahdollinen tilapäinen tai krooninen sinkinpuutos sekä suositukset virallisen eläinlääketieteellisen diagnoosin avulla!