Spirulina – Tiesitkö tämän superfoodin 10+ terveyshyötyä?

Mikä on Spirulina?

Luonnossa lämpimissä mineraalirikkaissa makeanveden järvissä kasvava 0,2 – 0,5 mm kokoinen sinivihreä mikrolevä spirulina, saa nimensä sen spiraalimaisesta muodosta. 

Spirulina on erityisesti vegaaneille erittäin hyvä proteiinin lähde, sillä se sisältää 60 – 70 % hyvin imeytyvää proteiinia. Spirulina sisältää erilaisia aminohappoja, beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja, sekä A- E- ja K- vitamiineja, rautaa, kalsiumia, sinkkiä, fosforia ja magnesiumia. Siinä on lisäksi omega-3– ja omega-6-rasvahappoja ja gammalinoleenihappoa (GLA), jotka ehkäisevät tulehduksia elimistössä. 

Oheisessa artikkelissa perehdytään tarkemmin spirulinan mahdollisiin terveysvaikutuksiin ja sen erilaisiin käyttötapoihin. 

Spirulina on suosittu ravintolisä / superfood

Spirulinan historia lyhyesti

Spirulinan historia ulottuu erittäin kauas, jopa aikaan ennen kuin maapallo asumiskelpoinen planeetta. Tämä eräänlainen syanobakteeri, on ollut olemassa jo noin 3,5 miljardia vuotta ja se auttoi omalta osaltaan maapallon ilmankehän muodostumista happea tuottamalla. Spirulina on siten yksi vanhimmista tunnetuista olemassa olevista elämänmuodoista (prokaryoottinen elämänmuoto) ja sitä voidaan kutsua tämän vuoksi maailman ensimmäiseksi superfoodiksi sen suuren ravintopitoisuutensa ansiosta.

Spirulinaa on käytetty jo 900-luvulla Keski-Afrikassa ja sen käyttö jatkuu edelleen. Siitä valmistetaan kuivattuja kakkuja nimeltään Dihe tai Die, joita käytetään ruoanlaitossa erilaisia liemiä valmistettaessa.

Ravinnonlähteenä spirulina on ollut myös 1500 – luvun Meksikon atsteekeille. Myös he valmistivat spirulinasta kuivattuja kakkuja, joita he kutsuivat nimellä Tecuitla, joka tarkoittaa käännettynä hauskasti kiven ulosteita.

Spirulinan hyödyt ja terveysvaikutukset

Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat yhä enenevässä määrin alkaneet kiinnostumaan tästä luonnon supertuotteesta, jonka vaikutuksia on tutkittu monen eri sairauden ehkäisyyn tai hoitoon. Sen on väitetty ehkäisevän syöpää, vaikuttavan verensokeritasoja, verenpainetta ja LDL- kolesteroliaroja laskevasti, sekä edesauttavan lihasvoiman kehittymisessä. On myös sanottu sen parantavan vireystasoa ja muistia.

Kaikki asiaa tutkineet ja ne, joilla on omaa kokemusta spirulinen käytöstä, voivat sanoa, että spirulina on äärettömän terveellinen ravintolisä, joka on puhdas luonnontuote, eikä siten siis sisällä yhtään keinotekoisia kemikaaleja. Jopa Maailman terveysjärjestö (WHO) on asiaa tutkittuaan maininnut spirulinan käytön olevan hyödyllistä ravintolisänä.

Spirulinan vaikutuksia on tutkittu muun muassa seuraavien tiimoilta:

  • Allerginen nuha
  • Erilaiset raskasmetallimyrkytykset
  • Lihasmassan kehitys
  • Diabetes 
  • Väsymys
  • HIV
  • Erilaiset syövät
  • Kolesteroliarvot
  • Ylipaino
  • Masennus 
  • Stressi
  • Ruoansulatushäiriöt
  • Sydän- ja verisuonisairaudet
  • Muisti 
  • Infektiot
  • Ravintosisältö

Vaikka väitteitä ja uskomuksia on olemassa laajalti, että spirulinan käytöllä voisi kaikkia yllämainittuja tiloja joko parantaa tai ennaltaehkäistä, varmaa tietoa ei ole kuin, että:

  • Se on antioksidanttinen ja anti-inflammatorinen
  • Sen ravintosisältö on vertaansa vailla
  • Siitä on hyötyä painonhallinnassa
  • Se auttaa poistamaan elimistöön kertyneitä raskasmetalleja

Spirulina hillitsee tulehduksia ja toimii antioksidanttina

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että spirulinalla on anti-inflammatorisia, eli tulehduksia estäviä ominaisuuksia. Se toimii myös antioksidanttina, eli se pystyy neutralisoimaan elimistössä haitallisia happiyhdisteitä. Antioksidantit ovat elimistön normaalille toiminnalle erittäin tärkeitä, sillä ilman niitä syntyy hapetusreaktioita, jotka puolestaan pitkällä ajanjaksolla aiheuttavat kroonisia tulehduksia ja kipuja. 

Spirulinan immuunijärjestelmän auttamiskyky on parhaiten todistettu vuonna 2013 tehdyssä kaksoissokkotutkimuksessa, jossa todettiin spirulinan helpottavan allergista nuhaa, johtui se sitten siitepölystä, huonepölystä tai eläinallergiasta. 

Spirulina sisältää erittäin runsaasti erilaisia ravinteita 

On kiistämätön tosiasia, että spirulina sisältää hyvin paljon erilaisia elimistölle tärkeitä ravinteita ja se on yksi planeettamme ravintorikkaimmista lisäravinteista, jonka ravinteet ovat helposti sulavassa muodossa, joten elimistö pystyy hyödyntämään ne hyvin. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA on liittänyt spirulinan osaksi astronauttien päivittäistä ruokavaliota heidän avaruusasemalla viettämälleen ajalle. Spirulina on myös suosittu kuntoilijoiden ja huippu-urheilijoiden keskuudessa.

Spirulinaa sisältää hyvin imeytyvää proteiinia huikean määrän. Painostaan se sisältää 60 – 70 % hyvin imeytyvää proteiinia. Lisäksi sen monet muut tärkeät ravinteet ja vitamiinit tekevät siitä oikean superlevän. B-ryhmän vitamiinien lisäksi spirulina pitää sisällään A-vitamiinia sekä E-, ja K-vitamiinia. Siinä on lisäksi myös hiilihydraatteja ja pieni määrä rasvaa. Sen sisältämiä mineraaleja ovat muun muassa kalsium, rauta, magnesium ja fosfori. Omega-3- ja omega 6-rasvahapot sekä GLA toimivat tulehduksia ehkäisevästi elimistössä.

Väitteestä huolimatta spirulina ei ole hyvä B12-vitamiinin lähde, sillä se esiintyy tässä mikrolevässä sellaisessa muodossa, ettei elimistö pysty sitä hyödyntämään.  Spirulina ei siis sovi korvaamaan B12- vitamiinin puutosta.

Ravintorikkautensa lisäksi spirulinan on todettu olevan tuotettavissa helposti alhaisin kustannuksin ja se säilyy kuivattuna useita vuosia. Lisäksi se ei vaadi niin paljon vettä kuin perinteinen kasvimaa. Joten spirulinan viljely on myös ekologinen teko. 

Spirulina auttaa painonpudotuksessa

On havaittu, että spirulina yhdistettynä terveellisiin ruokailutottumuksiin edesauttaa painonpudotuksessa ja painonhallinnassa. Koska se sisältää pienessä määrässä runsaasti ravinteita, mutta vain vähän kaloreita, se auttaa elämäntaparemontin aikana sen sisältävän ruokahalua hillitsevän l-fenyylialaniinin avulla. Se on yksi välttämättömistä aminohapoista, jota elimistö ei pysty itse tuottamaan, vaan se on saatava ravinnosta. L-Fenyylialaniini lisää energisyyttä, nostaa mielihyvähormonitasoja ja samalla viestii elimistölle kylläisyyden tunteesta.

Vuonna 2016 toteutetun kaksoissokkotutkimuksen mukaan spirulinan säännöllinen käyttö kolmen kuukauden ajan auttoi pienentämään ylipainoisten ihmisten painoindeksiä. 

Spirulina toimii luonnollisena kelaattina

Spirulinan sisältämät rikkipitoiset aminohapot auttavat elimistöämme puhdistamaan aivoista, keskushermostosta ja maksasta haitallisia myrkkyjä, eli spirulina toimii luonnollisena kelaattina. Tutkijat pitävät spirulinaa erittäin toimivana välineenä kehon puhdistamiseksi seuraavista raskasmetallijäämistä:

  • arsenikki
  • elohopea
  • kadmium
  • lyijy

Raskasmetallit aiheuttavat tai edesauttavat monien sairauksien syntyä, joista yksi tutkituin on Alzheimerin tauti. Myös joidenkin muiden muistisairauksien on epäilty olevan ainakin osittain raskasmetallien aiheuttamia.

Raskasmetallia on kaikkialla luonnossa, johon ne ovat päätyneet alun perin ihmisen toiminnan myötä. Elimistön raskasmetallikuorma kertyy ravinnon, veden ja ilman välityksellä. Myös aiemmin käytetyt amalgaamipaikat ja alumiinipitoinen deodorantti, sekä pinnoitetun paistinpannun rikkoutunut pinta lisäävät osansa raskasmetallikuormasta. Sitä ei voida välttää, vaan sen voi ainoastaan puhdistaa elimistöstä, johon spirulina on erittäin toimiva ja luonnollinen keino. 

Spirulinan haitat ja turvallisuus

Spirulinan käytön turvallisuutta on tutkittu monen toksikologisen tutkimuksen avulla, jotka ovat osoittaneet spirulinan olevan turvallinen käytettäväksi lisäravinteena. Se kuuluu nyt Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston listaamaksi turvalliseksi ja tunnustetuksi aineeksi. 

Joitakin raportoituja spirulinan vähäisiä sivuvaikutuksia voivat olla pahoinvointi, unettomuus ja päänsärky, varsinkin käytön alussa, kun elimistö alkaa puhdistumaan. Allergiset reaktiot ovat myös mahdollisia, erityisesti ihmisille, jotka ovat allergisia kala- ja äyriäistuotteille. 

Älä käytä spirulinaa, jos sinulla on jokin säännöllinen lääkitys, etkä ole varma sopiiko se käytettäväksi yhtäaikaisesti spirulinan kanssa. Ole varovainen aloituksen suhteen myös, jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, kihti tai munuaiskiviä. Keskustele tällöin lääkärisi tai farmaseutin kanssa ennen käytön aloitusta. Muista mainita samalla myös kaikki muut käytössäsi olevat lisäravinteet ja vitamiinivalmisteet.

Älä käytä spirulinaa, jos jokin seuraavista toteutuu kohdallasi:

  • Käytät verenohennuslääkkeitä
  • Sinulla on verenvuotosairaus
  • Sinulla on kala- ja/tai äyriäisallergia
  • Sairastat jotain tulehduksellista autoimmuunisairautta (SLE, reumasairaudet)
  • Olet raskaana tai imetät
  • Sinulla on fenyyliketonuria (PKU, joka on suomalaisten keskuudessa harvinainen)
  • Sairastat MS-tautia

Useimmille ihmisille spirulina on kuitenkin täysin turvallinen käytettäväksi lisäravinteena. Konsultoithan aina lääkäriä ennen uusien ravintolisien käyttöä.

Mikä on spirulinan maksimiannostus? 

Spirulinan vuorokausiannosta on tutkittu 1 – 8 g annoksilla, mutta niiden tuloksena ei ole saatu mitään standardoitua suositusannosta, jota ei saisi ylittää.

Yleisimmin spirulinaa käytetään 1 – 5 g vuorokaudessa. Sitä myyvät eri valmistajan merkitsevät pakkauksiinsa omat tuotemerkintänsä, jotka he ovat laskeneet pakkauksessa mahdollisesti muiden ravintoaineiden mukaan, ja joita on tietysti suositeltava noudattaa.

Spirulinan käyttö kannattaa aloittaa pikkuhiljaa mahdollisten alun sivuvaikutusten välttämiseksi tai minimoimiseksi. Aloita siis käyttö lisäämällä jauhemaista spirulinaa päivittäin teelusikan kärjen verran vaikka smoothien joukkoon. Voit lisätä annostusta pikkuhiljaa. Jotkut käyttävät jopa kaksi ruokalusikallista päivässä. Jos käytät kapseleita, ne voi avata ja aloittaa käyttö samoin pikkuhiljaa. Kapselit ja tabletit sisältävät aina vakiomäärän spirulinaa, jotka on merkitty pakkausselosteeseen. Itsellesi parhaiten sopivan annostuksen löydät kokeilemalla, mutta tässäkin asiassa pitää muistaa kohtuus ja valmistajan suosituksia olisi noudatettava.

Usein kysyttyjä kysymyksiä?

 Missä muodoissa spirulinaa on saatavilla?

 Spirulinaa on saatavana jauheina, tabletteina ja kapseleina. Myytävänä on myös erilaisia juomasekoituksia, joihin on lisätty spirulinaa.

Miten spirulinaa käytetään?

Jauhemuotoisen spirulinan käyttömahdollisuudet ovat erittäin laajat. Sitä voi lisätä smoothieen, tai keittioihin, tai ripotella sitä salaatin joukkoon. Se sopii myös erilaisten hedelmä- ja vihannesmehujen sekaan. 

Kaikki ihmiset eivät pidä jauhemaisen spirulinan mausta, joten tällöin tabletit tai kapselit ovat heille hyvä vaihtoehto. 

Tässä yksi raikkaan spirulinasmoothien ohje:

  • Maustamatonta jogurttia, tai paksumpaa turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia maidolla tai mantelimaidolla ohennettuna
  • ½ -1 banaani
  • Pakastemustikoita tai muita pakastemarjoja
  • Tuoretta minttua
  • Spirulinajauhetta

Smoothiessa on monia eri vaihtoehtoja, jotka voi rakentaa oman maun mukaan. Spirulinaa lisäämällä smoothieen tulee raikas vihreä väri. 

 Pitääkö spirulina ottaa aamulla vai illalla?

Tästä ei ole varmaa tutkittua tulosta, että kumpi tapa on hyödyllisempi. Toiset kuvaavat spirulinan nostavan vireystasoaan ja nauttivat sen aamulla tai päivän mittaan monena pienempänä annoksena.

Toiset taas kertovat sen helpottavan nukahtamista ja he ottavat annoksen illalla. Spirulinan sisältämien aminohappojen vuoksi, jotka vaikuttavat aivojen serotoniinitoimintaan, alkavat aivot valmistaa ihmiskehon omaa luonnollista unihormonia, melatoniinia. Täten iltaisin otettu vuorokausiannos saattaa olla perusteltua. 

Merkittävää on, että koska spirulina sisältää rasvaliukoisia vitamiineja, se kannattaa ottaa parhaan mahdollisen imeytymisen takaamiseksi ruokailun yhteydessä.