Vihreä tee: Hyödyt, haitat ja vaikutukset kehoosi

Tee on yksi suosituimmista juomista maailmassa. Saatavilla on useita satoja erilaisia makuja useassa eri teeryhmässä, jotka ovat valkoinen tee, musta tee, vihreä tee, oolong tee sekä yrttitee. Tässä artikkelissa syvennymme vihreän teen tarjoamiin hyötyihin ja käymme läpi kyseisen juoman nauttimisesta seuraavat potentiaaliset haittavaikutukset tietyissä tilanteissa. (1)

vihreää teetä
Vihreää teetä (Pixabay)

Vihreä tee

Teetä juodaan maailmanlaajuisesti jopa enemmän kuin vettä. Tästä teemäärästä kuitenkin vain noin 20 % on laadultaan vihreää teetä, sillä ylivoimaisesti suosituin teelaatu on musta tee. Teen tyyppi eli onko kyseessä valkoinen, musta vai vihreä tee määräytyy juoman valmistukseen käytettyjen teelehtien hapettumisasteen mukaisesti. Nämä edellä mainitut teet valmistetaan nimittäin saman kasvin lehdistä; kyseinen kasvi on Camellia sinensis eli suomalaisittain kätevästi nimetty teepensas. (1)

Vihreää teetä on saatavilla useissa eri muodoissa. Tästä terveellisestä juomasta on mahdollista nauttia

 • pullotettuna ja makeutettuna
 • teepussien muodossa
 • irtoteenä
 • pikateetä varten valmistettuna pulverina
 • ravintolisinä kapselien tai nesteen muodossa. (1)

Vihreän teen hyödyt

Vihreä tee sisältää useita antioksidantteja, minkä lisäksi se on antibakteerista sekä antiviraalista. Näiden ominaisuuksien vuoksi kyseistä juomaa on käytetty vuosisatojen ajan osana perinteistä lääketiedettä sekä Intiassa että Kiinassa. Sen vaikutukset ovat olleet nähtävissä useissa eri tilanteissa aina verenvuodon tyrehdyttämisestä ja haavojen paranemisen nopeuttamisesta ruuansulatuksen toiminnan edesauttamiseen ja sydämen terveyden sekä mielenterveyden ylläpitoon saakka. Vihreän teen vaikutuksia myös erilaisiin sairauksiin on alettu tutkia viime vuosikymmeninä. (1, 3)

Laihdutus

Vihreä tee maustamattomassa muodossaan ei sisällä lainkaan kaloreita, joten se voidaan sinänsä nähdä hyvänä juomana laihdutuksen aikana.  Lisäksi vihreä tee sisältää kofeiinia, jonka määrä perustuu kyseessä olevan teeannoksen hautumisaikaan sekä teepitoisuuteen. Muun muassa kofeiinin vaikutuksen vuoksi vihreä tee nopeuttaa ruuansulatustoimintoja auttaen näin osaltaan painonpudotuksessa. (1, 2)

Kyse ei ole kuitenkaan ihmelääkkeestä, sillä kyseinen juoma vaikuttaa tutkimusten mukaan painonlaskuun yleisesti ottaen erittäin vähän. Suurempi rooli laihdutuksessa on elämäntavoilla yleisesti ottaen; vihreän teen lisääminen esimerkiksi muuten huonoon ruokavalioon ei auta painonpudotuksessa. (1, 2, 3)

Eräässä tutkimuksessa vihreä tee -uutteen nauttimisen tuloksena osallistujat kuluttivat 4 % tavanomaista suuremman kalorimäärän. Ottaen huomioon kyseisen tutkimuksen minimaalisen otoksen – osallistujia oli vain kymmenen – eivät tulokset ole hyvin yleistettävissä suurempaan yleisöön. Tutkimuksissa on lisäksi monesti mainittu, että vihreän teen positiiviset vaikutukset tuloksiin ovat saattaneet johtua nimenomaan teeannoksen sisältämästä kofeiinista. Useampia ja suuremmalla otoksella toteutettuja tutkimuksia vihreän teen vaikutuksista laihdutukseen vaaditaan, jotta asian tiimoilta on mahdollista tehdä lopullisia johtopäätöksiä. (1, 2)

Iho

Vuonna 2007 julkaistiin tutkimustulos, jonka mukaan vihreä tee voi mahdollisesti tuoda suuren helpotuksen psoriasiksesta ja ihon hilseilystä kärsiville henkilöille. Tutkimuksessa vihreää teetä käytettiin hoitokeinona eläimillä, joiden iho oli kuivaa, punaista ja hilseilevää tulehduksen sekä ihosolujen liiallisen tuotannon seurauksena. Kyseisessä tutkimuksessa eläinten ihosolujen uusiutuminen hidastui, mikä edesauttoi ihosairauden helpotttumisessa. (1)

Vihreää teetä käytetään ainesosana useissa ihovoiteissa sen sisältämien antioksidanttien ja tulehdusta estävien ominaisuuksien vuoksi. Sen uskotaan lisäävän ihon elastisuutta ja vähentävän näin ikääntymisen merkkejä iholla. (3, 4)

Syöpä

Tutkimusten mukaan vihreän teen nauttiminen saattaa auttaa välttymään syöpään sairastumiselta. Tämän hyödyn saavuttamisen vaatimaa tarkkaa päivittäisen teeannoksen suurutta ei ole tähän mennessä kuitenkaan pystytty vielä selvittämään, sillä ehdotukset vaihtelevat kahden ja kymmenen kupillisen välillä. (1, 2)

Sen lisäksi, että vihreä tee mahdollisesti vähentää riskiä sairastua syöpään, on sen käytöllä huomattu niin ikään positiivisia vaikutuksia jo syöpää sairastavien henkilöiden keskuudessa osana muuten kattavaa syöpähoitoa. Tutkimuksissa on huomattu vihreän teen nauttimisen saavan aikaan positiivisia vaikutuksia esimerkiksi seuraavien syöpätyyppien kohdalla:

 • rintasyöpä
 • virtsarakon syöpä
 • munasarjasyöpä
 • paksusuolen syöpä
 • kurkkusyöpä
 • keuhkosyöpä
 • eturauhassyöpä
 • ihosyöpä. (1, 2)

Tutkijoiden mukaan vihreän teen korkea polyfenolipitoisuus pystyisi tappamaan syöpäsoluja sekä estämään niiden kasvua. Polyfenolit niin ikään poistavat tulehdusta kehosta. Tutkimus on kuitenkin tällä saralla yhä vasta aluillaan eikä tuloksia voida tässä vaiheessa vielä laajasti yleistää. Lisäksi tarkkaa tietoa esimerkiksi siitä, miten vihreä tee tarkkaan ottaen toimii vuorovaikutuksessa syöpäsolujen kanssa ei ole vielä saatavilla.(1, 2)

Osa tutkimuksista on myös todennut, että vihreän teen nauttimisella ei olisi lainkaan vaikutusta syövän ehkäisemisessä tai hoidossa. Tulokset ovat siis olleet todella ristiriitaisia ja aihe vaatii lisää selvittelyä ennen kuin yleispäteviä päätelmiä voidaan tehdä. (1, 2)

Sydän- ja verisuonitauti

Vihreän teen juonnin mukanaan tuomat hyödyt koskettavat myös sydäntä – tämä juoma nimittäin saattaa auttaa nauttijoitaan välttämään sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen. Tutkijat tulivat kyseiseen lopputulokseen vuonna 2006 julkaistussa tutkimuksessa, jossa seurattiin yli 40 000 japanilaista 40-79 ikävuoden väliltä. Tutkimus alkoi vuonna 1994 ja se kesti yhteensä 11 vuotta. Sekä otoksen suuruus että tutkimuksen kesto tekevät siitä todella arvokkaan tietolähteen ja sen yleistettävyys vaikuttaa niin ikään mahdolliselta. (1)

Yksi sydän- ja verisuonitaudin päällimmäisistä riskitekijöistä on huono kolesteroli, jonka vähentämisessä vihreän teen on todettu potentiaalisesti auttavan. Sen uskotaan myös alentavan verenpainetta. (1, 2)

Vaikutukset mielialaan

Vihreän teen sisältämä L-teaniini on osoitettu olevan yhteydessä alempien stressi- ja ahdistuneisuustasojen kanssa. Vihreän teen l-teaniini arvellaan vaikuttavan aivojen niin kutsuttujen alfa-aaltojen aktivointiin, joilla on tärkeä rooli rentoutumisen kanssa.

Alzheimerin tauti ja Parkinsonin tauti

Vihreän teen nauttiminen säännöllisesti saattaa ehkäistä Alzheimerin tautiin ja Parkinsonin tautiin sairastumista. Kyseiset neurologiset sairaudet etenevät tuhoten aivosoluja eikä niihin ole tällä hetkellä vielä kehitetty toimivaa parannuskeinoa. (3)

Hiirille tehdyissä kokeissa on todettu vihreän teen suojaavan aivosoluja sekä vahvistavan jo vaurioituneita aivosoluja. Näin ollen on päätelty, että vihreä tee osana muuten terveellistä ruokavaliota voisi osaltaan toimia estävänä tekijänä edellä mainittuihin vakaviin sairauksiin sairastumiselle. (1, 3, 4)

Vihreän teen on todettu myös mahdollisesti auttavan ylläpitämään kognitiivisia eli muun muassa tietoon ja muistiin liittyviä aivotoimintoja. Näin ollen se saattaa auttaa suojaamaan myös dementialta. (1)

Vihreän teen haitat

Vaikka vihreän teen käytöllä on varsinaisia tiedettyjä sivuvaikutuksia erittäin vähän, on jokainen henkilö yksilö eikä kyseinen juoma välttämättä sovi kaikille.

Kofeiini aiheuttamat ongelmat

Koska vihreä tee sisältää kofeiinia, voi sen nauttiminen aiheuttaa kofeiinille yliherkille henkilöille useita erilaisia oireita. Kofeiinialtistus voi ilmetä huonovointisuutena, vatsaoireina, ärtyneisyytenä, ahdistuneisuutena tai unettomuutena.

Jos kofeiiniyliherkkyys on tiedossa, tulisi vihreän teen nauttimista välttää. Vaikka edellä mainitut oireet ovat tilapäisiä, voivat ne voimakkuudeltaan olla kovinkin harmillisia ja haitata normaalia elämää, kunnes kofeiini on poistunut kehosta. (1)

Vihreän teen sisältämän kofeiinin vuoksi sitä ei suositella käytettävän, mikäli kärsit ärtyneen suolen oireyhtymästä.

Verenohennuslääkkeet ja vihreä tee

Mikäli henkilöllä on käytössään verenohennuslääke, tulisi vihreän teen juomisen suhteen olla erittäin varovainen. Vihreän teen sisältämä K-vitamiini nimittäin voi aiheuttaa ongelmia näiden lääkkeiden ja teen yhteiskäytön seurauksena. Niin ikään aspiriinia ja vihreää teetä ei tulisi nauttia samaan aikaan tai ajallisesti lähekkäin, sillä ne molemmat hidastavat veren hyytymistä. (1)

Tanniinit

Vihreä tee sisältää muiden teelaatujen tavoin polyfenoliyhdisteisiin kuuluvia tanniineja, joiden tehtävä on sitoa itseensä proteiineja ja mineraaleja. Tästä johtuen tanniinit aiheuttavat juoman saostumista. (5)

Jos henkilö yrittää tulla tulla raskaaksi tai on raskaana, tulisi tanniineja välttää eli juomaksi pitäisi tällaisessa tilanteessa valita jokin muu kuin tee. Tämä johtuu siitä, että tanniinit vähentävät raudan ja foolihapon imeytymistä. Lisäksi tanniineja sisältävän juoman nauttiminen tyhjään vatsaan voi aiheuttaa pahoinvointia. (3, 5)

Lähteet

1: https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538

2: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea

3: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/11-benefits-of-green-tea-that-you-didnt-know-about.html

4: https://nuts.com/healthy-eating/green-tea-benefits

5: https://www.healthline.com/nutrition/tannins-in-tea

VitaePro nyt -50% hintaan!

TV:stä tuttu koko kansan tuntema VitaePro on nyt saatavilla upeaan -50% hintaan.

Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille enää rajoitetun ajan. Tarjouksen voimassaoloaika voi päättyä minä hetkenä tahansa. Tarkasta tarjouksen voimassaolo alla olevasta painikkeesta.

Ei sitoutumista