Koetko olosi veteläksi ja väsyneeksi? Onko seksuaaliset halusi nollassa? Tunnetko olosi alakuloiseksi tai masentuneeksi? Nämä ovat tyypillisiä testosteronin puutteen oireita.
Testosteronin puute voi aiheuttaa vakavia terveydellisiä ongelmia ja haitata arjessa pärjäämistä merkittävällä tavalla. Näihin vaivoihin on onneksi lääke: testosteronin korvaushoito.
Mitä on testosteronin korvaushoito?
Testosteronin korvaushoito aloitetaan oirekartoituksella ja tyypillisesti urologin teetättämillä veriarvojen tutkimuksilla.
Tutkimuksilla pyritään selvittämään tutkittavan henkilön verestä testosteroniarvoja sekä muita arvoja, joilla voidaan selvittää myös madaltuneiden testosteronitasojen juurisyitä.
Toisinaan koetut oireet voivat syntyä muista kuin testosteronitasoista johtuvista syistä, kuten masennuksesta, stressistä, unettomuudesta tai kilpirauhasen toiminnan ongelmista.
Tyypillisesti hoitojakson tutkimusvaihe kestää muutamien kuukausien ajan.
Testosteronikorvaushoidon aloitus
Hoitavan urologin tutkimusten perusteella voidaan aloittaa testosteronin hoitokokeilujakso, joka tyypillisesti kestää muutaman kuukauden ajan.
Hoitojakson aikana potilas saa kehoonsa ulkopuolista testosteronia joko lihakseen pistämällä, hormonilaastarilla tai lääkegeelillä. Hoidot aloitetaan usein geelivalmisteella, ja muutamien viikkojen jälkeen voidaan tarkastaa muutokset oireissa ja veriarvoissa.
Yleisimpiä testosteronin korvaushoidon lääkevalmisteita:
- Injektoitavat: Nebido, Sustanon
- Geelit: Testim, Testogel, Torstran
Hoitojaksoa ja sen seurantaa jatketaan 3-6kk välin sykleissä, jonka myötä annostuksen suuruutta voidaan säädellä veriarvojen perusteella.
Testosteronitasojen kohottaminen ilman korvaushoitoa
Tyypillisesti ensimmäisellä lääkärin vastaanottovierailulla selvitetään potilaan elintapoja kokonaisuudessaan. On varsin tyypillistä, että testosteronin vajeeseen yhdistettyjen oireiden taustalla on muita tekijöitä, joita voitaisiin hoitaa ilman lääkehoitoa.
Elintavat vaikuttavat suuresti myös testosteronin määrään, jolloin epäterveitä elintapoja korjaamalla voidaan jo itsessään saada testosteronitasot nousuun.
Testosteronin kannalta tärkeimpiä tekijöitä ovat:
- Riittävä ja laadukas uni: Erityisesti REM-unen tiedetään kasvattavan testosteronia
- Terveellinen ruokavalio
- Riittävä määrä liikuntaa
- Stressin vähentäminen
- Ylipainon välttäminen
Näiden lisäksi markkinoilla on runsaasti erilaisia luonnollisia testosteroniin vaikuttavia lisäravinteita. Kirjoitimme kattavan artikkelin testosteroni-lisäravinteista, jossa käsitellään erilaisia reseptivapaita vitamiineja ja ravintolisiä, joilla voi olla testosteroniin positiivisia vaikutuksia.
Yhteenveto testosteronin korvaushoidosta
Matalat testosteronitasot voivat vaikuttaa todella negatiivisesti yleiseen elämänlaatuun monin eri keinoin.
Mikäli kärsit testosteronin puutteen aiheuttamista oireista, suosittelemme lääkärin kanssa keskustelua ja tutkimusten aloittamista. Kaikkein helpoin tapa päästä liikkeelle on kuitenkin tarkastelemalla omia elintapoja, ja miettimällä onko niissä puutteita tai parantamisen varaa.
Testosteronin korvaushoito voi kuulostaa helpolta ratkaisulta moninaisiin ongelmiin, mutta korvaushoidolla on aina myös omat sivuvaikutuksensa.
Korvaushoito on yleensä elinikäinen hoitosuhde, jonka aikana potilaan oma luonnollinen testosteronin tuotanto lakkaa ulkopuolisen lääkkeen vuoksi, mahdollisesti kokonaan. Korvaushoito voi myös aiheuttaa sydän- ja verisuonitautien riskin kohoamista, lapsettomuutta, masennusta, nesteen kertymistä elimistöön, rintojen kasvua ja iho-ongelmia.